Лекар разкри дали устните язви са опасни и как се лекуват

3906
Лекар разкри дали устните язви са опасни и как се лекуват
Снимка: iStock

Язвите в устната кухина често се появяват по различни причини. Това е доста неприятно състояние, което може да доведе до сериозни последици за здравето. 

Понякога язвите заздравяват спонтанно или изчезват с подходящо локално лечение. За съжаление се случва тези лезии да са симптом на по-остри състояния и системни заболявания. Ето защо е важно да се обърнете към лекар възможно най-скоро, за да може да се приложи подходящо лечение. Какви видове язви се появяват в устата? Как изглеждат те?

Язви в устата - причини 

Ерозиите и язвите в устата се причиняват от редица местни фактори или от употребата на някои лекарства и различни системни заболявания. 
Често се наблюдават сходни и клинично неспецифични местни симптоми, което създава трудности при поставянето на правилната диагноза. Поради тази причина е необходимо сътрудничество между УНГ хирурзи и лекари от други специалности, напр. стоматолози, при диагностицирането на вида на язвата.

Лекар съветва: ето кой е най-бързият начин за премахване на метален вкус в устата!

Млечница и афтозни язви 

Най-често срещаните язви в устната кухина са афтите и млечницата, които понякога се бъркат една с друга. Въпреки това между тях има разлика. 

Млечницата се причинява от гъбична инфекция, докато афтите се причиняват от бактериални или вирусни инфекции. Афтозните язви възникват периодично под формата на ерозии или разязвявания по устната лигавица. Аномалиите и заболяванията, които ги причиняват, могат да включват:

-    ХИВ и HSV инфекция,
-    болест на Адисон-Биермер (дефицит на фолиева киселина и витамин В12),
-    недостиг на желязо,
-    паразитни заболявания на стомашно-чревния тракт при деца.

В тези отделни случаи е важно да се започне ефективно лечение на основното заболяване възможно най-скоро. По този начин оралната млечница може да бъде трайно елиминирана.

Плеврит при дете - как се образува?

Млечницата е най-често срещаната язва на устната кухина при децата. По-специално те се развиват при новородените чрез инфекция с дрожди Candida albicans. 

Бебетата могат да се заразят с млечница още по време на раждането, вследствие на гъбична инфекция в гениталния тракт на жената. 
Малките деца все още нямат добре развита имунна система, което допринася за по-висок риск от млечница, отколкото при по-възрастните хора. Недоносените бебета с ниско телесно тегло (под 1000 г) са най-уязвимата група.

Орална млечница - лечение при деца 

Оралната млечница при деца изисква подходящо лечение с противогъбични средства. Към тази група препарати спадат ехинокандините и веркиназолът. Те допринасят за отстраняване на проблема и свеждане до минимум на усложненията. Лечението с азоли, флуконазол и нистатин намалява риска от колонизация, както и от гъбична инфекция. Когато другите лечения не помагат, се прилага флуконазол.

Тези 3 симптома в устата издават диабет

Плесен при възрастни - лечение

Оралната плесен при възрастни може да се лекува с локални противогъбични препарати и перорални лекарства. Такава терапия трябва да се прилага в продължение на приблизително 7- 14 дни. За да се предотврати евентуална повторна поява, периодът на лечение може да се удължи с още 14 дни. 
При лечението на млечница се използват средства като: гентамицин крем, миконазол гел, нистатин като суспензия за четка.

Лекарствените средства за дозиране са триазолови производни, итраконазол, флуконазол, вориконазол, позаконазол. Понякога в терапията се въвежда и имидазолово производно, кетоконазол.

Как да лекуваме афтозни язви? 

Лечението на язви в устната кухина, като афтите, изисква локално прилагане на антисептични, аналгетични и противовъзпалителни средства. Тези препарати покриват лезиите и също така регенерират устната лигавица. Препоръчва се и изплакване с разтвор на хлорхексидин. Това вещество принадлежи към групата на най-ефективните орални антисептици. Други съединения със сходни свойства са:
смес от ацетенидин дихидрохлорид и феноксиетил алкохол, изплакване с диклофенак, разтвор на бензидамин, гел с холин салицилат.
Тези препарати имат както противовъзпалително, така и аналгетично действие.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 20 април /валутен калкулатор/

Как да се държим с хипохондрик, така че да му помогнем?

Първа помощ при високо кръвно: Ето какво трябва да се направи

Как числата могат да съсипят живота ви?

8 уникални предимства на витамин Е

9 заболявания, които водят до умора и сънливост

7 тихи признака, че имате дефицит на желязо

Когато стресът ви удари в тялото: 15 неподозирани симптоми

Как да облекчим мускулния спазъм на врата?

Опасни симптоми: болка в ушите и главоболие - какво да правим

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com