Лекар разкри кои са храните, които НЕ трябва да се ядат през зимата

25872

Руският диетолог Андрей Лисенков обясни защо е по-добре да се откажете от някои от любимите си храни за известно време в студения сезон.

Всеизвестен факт е, че през зимата тялото изразходва повече енергия за смилане на храната, физическа активност и други дейности. Всичко това изисква различно отношение към хранителния режим. Много хора се опитват да ядат повече въглехидрати и мазнини през зимата, за да се стоплят. Но този подход е фундаментално погрешен.

Според диетолога Андрей Лисенков през зимата трябва да ядете повече зеленчуци и плодове, богати на витамини, месо и риба, но е по-добре да откажете от десертите и много мазните храни. Освен това специалистът предлага да се запомни кратък списък с храни и ястия, които са нежелателни за консумация през зимата.

Тези 4 храни подсилват най-бързо имунитета - яжте поне 2 от тях всеки ден

Храните, които не трябва да се ядат през зимата 

Студени супи

Най-добре е те да се консумират през лятото, тъй като ще ви помогнат да се охладите в жегата и ще наситят тялото с хранителни вещества с минимално съдържание на калории. През зимата тези супи няма да донесат никакви ползи за здравето. Освен това, според диетолога, студената храна ще потисне процеса на храносмилане.

Полуфабрикати и бързо хранене

Тези храни са много калорични, но в същото време имат ниска хранителна стойност. Тоест, консумирайки хамбургер ще получите много калории и минимум хранителни вещества (витамини, минерали, антиоксиданти).

Продукти извън сезона (пресни ягоди, малини, чушки и др.)

Пресните плодове и зеленчуци извън сезон съдържат малко полезни вещества и в същото време винаги се продават на завишени цени. Би било много по-правилно да замразите любимите си плодове, плодове и зеленчуци през лятото и да консумирате през цялата година. Така не само ще се наслаждавате на вкуса им, но и ще си набавите ценни витамини.

Ако искате да забавите стареенето, яжте тези храни

Захарни изделия

Повишената консумация на захар през зимата често води до намаляване на имунитета. Така че, ако не искате да се разболявате често, тогава спазвайте следното правило - яжте не повече от 2 парчета торта на седмица. Най-добре е да ги консумирате сутрин.

Някои хора вярват, че алкохолът помага за затопляне на тялото в студеното време. Това е абсолютно погрешно мнение. Всъщност след половин час ще ви стане още по-студено. Освен всичко друго, алкохолът забавя метаболизма и засилва чувството на глад.

Храните, които всички ядем, но те са най-вредни за сърцето

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Здраве

Лекар: Чаша чай на ден от тази билка...
Лекар: Използвайте тази подправка...
Сърбежът в тази част на тялото...
Лекар разкри кога алкохолът води...
Симптомът на висок холестерол,...
Турски лекар: Ако имате високо...
Напитките, които ускоряват стареенето...
Ситният почерк може да е признак...
Кои храни натоварват излишно...
Лекари: Този симптом след къпане...
Джинджифил, чесън и лимон - най-мощният...
Учени: Това е "най-силната" кръвна...

Последни новини