Лекар разкри защо НЕ трябва да се ядат повече от 2 банана на ден

7380

Бананите са едни от най-достъпните плодове през цялата година. Освен вкусни, те са и особено полезни за сърцето и червата. Изобилстват от витамини А, В6, С, Е и К и също така се считат за добър източник на калций, фосфор, магнезий, калий и натрий.

Благодарение на състава си жълтите плодове помагат за преодоляване на анемията, предотвратяват развитието на атеросклероза и понижават нивото на "лошия" холестерол.

Все пак не трябва да се увличате по бананите - това може да навреди на здравето ви. Как точно, разкрива диетологът Анна Плеснева.

Учени: НЕ яжте банани сутрин!

Защо на ден не трябва да се ядат повече от 2 банана?

Ако не ядете банани твърде често и не повече от 2 броя, тогава ще имате само полза от тях. Но в големи количества, бананите определено няма да бъдат полезни, допълва лекарят.

Един от страничните ефекти, свързани с неразумната ин е консумация, е натрупване на излишни килограми. След хапването на банан чувството на глад се връща много бързо и изглежда става още по-осезаемо. Следователно в този случай съществува риск да ядем повече, отколкото бихме желали.

Бананите съдържат и много въглехидрати. Един средно голям плод съдържа 27 г въглехидрати. Ето защо не се препоръчва за тези, които са на нисковъглехидратна диета.

Защо НЕ трябва да се ядат банани всеки ден?

Освен това консумацията на банани причинява метеоризъм. Фибрите, открити в този плод, се комбинират с естествените захарни. Те могат да причинят газове и подуване на корема.

Друг страничен ефект е излишъкът от калий. При натрупването на твърде големи количества от този елемент в тялото, негативните ефекти са също толкова лоши, колкото тези, свързани с дефицита му. Хората с високи нива на калий или страдащите от бъбречни заболявания трябва да бъдат особено внимателни с консумацията на банани. Понякога и двата здравословни проблема могат да съществуват едновременно.

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Здраве

Лекар: Използвайте тази подправка...
Сърбежът в тази част на тялото...
Лекар разкри кога алкохолът води...
Симптомът на висок холестерол,...
Турски лекар: Ако имате високо...
Напитките, които ускоряват стареенето...
Ситният почерк може да е признак...
Кои храни натоварват излишно...
Лекари: Този симптом след къпане...
Джинджифил, чесън и лимон - най-мощният...
Учени: Това е "най-силната" кръвна...
Това са първите симптоми на деменция,...

Последни новини