Лекар: С тази ядка разреждате кръвта и сваляте на холестерола

4016

Консумацията на около половин чаша орехи всеки ден в продължение на две години понижава LDL холестерола, известен също като "лош холестерол", според ново проучване, публикувано във водещото списание „Circulation“ на Американската сърдечна асоциация.

Изследванията показват, че орехите имат ефект върху холестерола при възрастни хора.

Консумацията на орехи е довела до намаляване на общия брой на LDL частици, свързани с атеросклерозата, която възниква в резултат на натрупването на мастни отлагания в артериите, съобщава „Science Daily“.

Д-р Емилио Рос, един от авторите на изследването, подчерта многото ползи от консумацията на орехи.

Откриха нов ранен симптом на инфаркта, всеки трябва да може да го познае!

„Орехите имат оптимален състав на хранителни вещества, включително значителни количества алфа-линоленова киселина, растителни омега-3 мастни киселини, полифеноли и фитомелатонин. Редовната консумация на орехи може не само да понижи нивата на LDL холестерола, но също така може да направи LDL частиците по-малко склонни да "навлизат" в артериите.

В това проучване са участвали 636 души на възраст от 63 до 79 години. Около 32% от тях са приемали лекарства за понижаване на високото кръвно налягане, което е характерно за тази възрастова група. Едната група не е консумирала орехи, а другата е добавяла половин чаша към ежедневното си хранене. Тези участници, които консумирали орехи, намалили нивата си на LDL холестерола средно с 4,3 милиграма на децилитър (mg/dl) и общия холестерол средно с 8,5 mg/dl. Те също така намалили броя на общите LDL частици с 4,3% и малките LDL частици с 6,1%.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Полезно

Лекари: Тези хора трябва да избягват...
Лекар: Има 3 начина за проверка...
Лекар разкри дали устните язви...
Кои хора са предразположени към...
Здравословното хранене на хората...
Защо имате сълзене само на...
Ново изследване потвърждава:...
Експерт разкрива най-големите...
Великден 2023: Кога се празнува...
Дневен хороскоп за 25 март 2023...
Защо изпитваме болки в коляното нощем?...
Лекар разкри дали често възпалените...

Последни новини