Лекар съветва: ето кой е най-бързият начин за премахване на метален вкус в устата!

36057
Лекар съветва: ето кой е най-бързият начин за премахване на метален вкус в устата!
Снимка: iStock

Проблемът с металния вкус в устата е доста повече срещан, отколкото се допуска, и има много възможни причини за това чувство. Ето мнението на някои лекари.

Д-р Рита де Касия Фернандеш: 

Опитайте се да видите венците ви дали кървят при миене на зъбите и почувствайте дали вкусът изчезва след това. Потърсете зъболекар, за да оцени състоянието на устната ви кухина; ако не е свързано с възпаление на венците, тогава той ще ви насочи към съответен лекар-специалист.

Д-р Пришсила Битар: 

Металният вкус може да е следствие от липсата на цинк, който присъства в различни храни, като червени и бели меса, стриди, скариди, зеленчуци и др. Дефицитът на цинк може да се провери чрез изследване на урината. Промяната във вкуса обаче може да бъде провокирана и от някои лекарства, като успокоителни и средства при високо кръвно наляганеи; също може да се чувства от пациенти с тежки бъбречни заболявания.

Д-р Майра Толфо Порто:

Такова усещане е възможно да се предизвика от няколко причини, като грип, настинка, инфекции на слюнчените жлези, възпаление на венците, употреба на дадени лекарства, недостиг на витамин В12 и цинк. Преди да разберете кой специалист да търсите, вижте дали отговаряте на някоя от тези причини.

10 признака, че бъбреците ви не работят правилно

1. По време на бременност. Може да имате чувство за метален вкус в устата в началото на бременността, което вероятно е причинено от новия хормонален баланс. Това също може да направи конкретно за вас някои храни, които преди време сте харесвали, доста неприятни на вкус; и обратно - храни, които не сте харесвали, вече да са вкусни. Металният вкус при бременност е сравнително често срещано явление и е само временен. Обикновено изчезва след раждането.

2. Метален вкус в устата заради лекарства. Различните лекарства предизвикват странични ефекти. Например, в случай, че приемате витаминна добавка, съдържаща хром, мед, желязо или цинк, това може да провокира метален вкус в устата. Посъветвайте се с вашия лекар за правилната дозировка, която трябва да приемате. Страничен ефект от антидепресантите на основата на литий е, че те може да блокират вкусовите рецептори. Което е възможно да провокира сухота в устата или метален вкус.

Горчив вкус в устата - каква е причината и какво да правим

3. Други причини за метален вкус. Дефицитът на витамини е една от потенциалните причини за чувство на метален вкус. Сериозната липса или дефицит на витамин B12 може да започне със засягане на централната нервна система, причинявайки странен метален вкус.

Всички забравяме да мием зъбите си от време на време или не ги мием правилно - но сериозната липса на грижа за устната хигиена може да доведе до кариес, също до възпаление на венците. В случай, че не се лекува, гингивитът често се развива в по-сериозно състояние, причиняващо умора, кървене, язви на венците и метален вкус.

Проблеми в нервната система. Нараняване на главата, инсулт или парализа може да засегнат централната нервна система и да предизвикат чувство за метален вкус в устата, главоболие и умора.

Хранителни алергии и тютюнопушене. Пушенето на цигари може да наруши вкусовия процес, което развива метален вкус. Алергиите към дадени храни също може да провокират метален вкус.

Химическо влияние. Вдишването на високи нива на живак или съдържащи олово химикали може да създаде метален вкус, дразнене на кожата и нервни или респираторни проблеми, гадене.

Как най-бързо да се избавим от металния вкус в устата?

Следването на здравословни ежедневни грижи за устата, избягването на метални прибори за хранене, отказът от пушене на цигари, опитването на различни подправки или билки може да ви спаси от металния вкус в устата.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Масло от коприва – за какво е толкова полезно?

Най-добрата салата за сърцето и кръвоносните съдове

Опасните последици от сънната апнея, които не бива да подценявате

Домашни средства против алергии, които работят безотказно

Необичайни симптоми на менопауза: Трябва ли да се тревожите?

Отслабване до лятото - 3 грешки, които НЕ трябва да правите

Изследване дава отговор на въпроса: Трябва ли да се тревожим от пукането в коленете

Лекар разкри защо солта НЕ трябва да се слага в гореща храна

Железен имунитет през пролетта - лекар разкри какво трябва да се прави

Лекари: С този трик ще свалите кръвното за 2 минути

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com