Лекар: Тази храна сваля холестерола - яжте я всеки ден поне 1 седмица

56421
Лекар: Тази храна сваля холестерола - яжте я всеки ден поне 1 седмица
Снимка: iStock

Вашият лекар каза ли ви, че трябва да намалите холестерола си? Първото място, което трябва да погледнете, е вашата чиния. Ако сте свикнали да ядете сочни хамбургери и хрупкаво пържено пиле, мисълта да се храните здравословно може да не ви хареса. Но се оказва, че не е нужно да жертвате вкуса за по-добри хранителни навици.

1. Сладкият, вонящ лук

Скорошно проучване на Trusted Source показа, че важно съединение, открито в лука, кверцетин, помага за понижаване на холестерола при гризачи, хранени с диета с високо съдържание на мазнини. Лукът може да има роля в предотвратяването на възпаление и втвърдяване на артериите, което може да бъде полезно за хора с висок холестерол.

Опитайте да хвърлите червен лук в обилна салата, да добавите бял лук към градински бургер или да сгънете жълтия лук в омлет с белтъци.

2. Хапващият, борбен чесън

Преглед от 2016 г. на проучвания върху чесъна установи, че чесънът има потенциала да намали общия холестерол до 30 милиграма на децилитър (mg/dL).

Опитайте да задушите цели скилидки чесън в зехтин, докато омекнат, и ги използвайте като намазка върху храни, които намирате за блудливи. Чесънът има по-добър вкус от маслото и е много по-здравословен - особено за понижаване на холестерола.

3. Могъщата гъба

Проучване от 2016 г. в Journal of NutritionTrusted Source установи, че редовният прием на гъби шийтаке при гризачи изглежда има понижаващ холестерола ефект. Това потвърждава по-ранни проучвания с подобни резултати.

Учен: Случва ли ви се това, след като се събудите? Имате сънна парализа!

Въпреки че гъбите шийтаке са били обект на голяма част от изследванията, много други разновидности, налични в супермаркета или на местния фермерски пазар, също се смятат за полезни за понижаване на холестерола.

4. Страхотното авокадо

Преглед от 2016 г. на 10 проучвания върху авокадото показва, че добавянето на авокадо в диетата може да понижи общия холестерол, липопротеините с ниска плътност (известен още като лош холестерол) и триглицеридите. Ключът изглежда е в здравословните видове мазнини, които се намират в този плод.

Авокадото е страхотно само по себе си с изстискан лимон. Можете също да впрегнете силата на лука с авокадото, като направите гуакамоле.

5. Мощният пипер

Нищо не стимулира кръвта (в добрия смисъл) така, както топлината от чушките. При проучвания върху животни капсаицинът, съединение, открито в лютите чушки, може да има роля за намаляване на втвърдяването на артериите, затлъстяването, кръвното налягане и риска от инсулт.

Независимо дали правите супа, салата или нещо друго, чушките могат да освежат ястията с малко подправки. Ако се страхувате от пикантни храни, опитайте с чушки като начало. Оттам можете да си проправите път нагоре по топлинната скала, както желаете.

6. Салса, пико де гало и др

Забравете за майонеза или кетчуп. Извадете ножа на вашия готвач и започнете да кълцате. Комбинирайте пресни домати, лук, чесън, кориандър и други полезни за сърцето съставки за пресни сокове, които правят закуската по-здравословна. 

Бъдете внимателни с купената от магазина салса, която често е с високо съдържание на натрий. Може да се наложи да следите внимателно приема на натрий, ако имате сърдечно заболяване или високо кръвно налягане.

7. Ароматен плод

Зеленчуците не са единствените храни, които са полезни за сърцето ви. Има и плодове! Не само плодовете са пълни с витамини и вкус, но много от тях са богати и на полифеноли. Това са вещества на растителна основа, за които се смята, че имат положителна роля при сърдечни заболявания и диабет. Някои от тези важни плодове са:

  1. ябълки
  2. цитруси
  3. манго
  4. сливи
  5. круши
  6. грозде
  7. горски плодове

Добавете плодове като допълнение към вашата храна или им се насладете като лека закуска. Не се страхувайте да бъдете креативни. Опитвали ли сте някога манго салса? Тази лесна за приготвяне салса работи добре като гарнитура или сменена с майонеза в сандвич.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Безплатни консултации с неврохирург в София

Тези 5 храни могат да предизвикат отравяне или алергии

Лекар: Това е най-вредната закуска за червата

Най-добрият плод за холестерола, който помага за отслабване

Кардиолог: Този витамин намалява лошия холестерол

Канела - какво ще се случи с червата ви, ако всеки ден ядете тази подправка

Най-добрият сутрешен навик за сърцето - кардиолог разкри какво прави всяка сутрин

Три лека от народната медицина за нормализиране на кръвното налягане

Специалисти: Яжте риба поне два пъти седмично

Как да определим, какво е здравословното количество вода, което трябва да пием

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com