Лекар: Тази ядка предпазва от диабет и сваля холестерола

24969

Консумацията на една ядка може да намали риска от диабет тип 2 и сърдечно-съдови заболявания.

Всеизвестен факт е, че това, което ядем, може да окаже голямо влияние върху нашето здраве и благополучие. Някои храни могат да увеличат риска от определени състояния, като висок холестерол и високо кръвно, докато други могат да го понижат. 

Ядката, която предпазва от диабет и сваля холестерола

„Проучване показа как това може да се постигне чрез ядене на орехи. Веществата, наречени плазмени метаболити, могат да повлияят на вероятността от развитието на диабет тип 2 и заболявания, които засягат сърцето и кръвоносните съдове. Установено е, че 19 метаболита водят до намален риск от тези състояния и те се свързват с консумацията на орехи“, споделя руският диетолог д-р Игор Строков

Лекар: Яжте тази ядка, за да се избавите от мазнините в корема

Орехите са добър източник на полиненаситени мастни киселини (PUFA) и са богати на фибри, минерали без натрий (като калий, калций и магнезий), витамини, фитостероли и полифеноли.

„В сравнение с други видове ядки, орехите са с по-високо съдържание на незаменими мастни киселини α-линоленова киселина (ALA) и линолова киселина (LA).“

След абсорбцията на полезните им вещества, ΑLA, основната растителна n-3 PUFA, се превръща в своите по-дълговерижни двойници EPA и DHA, но изглежда, че сама по себе си тя има противовъзпалителни и антиатерогенни свойства.

Това е най-полезната ядка при диабет

 „Счита се, че уникалният състав на мастни киселини и най-вече високото съдържание на фитостероли в тях, е в основата на устойчивото намаляване на нивата на холестерола при редовна консумация на орехи“, обяснява специалистът. 

Важно: Статията е единствено с информативна цел и не замества консултацията с лекар!

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Здраве

10 доказани ползи за здравето...
9 причини защо всички в последно...
Лекар: Този чай вреди на черния...
Лекар: Никога не слагайте това...
Чаят, който трябва да пиете всяка...
Лекар: НЕ яжте тези храни при настинка...
6 храни, които затоплят тялото...
Колко бадеми трябва да ядете на...
7 симптома, които продължават...
Лекар разкри какво ще се случи...
Лекар разкри кой е най-бързият...
Лекар разкри защо е важно и през...

Последни новини