Лекари: Лук, целина, зеле и цвекло - ХАПВАЙТЕ от тях и няма да боледувате

1283
Лекари: Лук, целина, зеле и цвекло - ХАПВАЙТЕ от тях и няма да боледувате

Диетолозите професионално са забелязали, че здравословното хранене струва хем малко, хем можем да си осигурим всички продукти лесно. И са установили, че е възможно да харчим миниатюрен бюджет и да си направим чудесен физически подарък за здравето и начина, по който се чувстваме. Диетолозите имат пълно единодушие кои са най-евтините и най-полезни продукти. Цената им често е от порядъка на левче, а ползите - сериозни за целия организъм. Ето това са евтините и полезни храни: 

Тайната на лука

Най-напред, диетолозите съветват да разчитате на лука. Консумирането на лук е чудесен стимул за вашето цялостно благоразположение. Лукът има много необходими хранителни вещества и въздейства като щит срещу немалко проблеми с организма.

Лукът е изключително богат на минерални вещества, сред които желязо, фосфор, калий, калций, магнезий и др. Не е за пренебрегване и сбора на ценните витамини С, В1, В2, РР и Е. Като най-високо количество на витамин С се намира в зелените пера на пресния лук. Те съдържат и обилно количество витамин А.

Обърнете внимание - лукът съдържа специфично етерично масло, което действа защитно срещу бактериите, които отиват в стомаха заедно с храната. Заедно с това лукът се използва за лечението на леки инфекции и за потушаване на възпалителните процеси в организма. Предизвиква отделянето на стомашен сок, с което облекчава храносмилането. Лукът има и принос за здравето с неговите антисептични свойства. Има диуретично действие и изцяло подобрява храносмилателната система. Значително редуцира лошия холестерол, високото кръвно налягане и намалява опасността от сърдечно-съдови заболявания, а и инсулт. Работи добре по отношение на стомашни язви, насърчава движението на червата и оказва ползотворно влияние на лошото храносмилане. Пръв помощник е по време на грип - действа добре при респираторни заболявания като кашлица и настинка. Установено е, че лукът притежава антиалергично свойство, поддържа здравината на костите, предотвратява някои рискове от анемия, образуване на кариес и неприятните инфекции в устната кухина.

Наблягайте на зелето

Другата топ идея на диетеолозите за полезна храна е зелето

Зелето, казват те, изобилства от голямо количество глутамин, който e мощна противовъзпалителна аминокиселина. Глутаминът действа добре срещу симптомите на няколко вида алергии, кожни заболявания и поддържа ставите.

Зелето е ценен ресурс на различни видове антиоксиданти, които са надеждна защита от различни болести. Изследване от Орегонския държавен университет установява, че при жени, които са консумирали кръстоцветни зеленчуци, сред които и зеле, значително е редуциран рискът от развитието на рак на гърдата.

Освен това зелето оказва изключително влияние при проблеми с нередовен стомах, а зелевият сок е хубав цяр срещу различни стомашно-чревни болести като язва или гастрит. Поради високото съдържание на глюкозинолати, изотиоцианати , понифеноли и глутамин, поглъщането на този зеленчук възйдества добре на дейността на червата и подсилва стените им.

Бета-каротин може да бъде открит във високи количества в зелето, а той има склонността да се превръща във витамин А, който пък както се знае спомага за доброто здраве на очите.

В спектъра от полезни вещества, съдържащи се в зелето, се съдържат още: калций, магнезий и калий, които са основните вещества, от които се нуждаем, ако имаме проблеми с костите или опорно-двигателния апарат. Доказано е, че честата консумация на зеле понижава риска от развитие на остеопороза и разрушаване на костите.

Друг важен извод на диетолозите е, че червеното зеле може да ни помогне да се предпазим от лошото влияние на опасни тежки метали. Учени от университета в Прага са открили, че екстрактът от листата на червеното зеле е изключително изобилстващ на антоцианин, който регулира токсичността на тежките метали.

Още древните елини са консумирали киселото зеле при инсомния и облекчавали рани с листата му. Известно е, че киселото зеле намалява активността на щитовидната жлеза и действа успокояващо на нервите. Киселото зеле притежава още едно чудесно свойство – може да запазва витамините цели 8 месеца.

Енергийната сила на цвеклото

Супер евтина и супер полезна храна е също цвеклото. То има в себе си високи нива на нитрати в сока си. Диетолозите настояват за консумацията на цвекло, защото е добър източник на фолат. Увеличаването на поглъщането на фолат съдейства на това да редуцира нивата на кръвното налягане. Няколко проучвания свидетелстват за това, че диетичните нитрати в цвеклото са ключ към атлетичните постижения. Нитратите подобряват ефективността на митохондриите, които имат решаваща роля за производството на енергия в клетките.

Червеното цвекло може да увеличи издръжливостта, като увеличи времето, необходимо за изтощение, подсили сърдечно-респираторната работа и вдигне физическата подготовка на спортистите. 

Само една чашка сок от цвекло съдържа 3,4 грама фибри, което превръща цвеклото в отличен източник на фибри. 

Цвеклото е прекрасен зеленчук, който е достъпен по всяко време на годината. Когато избирате цвекло, уверете се, че тежи повечко за размера си и няма външни признаци на повърхностни повреди. Ако цвеклото все още има зелени върхове, те трябва да изглеждат свежи и неувехнали. Само така може да си набавите всички ценни хранителни вещества от яркия зеленчук.

Целината засилва мозъчната дейност

Номер четири като препоръка е храна за дребни стотинки - целината.Малка чаша от 156 грама целина съдържа 64 микрограма витамин К или около 80% от необходимата дневна доза. При достатъчен прием на витамин К костната система укрепва, подобрява се абсорбацията на калций и се лимитира рискът от остеопороза. Целината е невероятно добро средство за подобряване на мозъчната функция. Витамините й са от първо значение за формирането на сфинголипиди, които създават миелиновата обвивка около нервите. 

Тези четири храни са евтини, дори при инфлация и могат да се купят навсякъде. Не са натоварващи за бюджета, а действат благотворно на здравето. Полезни са както за портфейла, така и за здравословното ви състояние. Не се двуомете и ги хапвайте, а заедно с с други здравословни мерки, ще се почувствате в добра форма. 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Марулята ще остане свежа по-дълго, ако направите това

Притча за огромния смисъл на трудностите в живота ни

Стихотворение за 24 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 24 април 2024

Таро хороскоп за 24 април 2024

Днес тези три зодии отварят нова страница в живота си

Ето какво трябва да знае всеки стопанин на куче: Могат ли кучетата да ядат домати

Тези 7 съвета ще върнат щастието в живота ви

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 24 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 24 април /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Марулята ще остане свежа по-дълго, ако направите това
Марулята ще остане свежа по-дълго, ако направите това

Листата от маруля са перфектна добавка към много ястия, салати и сандвичи. Единственият недостатък е, че салатата може да загуби своята свежест...