Лекари предупреждават: белите петна по гърлото може да са признак на следния проблем!

45213
Лекари предупреждават: белите петна по гърлото може да са признак на следния проблем!
Снимка: iStock

Наличието на бели петна по гърлото е обезпокоителен признак, особено, ако пък заедно с тях изпитвате също и други симптоми.

Ето какво казва по темата д-р Педро Лемуш

Белите зони по повърхността на гърлото може да сочат редица неблагоприятни медицински състояния - от развитието на гъбички до бактериални инфекции. Към появата им не бива да се подхожда с пренебрежение. По принцип, гърлото може да предостави много индикатори, показващи състоянието на цялостното здраве на вашия организъм. Лекото, краткотрайно дразнене може да означава признак на инфекция. Други симптоми, които може да се развият при възпалено гърло, са следните: запушване на носа, затруднено преглъщане, висока температура, бели петна върху сливиците.

5 природни лека при болки в гърлото

Бели петна по гърлото

Белите петна по гърлото може да са провокирани от няколко вида инфекции - бактериални, вирусни и гъбични.

Тонзилит

Сливиците са част от вашата лимфна система, която спомага в отстраняването на токсините от организма ви. Нормалните сливици са подобни на цвета на гърлото, но по тях може да се появят бели зони, ако имате тонзилит. Той представлява просто възпаление на сливиците. Те може да бъдат подути и да причинят цял комплект симптоми – сред тях болезнено преглъщане, възпалено гърло, главоболие, схванат врат и дрезгав глас. Има риск също да развиете треска. Ако тонзилитът е предизвикан от бактериална инфекция, се предписват антибиотици. Но повтарящото се такова състояние може да наложи операция.

Орална инфекция

Оралната инфекция се причинява от гъбички в устата. Обикновено засяга бебета, хора с отслабена имунна функция и такива, които използват определени лекарства. Провокира бели петна по езика, в устата или гърлото. При по-тежки случаи състоянието може да обхване хранопровода. Други признаци на инфекцията са яркочервен език, напукани ъгли на устата, чувство за неприятен вкус, проблеми с преглъщането и болка. В лечението на такова състояние се прилагат противогъбични медикаменти.

Чайове при болки в гърлото

Стрептокок в гърлото

Стрептококовата инфекция е бактериално заразно състояние, което предизвиква появата на бели петна в гърлото. Това може да провокира също подуване на сливиците с гной и бели зони по тях. Възможна е поява на червени петна по небцето или гърлото. Стрептококовата инфекция на гърлото обикновено е съпроводена със сериозна болка и причинява трудности при преглъщането. Сред другите симптоми са такива като подути жлези под челюстта и висока температура. Въпреки че стрептококовата инфекция може да отмине от само себе си, антибиотиците ускоряват процеса на оздравяване и намаляват опасността от заразяване на други хора.

Мононуклеоза

Това представлява вирусна инфекция, която обикновено обхваща деца и юноши. В състояние е да предизвика треска, възпалено гърло, подуване на сливиците и на жлезите под челюстта. Други симтоми са бели или жълти петна в задната част на гърлото или по сливиците, както и умора, сънливост, намален апетит, обрив и болки в цялото тяло. В лечението се прилагат болкоуспокояващи и противовъзпалителни средства за облекчаване на болките в тялото, треската и възпаленото гърло. Симптомите на мононуклеозата може да се окажат с времетраене от няколко месеца.

Болки в гърлото - причини, симптоми и лечение

Орална левкоплакия

Това заболяване протича с появяване на бели петна в устата, предизвикани от кожно хронично дразнене. Възниква най-често по причина на тютюнопушене; в някои региони по света и след дъвчене на тютюн. Оралната левкоплакия може да причини рак. Белите петна, провокирани от това състояние, може да изчезнат, ако източникът на дразнене се отстрани, но умерените до тежки случаи често изискват операция.

По принцип, белите петна по гърлото се дължат невинаги на инфекция. Те може да бъдат причинени и от постназално капене (това е състояние, когато слуз от носа капе в гърлото), от необичайно сух въздух или като реакция на алергии.

Внимание! Статията е информативна. Винаги търсете личния си лекар, който ще ви насочи към специалист!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Учени: Една проста промяна в ежедневието ще понижи кръвното ви налягане

Безплатни консултации с неврохирург в София

Тези 5 храни могат да предизвикат отравяне или алергии

Лекар: Това е най-вредната закуска за червата

Най-добрият плод за холестерола, който помага за отслабване

Кардиолог: Този витамин намалява лошия холестерол

Канела - какво ще се случи с червата ви, ако всеки ден ядете тази подправка

Най-добрият сутрешен навик за сърцето - кардиолог разкри какво прави всяка сутрин

Три лека от народната медицина за нормализиране на кръвното налягане

Специалисти: Яжте риба поне два пъти седмично

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com