Лекари разкриват причината за стеснени кръвоносни съдове на главата

29091

Сред кръвоносните съдове т. нар. „каротидни артерии“ представляват главните транспортни пътища, които пренасят кръв към мозъка. Това са разклонения на аортата - най-голямата артерия в човешкия организъм, която излиза от сърцето. Болестта на каротидна артерия (т. нар. „каротидна артериална болест“) възниква, когато се стеснят или дори запушат.

Ето какво обяснява д-р Марсело Белини Далио. 

По-голяма е вероятността за развитие на болест на каротидна артерия с напредване на възрастта. Само 1% от хората на възраст от 50 до 59 години имат значително стесняване на каротидните артерии - ала тези между 80 и 89 години са вече 10%.

Кой е най-добрият алкохол, който разширява кръвоносните съдове?

В нормално състояние стените на артериите са гладки, без каквото и да е запушване вътре в тях. Но с напредването на възрастта върху стената на артерията може да се развие и да расте втвърдено вещество - „плака“. Тя се състои от калций, холестерол и фиброзна тъкан. С трупането на плаки в артериите, те все повече се стесняват и втвърдяват. Самият процес се дефинира като „атеросклероза“.

Когато се натрупа значително количество плака, което води до намаляване или смущение в артериалния поток на кръвта през каротидните артерии, лекарите наричат ​​този проблем атеросклеротично заболяване на каротидна артерия - атеросклероза. Заболяването на каротидна артерия е сериозен здравен проблем, защото може да провокира инсулт. Ако това се случи, имаме намаляване или пълно запушване на притока на кръв и кислород към мозъка или в част от него, причинявайки церебрална исхемия – тоест недостиг на кислород в някои области на мозъка.

Възможно е заболяването на каротидна артерия и да не причини симптоми в ранните етапи. Но също може да се почувстват предупредителни симптоми за инсулт, наречени „преходни исхемични инциденти“. Те обикновено продължават от няколко минути до 1 час и респективно се усещат, както следва.

Лекар: Тези храни са най-полезни за кръвоносните съдове

Обикновено горните симптоми изчезват през следващите 24 часа. Не бива обаче да ги пренебрегвате. Наличието им означава, че има висок риск от развитие на инсулт в много близко бъдеще. Най-доброто в тези случаи е незабавно – нека повторим за по-ясно: незабавно!, да информирате личния си лекар.

Профилактика

За щастие ​​има възможности за предотвратяване или ограничаване на каротидната артериална болест. Спирането на пушенето е най-важната промяна, която можете да направите с цел намаляване на риска от такова заболяване. Други начини за профилактика на болест на каротидна артерия също са доста прости и елементарни.

Лекар: Това е най-полезният зеленчук за кръвоносните съдове

Контролирайте факторите, които увеличават рисковете от развитие на атеросклероза, като: диабет, дислипидемия (висока степен на холестерол), високо кръвно.

Уверете се, че вие ​​или близък член на семейството ви напълно разбирате опасностите от признаците на преходен исхемичен инцидент и инсулт. Спазвайте инструкциите на лекаря относно приема на лекарства – например, аспирин, който предпазва кръвните тромбоцити от залепване върху плаката, или статини, които контролират нивото на мазнини в кръвта. Много важно е да ходите на планови прегледи и да извършите тестове за стесняване на каротидни артерии, което е възможно да се е получило даже при отсъствие на нови симптоми.

Най-доброто лечение е профилактиката - преди заболяването да еволюира и да причини необратими увреждания!

Внимание! Статията е само информативна. Търсете винаги лекар-специалист!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Здраве

Лекар разкри как алкохолът пречи...
Хората с тези заболявания НЕ трябва...
Яде ви се лук - ето какво означава...
Правилна диета при висок холестерол...
Как да си набавим витамин А през...
Прост трик, с който ще заспите...
Събуждате се между 3 и 6 през нощта?...
Измерете така мазнините на корема...
Онколог: Усетите ли някои от тези...
Как да спрем изтръпването на...
Лекар: Подуването в тези части...
Доктор: Яжте този плод всеки ден...

Последни новини