Лекари съветват: Ако сутрин ви е лошо, може да се дължи на…

24613
Лекари съветват: Ако сутрин ви е лошо, може да се дължи на…
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Ако очаквате наследник, не е изключено сутрин да ви е лошо. Гаденето, повръщането, причерняването пред очите след ставане и общото неразположение често тормозят бъдещите майки. Какво обаче да мислите, ако не сте бременна, а сутрешното неразположение ви притеснява? Има редица причини да не се чувствате във форма и вирусите са само една от тях. Ако грипът ви е подминал, продължавайте да чете, за да откриете защо на вас сутрин ви е лошо.

Сутрин ви е лошо? Вижте тези възможни 6 причини за неразположението ви

1.       Тежка нощ с прекаляване с алкохол и храна

Няма защо да се притеснявате, че сте болни, ако ясно си спомняте, че предишата нощ сте препили и преяли. Прекомерната консумация на храна и алкохол съвсем естествено води след себе си до неприятни симптоми на сутринта. Може да изпиете чаша кафе, много вода и прясно изцедени сокове, зелева чорба или просто да си поспите повече, ако работният ви график и задачите го позволяват.  Ако сте преяли предишната нощ, сутрешното гадене може да е резултат от рефлукс или ниска кръвна захар. Балансирайте диетата си и хапвайте често и по мъничко, за да не се чудите защо сутрин ви е лошо.

2.       Недоспиване или сън в неподходящо време

Доказано е, че недостатъчният сън или сънят през деня за сметка на нощния, могат да повлияят неблагоприятно общото здравословно състояние, тъй като водят до хормонален дисбаланс, а нивата на хормоните пряко влияят върху здравето на стомаха ви. Хормоните ни са деликатно балансирани и свързани, поради което и храненето, и сънят в нередовни часове могат да имат по-продължително и неблагоприятно въздействие върху общото ни здраве, отколкото осъзнаваме. Старайте се да спите поне 6 до 8 часа през нощта и се хранете 5-6 пъти на ден, хапвайки пълноценна храна в по-малки количества.

Край на прилошаването в колата по време на път

3.       Хрема

Запушеният нос, носните полипи, които пречат на дишането могат да доведат до това сутрин да ви е лошо. Може да звучи странно и непонятно, но това е така, защото запушените синуси и нос оказват натиск върху вътрешното ви ухо, което води до разстроен стомах и гадене.

4.       Стрес

Стресът може да предизвика редица неблагоприятни симптоми и сериозно да повлияе негативно върху здравето ви. Когато стресът продължи твърде дълго, той влияе и на сутрешното самочувствие. Когато се чудите защо сутрин ви е лошо, уверете се, че не се тревожите за нещо твърде дълго. Дистресът е сред най-големите опасности за здравето ви. Режимът, в който преминава по време на дълъг стрес тялото ви „бий се или бягай“ може да доведе не просто до гадене, храносмилателни проблеми и сутрешно прилошаване, но и до много по-сериозни последствия за здравето. Потърсете помощ от специалист, намерете отдушник, изберете занимание, което ви отпуска и се постарайте да се справите със стреса.

Тези симптоми сочат спешно състояние и нужда от лекар

5.       Ушни инфекции

Ушите са тясно свързани с равновесието, а проблемите с него и световъртежът лесно водят до гадене и повръщане. В случай, че освен сутрешно неразположение имате болки или дискомфорт в ухото или ушите, нищо чудно ушна инфекция да е причината за сутрешното гадене. Нуждаете се от преглед.

6.       Дехидратация

Пиете ли достатъчно вода? Количеството течности, което приемате, съобразено ли е със сезона, теглото и физическата ви активност? Ако сте дехидратирани, не е странно, че се чувствате зле. Ако сутрин ви е лошо и не виждате очевидна причина, нито я откривате сред посочените по-горе, наблегнете на течностите. Може да се окаже, че именно дехидратацията е вашата причина за сутрешен дискомфорт.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 20 април /валутен калкулатор/

Как да се държим с хипохондрик, така че да му помогнем?

Първа помощ при високо кръвно: Ето какво трябва да се направи

Как числата могат да съсипят живота ви?

8 уникални предимства на витамин Е

9 заболявания, които водят до умора и сънливост

7 тихи признака, че имате дефицит на желязо

Когато стресът ви удари в тялото: 15 неподозирани симптоми

Как да облекчим мускулния спазъм на врата?

Опасни симптоми: болка в ушите и главоболие - какво да правим

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com