Лекари съветват как да прекратите болки в ребрата от кашлица

40526
Лекари съветват как да прекратите болки в ребрата от кашлица
Снимка: iStock/Guliver

Болката в ребрата при кашлица е възможно да означава респираторен проблем, а в най-сериозните случаи да бъде признак на сърдечен удар или даже рак.

Ето мнението на д-р Марсела Пиньейро, физиотерапевт: 

Затова, когато болката в ребрата при кашлица е много интензивна или трае повече от 2 дни, е препоръчително да посетите лекар, за да констатира причината и да започне най-подходящото лечение.

1. Удар в ребрата

Механична травма е сред основните причини, провокиращи болка в ребрата от кашлица. Обикновено се появява като последица от падане, пътно-транспортно произшествие или спортуване. Това се съпровожда с постоянна болка в ребрата (наистина особено силна при кашлица!), синини и затруднено движение на тялото.

Какво да направите: препоръчително е да си починете, за да може мускулите да се възстановят. Подходящо е също да приложите студен компрес върху засегнатата област, особено пък, ако там се забелязват лилави петна.

Лекари съветват: Кашлицата по време на сън може да е симптом на по-сериозно заболяване

2. Костохондрит

Костохондритът е най-честият повод за болка в ребрата от кашлица, когато не е налице конкретна причина – като гореспоменатия физически удар в гърдите. Причината е възпаление на хрущялите, свързващи гръдната кост с горните ребра - затова е нормално да се усеща силна чувствителност в зоната между зърната, най-вече при натиск.

Какво да направите: в повечето случаи симптомите се подобряват след 2-3 дни посредством почивка и използване на топли компреси. Но е възможно и да възникне необходимост от обезболяващи или противовъзпалителни средства.

3. Плеврит

Плевритът е възпалително състояние, което засяга плеврата – тя представлява тънка тъкан, която покрива белите дробове и вътрешната част на гръдната зона. В такива случаи е нормално болката да е по-интензивна при кашляне и вдишване, тъй като тогава белият дроб се запълва с въздух и по тази причина възпалената тъкан се трие в съседните органи.

Какво да сторите: най-важното е незабавно да отидете на лекар, за да започне той антибиотично лечение и да облекчите възпалението. При това, е възможно да се наложи физиотерапия на гръдния кош в продължение на поне 2, даже 3 седмици.

Каква е разликата между суха и влажна кашлица и как да я облекчим?

4. Фибромиалгия

Фибромиалгията е определена хронична болка, която обхваща различни зони в тялото. Обикновено болката в ребрата при кашлица се приписва на нея, когато са направени всички тестове и не може да се установи друга причина.

Какво да направите: не съществува специфичен начин за лекуване на фибромиалгия - но някои способи от рода на физиотерапия, акупунктура или диета, по-богата на омега-3, може да спомогнат за облекчаване на болния.

5. Белодробна емболия

Макар и рядко, това е сериозна ситуация, която се случва, когато белодробна артерия е блокирана от съсирек. Така може да възникнат сериозни наранявания, придружени със симптоми от рода на силни болки при кашлица и дишане, учестен ритъм на дишането, изкашляне на кръв.

Какво може да сторите: ако се появят подозрения за белодробна емболия, се налага бързо да отидете в болницата. Причината е, че трябва без отлагане да започне лечение, за да бъде отстранен от белия дроб съсирекът, а кръвта да започне отново свободно да преминава.

Лекар: Това е най-голямата грешка при лечение на кашлица

6. Рак на белия дроб

Вярно е, че това е най-рядко срещаната причина – ала, така или иначе, възникването на болки в гръдния кош до ребрата може, също така, да се окаже, че е симптом на рак на белия дроб. В подобни случаи болките са по-интензивни при дълбоко поемане на въздух и могат да се появят и други симптоми от рода на кашляне на кръв, хрипове, болки в гърба и загуба на тегло, привидно без осезаема причина.

Какво да направите: лекуването на рака се налага да започне по най-бързия начин, за да бъдат осигурени най-добри перспективи за излекуване.

Внимание! Статията е само информативна. Винаги търсете лекар-специалист!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Важна информация за коклюша: Опасен и силно заразен

Кои чайове ще ви помогнат в борбата с напълняване

Кои чайове са изключително полезни за здраво сърце

Кои са най-полезните чайове за черния дроб

5-те най-лоши закуски за здравето

Билката, която е полезна при почти всяка болест

Защо не е полезно да се ядат само плодове?

Плодовете, които НЕ трябва да се ядат след 50 години

Листата и цветовете на този плод са полезни за простатата - берете ги през пролетта

Над каква дневна доза кофеин не е добре да преминаваме?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com