Лекари съветват: Картофът може да се справи с болките в коленете

49192
Лекари съветват: Картофът може да се справи с болките в коленете
Снимка: iStock/Guliver

Картофите са не само вкусен зеленчук, богат на мед, манган, каротеноиди, силиций, калций, витамини от група Б и витамин С, подходящ както за салати и супи, така и за основни ястия, но и лечител от домашната кухненска аптечка. Медицината признава и доказва ползата от консумацията на картофи за детоксикация и контрол на теглото, за правилното функциониране на бъбреците, черния дроб, сърцето и съдовете, облекчаване на стомашни неразположения, язва, колит, гастрит, рефлукс, както и за поддържане на лошия холестерол в нормални граници.

Един друг факт обаче остава малко познат – картофът може да се справи с болките в коленете. Тази слабо известна полза от картофите е споделена не от билкар, а от лекари. Компресите с картофи, както и суровият картофен сок помагат за облекчаване на артритна болка според лекари. Артритът причинява болки в ставите, ограничена подвижност и други неприятни симптоми, влошава качеството на живот и отнема радостта от движението и труда. Най-засегнатите от артрит стави са именно тези на коленете, макар че раменните и малките стави също не са пощадени. Сокът от сурови картофи е отлично домашно лекарство за артрит, тъй като се справя с възпалението.

Пет храни, които помагат на коленете

Как картофът може да се справи с болките в коленете?

Преди да се затичате към кухнята, решавайки че менюто ви за седмици напред ще е картофи, бързам да ви кажа, че за разлика от заболяванията по-горе, при които консумацията на картоф е полезна и носи облекчение, при болките в коленете не говорим за консумация на картофи, а за компреси с тях. Тайната се крие в детайлите – в случая полезно е външното приложение на суров картоф върху засегнатите стави, а не консумацията на картофени ястия и салати.

Различни заболявания и травми могат да причинят болка в коленете, като някои изискват спешна лекарска намеса, а други са хронични и облекчаването им е свързано с ежедневен прием на лекарства. В някои ситуации е опасно да разчитате на домашната аптечка и да се самолекувате, така че преди да последвате съвета за компрес от картофи, облекчаващ болката в коляното, консултирайте се с лекар и уточнете причината за страданието ви. Картофените компреси помагат при артрит, но ако болката е от друг характер, те не са приложими.

Излекувайте болните колене с този домашен мехлем!

Рецепта с картоф, с чиято помощ почти всеки може да се справи с болката в коленете

Подчертавам, че рецептата не следва да се приема като панацея и че тя ще доведе до облекчение за почти всеки, а не за всеки, тъй като реално е подходяща за болки в ставите от артритен характер. Ако например сте със счупен крак, който води до болезненост в коленете, то картофът няма да ви помогне. При болка, която е ставна по характер и е следствие от артрит, може да опитате следните рецепти:

1.       Суров студен картоф

Измийте, обелете, настържете суров картоф. Направете компрес със суровия картоф, който сте настъргали, като покриете болезненото коляно с него и поставите бинт отгоре, за да го държи на място поне няколко часа, а най-добре през целия ден или през нощта. Компресът може да донесе облекчение още при първото приложение, но е важно да не оставате само с него и да повторите рецептата в продължение на седмица-две.

2.       Топъл картоф

Този лек прилича на предходния, но при него следва да поставите измитите, обелени и настъргани картофи в тенджера с вряща вода. Не ги прегрявайте, просто ги затоплете. Изцедете, намажете коленете и покрийте с фолио и бинт хем да се задържи топъл компресът, хем да остане картофът на мястото му. Преспете така. Повтаряйте рецептата с картоф, за да се справите с болките в коленете всяка вечер в продължение на седмица.

Статията има само информативен характер и не замества лекарска консултация.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

При ужилване от пчела - ето какво да направим първо

Тези коварни петна: Кой е най-добрият начин да избършете екрана на LCD телевизор?

Прекарвате много време седнали: Ето как да се справите с негативните последствия

Чай от коприва: Какви са ползите за организма и как да си го приготвим

Експерти: Така влияе позата за сън върху кожата на лицето

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 18 април /валутен калкулатор/

Как се оказва първа помощ при виене на свят

Топ 5 на най-мистичните жени според астрологията

Кои са най-честите причини за забавен метаболизъм?

Ако имате подагра, избягвайте тези зеленчуци

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com