Варна

Лекарка от Варна плаща данъци за реституиран имот, отнет ѝ от държавата

12388

Възрастна лекарка от Варна се оказа с поредица запори на пенсията, заради имот, който ѝ е бил отнет, реституиран, а впоследствие отново отнет в полза на държавата. Продължават обаче да ѝ се трупат данъци и такси върху него, които тя и днес плаща.

"Миналата есен Община Варна е съставила акт и образувала изпълнително дело срещу моята баба, без тя да подозира. Това изпълнително дело е за неплатен данък на имот, който ѝ е отнет чрез фалшиви документи през 1992-ра година. Така за имот, който не владеем, частният съдебен изпълнител взема сума от сметката на баба ми, в която постъпва пенсията ѝ. И за да покрие задълженията по данъците на отнетия ѝ имот, се стига до там, че баба ми остана без сума, равна на 4 нейни пенсии", обясни синът ѝ Делян Костадинов (Ph.D.) пред Actualno.com.

През 1992 г. баба му получава от реституцията схлупената си бащина къщурка в покрайнините на Варна и приема останалото от нейния бащин дом. Получава своя нов документ за собственост и бърза да заплати на държавата данък за върнатия ѝ имот.

Радостта на семейството обаче не продължава дълго, а тегобите и до днес не са свършили.

Казусът е дълъг и заплетен, но хронологията в най-важната част е следната:

На 01.07.1992 г. община Варна решава да възстанови на Андрей Диамандиев Анастасов (прадядо на Делян Костадинов – б.р.) собствеността върху отчужден в полза на ВМИ за изграждане на онкологично отделение с площ 1200 кв. м. Той представлява дворно място. Човекът трябва да върне друг имот, получен като обезщетение за отчуждения имот и да възстанови на община Варна сумата от 120 лева – също получени като обезщетение за него. Прави го.

С решение от следващия ден общината възстановява на Денчо Петков Костадинов (дядо на Делян Костадинов - б.р.) отчужден имот (лозе) с площ 1200 кв. м  пак в полза на ВМИ за построяване на онкологично отделение. И той е върнал друг имот и 120 лева, получени като обезщетение.

Нито към онзи, нито към който и да е следващ момент там не се изгражда онкологично отделение. Но още тогава от общината установяват, че се извършва ускорено строителство не по предвиденото мероприятие и извън оградата на ВМИ – гаражни клетки, които са незаконни. Това го пише в решението на община Варна за реституиране на двата имота.

На 3-ти декември 1993 г. Андрей Анастасов и Денчо Костадинов получават нотариални актове за двата имота. Няколко дни по-късно  са прехвърлени на наследниците им Димитрина Костадинова, която е лекар, днес на 85 години, и на Огнян Костадинов (баща на Делян Костадинов – б. р.).

След две години - на 27.02.1995 г., след протест от Варненска окръжна прокуратура, областният управител на Варна Кирил Йорданов отменя заповедите на кмета за връщане на собствеността на Андрей Анастасов и Денчо Костадинов.

Причина за това била издадена виза за строеж от главния архитект (писана на ръка - б.р.) на общината за временни гаражи на 18.08.1988 г. и допълнена на 16.03.1989 г. Отдел ССУСА към община Варна е приел работните технически проекти за изграждането на гаражи на ВМИ и те са изградени. Де факто след това имотът е възстановен на предишните му собственици. Но на 25.05.1998 г. гаражите на ВМИ са узаконени от общината.

(Колко правно приемлива може да е виза за проектиране, писана на ръка!?)

(И протокол с имена, без нито един подпис)

(Това е резултатът от двата документа, за които в семейството са убедени, че са фалшиви. Точно заради тези документи впоследствие им отнемат повторно имотите)

"Преди няколко месеца заведохме дело, но по делото Областна управа - Варна представи документи БЕЗ печат и подпис, "виза за строеж", писана на ръка. Цялата ситуация е абсурдна, тъй като водим дело, по което Областна управа – Варна представя документи, някои от които са обявени от прокуратурата за неистински, а други са безобразно подобие на официален документ. След представяне на това становище на прокуратурата и становището на ВАС, който смята, че жалбоподателите имат право, съдията, на който връщат делото, си направи самоотвод (за мен е повече от ясно защо), но отново цялата държава онемя и изчезна", обясни Делян Костадинов.

Той помоли да покажем тези документи и някоя институция да каже дали са истински или фалшиви, "преди да намерят процедурна вратичка да спрат разследването и делото, без да разгледат фалшивите документи".

Справка в имотния регистър показва, че двата имота и до днес се водят на семейството на Делян Костадинов. Те не са били отписани като техни, за да се заведат като държавни, въпреки че са им били повторно отнети. Към днешна дата само "имената" на имотите са различни.

Проверка в Кадастрално-административната информационна система сочи, че с новото им наименование, или по-точно по новия им идентификатор, се водят на УМБАЛ "Света Марина".

(Очертаният имот е два пъти отнеман от собствениците, сега се води с един общ идентификатор като собственост на държавното лечебно заведение)

Старата партида обаче е на пенсионираната 85-годишна лекарка Димитрина Костадинова. Де факто семейството ѝ до днес води дела да си получи отнетите с решение на областния управител имоти, но данъците и таксите за битови отпадъци са си на нейно име. И общината ги получава чрез запори на пенсията ѝ през частен съдебен изпълнител. Последното плащане (от 2022 г.) е на стойност 1 022 лв. Предишни години сумите не са по-малки. За 2021-ва са 1703 лв. и 675 лв., за 2017-та – 711 и 523 лева.

(Актът за установяване на задължение е от 2021 г. В него са описани същите два имота, за които Димитрина Костадинова дължи данъци и такси на общината, въпреки че са ѝ отнети в полза на държавата) 

Да обобщим накратко казуса от известното ни– държавата отнема частен имот в полза на ВМИ, обезщетява ги, после го връща на действителните му собственици. Прибира си обратно обезщетението. След 2 г. обаче пак си им взема имота, но данъците и таксите остават 30 години за сметка на ощетените частни не/собственици. На практика семейството на Делян Костадинов остава без унаследените си имоти, но с ангажимент да плаща чужди дългове.     

Етикети:

Още от Варна

Лекар от Варна преглежда с 1,9 промила алкохол, оплака се пациент
Кметът на Девня смята да затвори опасен път, важен за няколко много големи завода...
Община Варна глобява с 300 лева протестиращи срещу мизерията в града
Вижте листата на "Демократична България" за парламентарните избори на 2 октомври в 3 МИР...
Вижте листата на ДПС за парламентарните избори на 2 октомври в 3 МИР - Варна...
Вижте листата на БСП за парламентарните избори на 2 октомври в 3 МИР - Варна...

Последни новини

 • ЦИК: Към 11 часа сме получили 10 сигнала за проблеми с гласуването

  Общият брой секции, в които се гласува на 2 октомври в страната и извън страната са 12 934, подвижните секции са 292, в местата за задържане има образувани 15 избирателни секции, а извън страната секциите са 755. Това заяви Росица Матева, говорител на ЦИК по време на брифинг за изборния ден, предаде...

 • Мотивация за вашата тренировка

  Независимо дали сте запален по фитнеса или сте начинаещ в тренировките, започването или отделянето на време за упражнения понякога може да ви се стори последното нещо, което искате да правите – особено след дълъг работен ден. Редовните упражнения са полезни за вашето физическо и психическо зд...

 • Бойко Борисов: Важно е България да държи евроатлантическия курс

  „Хаосът и рекетът, които се налагат върху българите, трябва да престанат”. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, след като упражни правото си на глас на предсрочните парламентарни избори. Според него в следващите месеци основна тема ще бъде войната в Украйна, но някои политици избяг...

 • "Дневникът е подправен": Проверяват защо се появи този надпис на няколко машини в изборния ден

  Съобщението "Дневникът е подправен" се е изписало на екраните на няколко машини в три избирателни секции в различни градове - Варна, Свищов и село Ковачево, Пазарджишко. Заради това с решение на ЦИК изборите там ще се проведат само с хартиени бюлетини. Случаите са предадени на прокуратурата, като в...

 • АНКЕТА: Гласувахте ли? Ще го направите ли до края на деня?

  Парламентарни избори. Предсрочни. Отново - за малко над година и половина за трети път правим едно и също. По-паметливите може да възразят, че това са четвърти избори, но тези от пролетта на 2021 година бяха редовни. НА ЖИВО: Студио Actualno: България избира. Парламентарни избори 2022 Извън пункт...

 • Кирил Петков: Ще направим коалиция с българския народ (ВИДЕО)

  "Днес изборът е много важен - избираме между връщаме обратно в годините на прехода и скъсвайки с този преход, отивайки към нова променена и можеща България. Вярвам, че всички българи ще направят избора България да продължи напред". Това заяви лидерът на ПП Кирил Петков, след като гласува на предсроч...

 • Йотова: Гласувах за държавници, които знаят и могат

  "Важното условие днес е много български граждани да излязат и да гласуват, нека не оправдаем мрачните прогнози за ниска избирателна активност". Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова, след като упражни правото си на глас в Софийска професионална гимназия по електроника “Джон Атанасов”....

 • "Галъп": 10,3% е избирателната активност към 11 часа

  Избирателната активност към 11 часа е 10,3 на сто. Това сочат данни на „Галъп”. Гласуването се осъществява предимно чрез машини, а в по-малките секции и с хартиени бюлетини. Към момента, поради проблем с машините, в 15 секции е преминато към хартиен вот. Изборният ден продължава до 20 ч...

 • Мустафа Карадайъ: Трябва да възстановим диалога и демокрацията

  Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ гласува в основно училище "Пейо Яворов" в град Кърджали.  "България в момента има нужда от сигурност и стабилност. Трябва да възстановим нормалността, диалога и демокрацията. Трябва да осмислим значението на тези понятия, за да има стабилно управление", заяви Ка...

 • Румен Радев: Разговорът за общата ни история със Северна Македония е неизбежен

  България е основен износител на електроенергия в региона и имаме готовност да увеличим износа си за РСМ. Това коментира президентът Румен Радев в отговор на въпрос на македонски журналист, след като гласува в столицата. "Разбира се, това ще стане в съответствие с нормите на европейския енергиен паз...

 • Методът, който ще подобри съня ви

  Сънят е от съществено значение за доброто здраве. Нуждаем от сън, за да оцелеем - точно както имаме нужда от храна и вода. Тези факти правят разбираемо това, че прекарваме около една трета от живота си в сън. Много от биологични процеси протичат по време на сън. Докато спим мозъкът съхранява нова и...

 • Румен Радев: Изборите са право, но и отговорност

  "Гласувах за ефективни институции, които да овладеят кризата, да предприемат решителни реформи, да вземат стратегически решения с дългосрочен хоризонт. А това изисква съпричастност и подкрепа от цялото ни общество. От гласуването ни днес зависи колко силни, устойчиви и легитимни ще бъдат и правителс...

 • "Тренд": 6,2% избирателна активност към 10 часа

  Към 10.00 ч. сутринта избирателната активност на предсрочните парламентарни избори у нас е 6,2%, сочат данни на агенция „Тренд”. Това обяви социологът Евелина Славкова. Към настоящия момент избирателната активност не е висока, според нея. Социологът посочи, че на изборите през ноември к...

 • Колко пъти в седмицата трябва да тренирате, за да влезете във форма?

  Редовните тренировки могат да ви помогнат за много неща. Воденето на активен начин на живот има големи физически и психически ползи, тъй като повишава на сърдечната честота, а редовното трениране на тялото може да намали риска от много видове заболявания и да подобри здравословното ви състояние. Пр...

 • Гълъб Донев: Гласувах за хора, които да дават пример за възпитание и диалогичност

  Служебният премиер Гълъб Донев упражни своя вот заедно с майка си точно в 10,30 ч в столичното 60 ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“. "Гласувах за народни представители които разбират и ще решават истинските проблеми на хората. Те ще изразяват и защитават истинските интереси на хората. Гласув...

 • Без сериозни нарушения на изборите към този момент

  "Няма сериозни нарушения. Нямаме данни за сериозни престъпления до момента“, каза министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев, след като гласува, цитиран от бТВ. "Изпълних дълга си като гражданин. Призовавам всички граждани да гласуват. Всеки, който иска България да се промени трябва да г...

 • Никога не крийте парите си на тези 9 места

  Крадците стават все по-изобретателни и ако искате да скриете парите си от тях, никога не ги съхранявайте на тези 9 места у дома. 1. Книги Вероятно мислите, че крадецът няма да има време да отвори всички книги, но това не е така. Събаряйки ги на пода, те сами ще се отворят. 2. Кошче за боклук Мно...

 • Нинова: Гласувах за сигурност и спокойствие във всеки български дом

  Гласувах за сигурност и спокойствие във всеки български дом. За стабилно управление, което от утре да отвори мощен социално-икономически щит пред кризата. За повишаване на доходите, за развитие на икономиката, което да гарантира просперитет на България. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова, коят...

 • Саркофагът на горгона Медуза се е намирал в Цистерната на базиликата?

  Сгушен под криволичещите улици на Истанбул, само на 149 метра от „Света София“, се намира древна цистерна, която може би е била последното място за почивка на горгона Медуза, пише Ancient Origins. Цистерната на базиликата, известна още като Йеребатан сарнъджъ, е най-голямата от древните...

 • В секцията на служебния премиер машината даде грешка три пъти (СНИМКИ)

  В секцията на служебния министър-председател Гълъб Донев, три пъти машината даде грешка, предаде БГНЕС. Член на СИК повика техник три пъти в рамките на 10-ина минути. За момента машината работи и очаква служебният премиер да упражни своя вот. По-рано днес беше съобщено, че на отделни места има про...