"Лимасолград" или как кипърски град се превърна в "малката Москва"

12065
"Лимасолград" или как кипърски град се превърна в "малката Москва"
Снимка: iStock

Кипърският град Лимасол често е наричан малка Москва или Лимасолград, пише испанското издание La Vanguardia. Работата е там, че 20% от местното население са руснаци. Всичко започна преди десет години, когато богатите руснаци бяха привлечени от местните закони. 

На пръв поглед Лимасол прилича на всеки град като Коста Бланка или Коста дел Сол: крайбрежната алея, апартаменти на първа линия, пристанища, барове, ресторанти, магазини за сладолед... И тогава изведнъж разбирате, че табелите са на кирилица, а гостите говорят със сервитьорите на руски.

От 200-те хиляди жители на Лимасол, вторият град на Кипър, 20% са руснаци. Затова се нарича Лимасолград, Малка Москва или Средиземноморска Москва. Преди десетилетие Лимасол се превърна в любимо свърталище на бивши съветски олигарси, място за криене и пране на пари, а между другото и получаване на паспорт на Европейския съюз, без да се налага да живеете в страната. Днес, когато мнозина напуснаха Лондон (Лондонград) заради наложените от Борис Джонсън санкции и замразяването на банкови сметки, тяхната среда (адвокати, администратори, счетоводители...) смени дъждовете на английската столица със средиземноморското слънце.

Турция става главен газов играч в Средиземноморието, Гърция и Кипър с опасения

Американците изглежда настояват за две алтернативи, след като замразиха подкрепата си за проекта за газопровод EastMed между Гърция, Ки...

Кипър, като част от ЕС, също прие ограниченията срещу режима на Путин, като затвори въздушното пространство и пристанищата за руски самолети и кораби, но Лимасол повече от всякога прилича на испанския курорт Бенидорм. Въпреки официалната политика, правителството на президента Никос Анастасиадис се опитва да не бъде особено ревностно. Все пак сумата, която руските олигарси (и тези около тях) държат в банките надхвърля 40 милиарда евро, което е два пъти повече от БВП на Кипър.

След финансовата криза от 2013 г. Кипър се оказа силно засегнат от гръцкия дълг, а парите на руските олигарси се превърнаха в златна мина за страната. В замяна на инвестиции в недвижими имоти в размер на 2,2 милиона евро може да се получи т. нар. „златен паспорт“. Не бяха поставени други изисквания, дори не беше необходимо да се живее един ден в страната. Така Кипър получи 15 милиарда евро.

Лимасол се "русифицира" постепенно: появи се табела на руски, напомняща знаците на лондонското метро, ресторантите започнаха да сервират пушена херинга, хайвер и борш, въпреки средиземноморския климат, отвориха се магазини за кожи, руски романтични балади започнаха да се чуват от баровете вечер, а водката смени бирата на масите.

Руснаците с пари и необходимостта да ги крият дойдоха в Лимасол, за да се възползват от законите за банковата тайна, освобождаването от данъци върху наследството и капиталовия доход и междувременно да се припекат на слънце. Богатите построиха имения, а обкръжението им (шофьори, бодигардове, модели, асистенти...) купуваше апартаменти в небостъргачи на първа линия. Училищата, радиото и вестниците са на руски език, както и православните църкви действат свободно. Посещенията на Роман Абрамович, Олег Дерипаска, Алишер Усманов и Александър Пономаренко станаха нещо обичайно.

Турски анализ: Какво означава завой на Русия към Азия в енергетиката?

След новите санкции, наложени от Запада, Русия мисли за обръщане на Изток, пише турското издание Yeni Şafak. Ако успее, въздействието н...

След като Русия превзе Крим (2015 г.), около 4000 чужденци (предимно руснаци, но също и африканци и азиатци) получиха кипърски "златни паспорти" - и Никозия, под натиска на международната общност, трябваше да се откаже от тази практика и дори да си запази правото да лиши от гражданство предполагаемите престъпници. Днес страната е приела 3000 украински бежанци, а олигарсите, които са под санкциите на САЩ и ЕС, не се виждат. Техните суперяхти изчезнаха от пристанищата, а в именията е останала само охраната.

Лимасол обаче си остава Лимасолград, а атмосферата там несъмнено е руска. Преди пандемията островът е посещаван годишно от 4 милиона туристи, 22% от които руснаци. Правителството иска да запази колкото се може повече приходи от чуждестранни визи и банкови депозити, за да не потъне икономиката на страната.

Поради местоположението си в Източното Средиземноморие, Кипър е желана дестинация. Британците го анексират през 1914 г. след повече от три века османско владичество. През 1925 г. Кипър официално става колония на Великобритания и получава независимост през 1960 г., а през 1974 г. Турция окупира една трета от острова. Като се има предвид толкова сложна история, няма значение, че руските олигарси контролират банковия сектор, хазарта и порнографията, а търговците на оръжие пият водка и тоник, докато седят в баровете на Лимасолград и се наслаждават на залеза. 

Превод: Ганчо КАМЕНАРСКИ

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

"Три години на фронта не са достатъчни": Новият украински закон за мобилизацията

Мрачна прогноза за войната: Ключово предимство на Русия над Украйна се засилва

Мнение: Иран направи огромна грешка и се провали, но Израел не трябва да отвръща със сила

F-16 в Украйна: Какво ще направи и какво няма да направи срещу Русия

Нов руски дрон променя правилата на играта на фронта в Украйна (ВИДЕО)

В Турция прогнозират нов проблем между Изтока и Запада

Ситуацията в Украйна се влошава, тревожат се в САЩ

Путин превърна немислимото в реалност: Трилиони долари за оръжие на Запад

Иновацията, която позволи на Русия да наложи въздушно превъзходство в Украйна (ВИДЕО)

Денков пред POLITICO: Русия ще се опита да възвърне влиянието си в България

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com