Липсата на този витамин може да ви докара сериозни здравословни проблеми

19630
Липсата на този витамин може да ви докара сериозни здравословни проблеми
Снимка: iStock

Ползата от приема на витамини и минерали за здравето, красотата и нормалното функциониране на органи и системи в човешкото тяло е известна и доказана. Набавянето може да се случи чрез балансирано меню, пълноценно хранене и чрез хранителни добавки.  

Ежедневният допълнителен прием на витамини Ц (С) и Д (D) се е превърнал в рутина за много хора, поддържащи по този начин имунната си система и здравето на костите в изрядност. Малко обаче знаят, че има витамин, чиято липса може буквално да ги убие или да доведе до тежки необратими здравословни последици и инвалидизация. Безценният витамин е В12.

Тежката липсата на В12 в организма има сериозни последици за здравето и представлява пряк риск за живота. Недостигът на витамина може да провокира инфаркти, инсулти, белодробен емболизъм, чиито изход нерядко е фатален. Авитаминозата може да имитира неврологични болести и да причини симптоми, сходни с тези на множествена склероза, Паркинсон, Алцхаймер, епилепсия, аутизъм. Не са малко и случаите, в които липсата на B12 причинява хиперклетъчни и диспластични промени в костния мозък и насочва към диагноза левкемия, която всъщност е погрешна.

ЗАДЪЛЖИТЕЛНО пийте тези витамини през пролетта

Никога не бива да подценявате състоянията, които са характерни за пролетната умора – чупливост на ноктите, косопад, лишеи и суха ...

Стресът от сгрешената диагноза е в състояние да остави тежки психологически и емоционални последици у пациента. Дефицитът на витамин В12 води до опасно натрупване на хомоцистеин в кръвта, който повишава риска от тромбози, а при бременни създава опасност от животозастрашаващото състояние прееклампсия. Опасността от пагубни болести и поставяне на погрешна диагноза с последваща психологическа травма прави разпознаването на дефицита на В12 и взимането на мерки за преодоляването му от първостепенно значение.

Как да разпознаете липса на В12? Следете за следните симптоми:

- Психологически – депресия, апатия, сънливост, параноя, халюцинации.

- Неврологични – изтръпване, болки, схващания в различни части на тялото, слабост в мускулите, намаляване на зрението, главоболие, тремор и дори парализа.

Мега витаминозна салата

Целогодишно е важно да се приемат възможно най-много витамини. Те са полезни както за общото здраве и повишаване на имунитета на всеки,...

- Сърдечно-съдови – сърцебиене, аритмии, дълбока венозна тромбоза, причерняване при рязко изправяне, шум в ушите.

За липса на витамин В12 могат да ви подскажат и хроничната умора, отслабването, задуха, чувството за обща слабост, преждевременно побеляване на косата, наличието на анемия, гастрита, болките в корема, страдането от остеопороза, трудностите при забременяването.

Ако се съмнявате, че имате достатъчно от този ценен витамин, лесен кръвен тест, извършен в лаборатория, ще ви помогне да прецените вашите нива и да коригирате поведението си при нужда. Витаминът не може да се синтезира сам в организма, което налага приема му с храна или добавки. Съдържа се в щедри количества в продукти от животински произход – свинско, телешко, мляко и млечни храни. Фактът, че не може да бъде открит в храни от растителен произход, поставя вегетарианците в реална заплаха от липса на В12. Възможно е и да приемате достатъчно количество, но той да не се абсорбира правилно от тялото. Редица болести и състояния като атрофичен гастрит, автоимунни заболявания, алкохолизъм, СПИН, химиотерапия, прием на определени лекарства и други пречат на абсорбирането на приемания В12.

Препоръчваме ви да изследвате нивата на витамина веднъж годишно заедно с редовните си профилактични кръвни изследвания, за да сте сигурни, че те са оптимални, а тежките, инвалидизиращи и потенциално смъртоносни заболявания – далеч от вас.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Тези напитки водят до проблеми със сърцето и висок холестерол

Важна информация за коклюша: Опасен и силно заразен

Кои чайове ще ви помогнат в борбата с напълняване

Кои чайове са изключително полезни за здраво сърце

Кои са най-полезните чайове за черния дроб

5-те най-лоши закуски за здравето

Билката, която е полезна при почти всяка болест

Защо не е полезно да се ядат само плодове?

Плодовете, които НЕ трябва да се ядат след 50 години

Листата и цветовете на този плод са полезни за простатата - берете ги през пролетта

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com