Лондон обвини Брюксел в саботаж на нова сделка за Brexit

4882
Лондон обвини Брюксел в саботаж на нова сделка за Brexit
Снимка: Getty Images/Guliver

Британският министър Майкъл Гоув обвини Брюксел в отказ да преговаря за ново споразумение за Brexit. Той подчерта, че Великобритания търси преговори "в духа на приятелството" въпреки многократните предупреждения на премиера Борис Джонсън, че страната се подготвя за Brexit без сделка, пише в. Guardian.

Гоув, който отговаря за подготовката при сценарий Brexit без споразумение, отбеляза, че е "дълбоко натъжен, тъй като сега ЕС изглежда отказва да преговаря с Великобритания".

Вчера британският вестник Guardian писа, че дипломати в Брюксел са били запознати с резултатите от среща между високопоставени представители на ЕС и главния преговарящ на Джонсън. Съобщено им е, че Brexit без споразумение е "основният сценарий" на Обединеното кралство и че "Даунинг стрийт 10" няма да подкрепи разговори, които включват предпазния механизъм за Ирландия.

"Ясно е, че Великобритания няма друг план. Няма намерение да преговаря, за което ще е необходим план", коментира дипломат от ЕС.

Пряката цена на Brexit без сделка - поне още 2,1 млрд. паунда

Великобритания ще похарчи допълнителни 2,1 милиарда паунда за планиране на Brexit без сделка, предаде БГНЕС, позовавайки се на Reuters....

Но според Гоув ЕС отказва да преговаря или да разгледа алтернативи. "Премиерът заяви ясно, че иска преговори за добро споразумение с ЕС", поясни той.

"Той ще вложи цялата енергия на правителството и ще гарантира, че в духа на приятелството ние можем да сключим ново споразумение. Но едно нещо е ясно: старото споразумение, което е договорено, не успя да мине през Камарата на общините на 3 пъти, така че ние се нуждаем от нов подход. Каквото и да се случи, ние сме готови и желаем да преговаряме. ЕС трябва да разбере, че ние напускаме на 31 октомври със или без споразумение", категоричен е Гоув.

По-рано се появи информация, че Доминик Къмингс, главният стратег на премиера, е инструктирал специалните съветници. Daily Telegraph писа, че Къмингс е заплашил да уволнява служители на "Даунинг стрийт 10", ако се опитат да блокират Brexit без сделка. Той също е обвинил бивши премиери и министри в опит да осуетят Brexit.

Междувременно говорител на Европейската комисия заяви, че вратата остава отворена за преговори за Brexit, ако Борис Джонсън поиска, но повтори, че сделката не може да бъде предоговаряна. Представителят повтори, че сделката за Brexit е "възможно най-доброто споразумение", което Обединеното кралство може да получи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

За първи път: Украинските ВВС унищожиха руски бомбардировач Ту-22М3 (ВИДЕО и СНИМКИ)

Наченки на истерия в Русия: Кръгът "Тръмп" иска Украйна да спечели (ВИДЕО)

След поредната руска атака: Жертви в Днепропетровск, включително деца (ВИДЕО и СНИМКИ)

Руски стратегически бомбардировач се разби в Ставропол (ВИДЕО)

ЕС и Великобритания преговарят за по-лесно движение на хора

Нова нощ, нова руска атака с дронове и ракети срещу Украйна (ВИДЕО)

Кипър регистрира пореден ръст на броя на туристите

Кулеба: Украйна няма план Б в случай на прекратяване на помощта от САЩ

"Оцеляването на Украйна е важно за САЩ": Промени ли Тръмп позицията си?

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 19.04 - Може ли Русия да нападне Полша?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа