Лондон планира как да опази британските танкове в Украйна от руски ръце

7246
Лондон планира как да опази британските танкове в Украйна от руски ръце
Снимка: Getty Images

Британските сухопътни сили работят по спешни планове за евакуация, възстановяване и ремонт на британски танкове Challenger 2, в случай че бъдат повредени в Украйна. Целта е да се предотврати попадането на свръхсекретната броня и технология в руски ръце.

Страховитите британски танкове Challenger 2 са защитени от най-добрата в света броня Chobham, направена от секретна сплав - керамика, стомана и елементи, поглъщащи кинетична енергия. Благодарение на високата твърдост на използваната керамика, бронята е с висока устойчивост на действие, както на кумулативни боеприпаси, така и на кинетични снаряди (BPS и BOPS).

Лондон разкри кога танковете Challenger 2 ще стигнат до Украйна

Великобритания ще се опита да снабди Украйна с обещаните 14 танка Challenger 2 до края на март, заяви в четвъртък служителят от Ми...

ОЩЕ: Какво могат британските танкове, които отиват в Украйна (ВИДЕО)

Обединеното кралство обеща да бъде първото в света, което ще достави на Украйна 14 броя Challenger 2. Но източници от Министерството на отбраната на Великобритания казват, че би било ужасно, ако някой от тях бъде заловен от войските на Владимир Путин. В случай на такова пленяване, руски военни експерти и учени ще могат свободно да изучават споменатата британска броня и да разработват начини за борба и унищожаване на танковете Challenger 2.

"За цялата история на съществуването на танковете Challenger 2 само един от тях е бил унищожен в битка и то в резултат на така наречения "приятелски огън" в Ирак. Руснаците отчаяно ще се опитат да ударят и заловят Challenger 2, отчасти в интерес на собствената си пропаганда, но също и за да получат достъп до неговите тайни", казва източник на британския таблоид The Sun.

Британски военни източници твърдят, че най-новата броня от серия Chobham, с кодово име Dorchester, никога не е била пробивана от вражески огън.

Висшето военно ръководство на Обединеното кралство работи с командването на украинската армия, за да гарантира, че британските танкове ще бъдат евакуирани на безопасно място, ако някой от тях се повреди.

Украински сержант: Омръзна ни да се бием срещу Путин с танкове-боклуци

Зависимостта от остарелите технологии от съветската епоха води до влошаване на морала на украинските войници. В тази връзка Киев все по...

Източник от британското министерство на отбраната обясни: "Ако танк бъде повреден или изваден от строя, първият вариант винаги е да се опитате да го поправите на място. Той се тегли от друг танк на безопасно място или с помощта на специална бронирана превозна машина, която прилича на танк с голям кран. Най-лошият вариант би бил, когато танкът бъде унищожен при пробив на украински отбранителни линии и украинската армия е принудена да отстъпва".

"Първият вариант за такъв случай би бил да обучаваме персонал и да работим с военни стратези по такъв начин, че да се опитаме да гарантираме, че танковете Challenger 2 не се използват в такива военни действия, когато има вероятност да се пробие украинската отбрана. Вторият вариант е да се гарантира, че на тактическо ниво украинците могат да ремонтират танка, включително и под тежък вражески огън. Те със сигурност имат смелостта да го направят", добавя източникът на The Sun.

Екстремните варианти, които британските военни обмислят, включват привличането на частни военни изпълнители за ремонт и евакуация на повредени танкове.

Говорител на Министерството на отбраната на Обединеното кралство заяви: "Извършваме задълбочена оценка на риска от доставянето на тежки оръжия на Украйна. Танковете, които предоставяме на Киев, ще бъдат взети от армейските резерви с висока степен на готовност, за да бъдат на разположение украинските въоръжени сили възможно най-бързо".

Днес, на хартия, Обединеното кралство може да се похвали с 227 танка Challenger 2, но само около 60 от тях са боеспособни. Около 30 единици са разположени в Естония, откъдето 14 бронирани средства се изпращат в Украйна.

И Великобритания взе решение да прати танкове на Киев

След като Полша обяви, че ще изпрати танкове „Леопард“ на Украйна, британското правителство взе подобно решение. От „...

14 машини за Украйна: Британският танк, който никога не е унищожаван в битка (ВИДЕО)

Challenger 2 държи рекорда за най-дълга дистанция на потвърдено унищожаване на вражески танк - 4 километра в Ирак, използвайки своето изключително точно 120 милиметрово оръдие.

Британският министър на отбраната Бен Уолъс обеща да преразгледа плановете за намаляване на танковия парк на страната в резултат на военния конфликт в Украйна. Според последния кръг от съкращения, осъществени от Министерството на отбраната на Великобритания, броят на танковете в сухопътните сили трябваше да бъде намален до 149 модернизирани Challenger 3.

Германия също обеща танкове на Киев, а президентът на САЩ Джо Байдън се ангажира да бъдат доставени 31 танка Abrams. Очаква се обаче те да пристигнат в Украйна едва в края на годината, тъй като все още трябва да бъдат направени специално за този проект.

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Как Русия манипулира умовете ни всеки ден: Наръчник за връщане към реалността

Дроновете променят войната: Танковете "Ейбрамс" също трябва да се променят (ВИДЕО)

"Заплахата е реална": Американски анализ прогнозира руска атака срещу НАТО

За 3 минути долита до Киев: Какво се знае за най-загадъчната руска ракета "Циркон"

Руската лятна офанзива: Няма да е нито Харков, нито Киев – оценка на украински полковник

Конституционният съд на Молдова даде шанс на Путин да се добере до властта в Кишинев

Путин е диктатор и тиранин, но има поука за Запада

Голямата военна поука за Запада от Авдеевка

The Economist: Орел, рак и щука - съюзът Русия, Китай и Иран не плаши САЩ

Politico: Путин няма да ходи никъде, какво следва?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари