Лош мирис на скалпа - ето го вашето решение!

30771
Лош мирис на скалпа - ето го вашето решение!
Снимка: iStock/Guliver

Най-често женската коса не мирише или има слаб аромат на козметика, но понякога скалпът започва да излъчва неприятна миризма. Това обикновено се дължи на прекомерно изпотяване по време на спорт или твърде топла шапка. Но в някои случаи симптомите се появяват без видима причина. Това може да показва здравословни проблеми, но с навременно посещение при лекар и спазване на прости съвети ситуацията може да бъде коригирана.

В тялото на всеки човек се образува индивидуален аромат поради активната работа на потните и мастните жлези, които отделят феромони. Те са необходими за привличане на противоположния пол. Ароматът се улавя от нас несъзнателно, но благодарение на него възниква усещането дали човек ни подхожда или не. Миризмата зависи от активността на жлезите, която се определя от нивото на половите хормони. С течение на времето техният брой постепенно намалява, кожната секреция престава да бъде активна.

В допълнение, върху кожата има индивидуален набор от гъбички, вируси и бактерии - микробиома. Понякога под въздействието на определени фактори балансът се нарушава, растежът на отделни микроорганизми се засилва и се развиват кожни заболявания. Някои бактерии се хранят със секрецията на потните и мастните жлези, след което отделят продукти на гниене, включително вещества с остра миризма.

Не допускайте тези 7 грешки при тънка коса

Причини за неприятна миризма на скалпа при жените

- Себореен дерматит. Прекомерната секреция на себум води не само до бързо замърсяване, сърбеж и пърхот, но и до образуване на миризма. Появява се при свързване на мастни киселини с кислород.

- Заболявания на стомашно-чревния тракт, бъбреци. Токсините, които влизат в тялото на здрав човек, се отделят с урината и изпражненията. Поради неизправности в отделителните пътища, вредните вещества започват да напускат тялото с потта.

- Бактериални и гъбични лезии на фона на нарушения на имунитета. Присъстващите върху кожата микроорганизми в някои случаи под въздействието на различни фактори започват да се разпространяват неконтролируемо.

- Грешна грижа. Най-често с проблема се сблъскват тези, които имат чувствителна кожа, кожни заболявания (атопичен дерматит и др.). Неправилно подбраните продукти и честото измиване допринасят за още по-голямо нарушение на секрецията на себум, появата на възпаление и преминаването им в остър стадий.

- Хормонален дисбаланс, пубертет. Една от основните причини за неприятната миризма на скалпа при жените и мъжете.

- Начин на живот, лоши навици. Къдриците са порести в структурата си, така че те абсорбират добре различни миризми. Ароматите на тютюн, риба и други каустични и миризливи вещества се изяждат моментално.

- Химични и топлинни ефекти. Постоянното изправяне, къдрене, влияят негативно върху кератина, съдържащ се в нишките. Какво причинява миризмата на изгоряла коса. Проблемът е особено актуален за тънки и слаби къдрици.

Решение

Ако се открие заболяване, на първо място е необходимо да се консултирате с трихолог-дерматолог. Той ще диагностицира, ще предпише лечение, ще ви каже дали трябва да промените диетата и да приемате витаминни и минерални комплекси. Освен това въз основа на получените данни, специалистът ще избере грижа в съответствие с вашия тип коса и кожа.

Какво да не правим! Не използвайте дезодоранти, тоалетна вода, парфюм, за да прикриете проблема. Алкохолът, включен в състава, ще подобри разпространението на аромата. В резултат на това ще стане още по-ярко и по-лошо.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Защо винаги виждам 11:11 на часовника?

Как да разберете каква е вашата любовна съвместимост със съпругата ви?

Митове и истини за здравословното хранене, които всеки трябва да знае

Почистване на ламиниран паркет – с какво най-лесно се прави?

С екрана нагоре или надолу: Ето как да удължите живота на телефона си

Заменете сьомгата с тази много по-полезна и евтина риба

Не са нужни строги диети, за да контролирате високото кръвно: Ето какво установиха учените

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 28 март /валутен калкулатор/

Зодиите, които имат лошия навик да предават - много внимавайте с тях!

Какво е бърнаут? 22 признака, че сте изправени пред него и как да се възстановите?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com