Любителите на най-полезния плод – ябълката, празнуваха в русенско село

2924
Любителите на най-полезния плод – ябълката, празнуваха в русенско село
Снимка: agrozona.bg
Село Екзарх Йосиф в община Борово бе домакин на колоритния XIII Празник на ябълката.

Началото на празника постави Зорница Георгиева с изпълнение на стихотворението „Обичам те, родино“, а продължи с кръшни хора под звуците на „Мома Яница“, „Бяла роза“ и „Море пиле, славей пиле“, като в празничния концерт специално участие взе Ангелина Милева. В програмата се включиха множество самодейни колективи от региона, като в края на тържествата бяха раздадени награди за най-много участия в Празник на ябълката, за най-многобройни групи, както и за най-нови участници. Предвидена бе и специална награда за певческа група „Детелина“ при Народно читалище „Самообразование 1919“ в село Екзарх Йосиф.

Защо наричат ябълката плод-градина?

"Една ябълка на ден и докторът далеч от мен", казват старите хора и това хич не е случайно. Библейският плод е сред най-силните антиокс...

В селището се отглеждат 26 сорта ябълки, а специално за празника бяха подготвени 33 вида ябълкови сладкиша.

Проф. Атанас Митков, дългогодишен преподавател в РУ „Ангел Кънчев“ и „Доктор хонорис кауза“, а също и почетен гражданин на Русе, е дарил 200 нови ябълкови дръвчета, с които са засадени 6 декара ябълкови градини. През 2020 г. се очаква броят на сортовете ябълки, които се отглеждат, да се увеличи от 26 на 28.

Сред гостите на феста бяха заместник областните управители на област Русе Свилен Иванов и Валентин Колев, както и кметът на Борово Валентин Панайотов.

Тази публикация е създадена в рамките на договор № BG05M9OP001-2.010-0458"От Актуално" в помощ на уязвими групи, който се осъществява с финансовата подкрепа на Европейски социален фонд на Европейския съюз по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020 г. – Процедура „Развитие на социалното предприемачество“. Цялата отговорност за съдържанието на публикацията се носи от "От Актуално" в помощ на уязвими групи и при никакви обстоятелства не може да се счита, че тя отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган на ОП РЧР 2014-2020 г.
Actualno.com
Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители