НА ЖИВОВойната в Украйна

Любомир Дацов: Няма смисъл да се внася нов бюджет, защото ще е като сираче

1214

Няма смисъл да се внася бюджет в парламента, за който няма политическа подкрепа.  Бюджетът не е счетоводно упражнение. Това мнение изрази бившият заместник-министър на финансите Любомир Дацов пред bTV.

По думите му не бива да има бюджет, зад който няма парламентарна подкрепа и зад който никой не стои, защото така ще е сираче. Няма смисъл от него, коментира Дацов и добави, че все пак бюджет може да бъде внесен в парламента, но не се знае как ще изглежда.

Според бившия заместник-министър на финансите притесненията на служебното правителство да не внесе базов бюджет, са основателни.

Дацов допълни, че ако се погледнат помощите, както се раздават, отиват във всички джобове. Така нито икономиката печели, нито крайният потребител печели, каза още той.

Бившият социален министър Лидия Шулева е доволна от удължаването на бюджета за догодина, докато се състави редовно правителство. Има един буфер, ако се насочи към уязвимите групи от населението, могат сериозно да бъдат подпомогнати, смята Шулева. Има още няколко групи, които имат нужда от сериозно подпомагане – деца, които са сираци, приемни родители с деца, възрастните хора и хората с увреждания, посочи Шулева. Правителството разполага с възможността да повиши минималната работна заплата, като от нейното повишаване не става със закон, а с постановление на Министерски съвет, уточни тя. Повишаването на минималната работна заплата има неутрален, а в някои случаи положителен ефект върху бюджета, според нея. 

Тя допълни, че ако се говори само за минималната работна заплата, има неутрален ефект, но когато е обвързана с редица социални плащания, тогава се натоварва бюджетът. Шулева е на мнение, че ако служебното правителство реши да подпомогне уязвимите хора, все пак тези хора ще успеят да посрещнат зимата по един по-добър начин. Когато има инфлация, хората обедняват като цяло и не може да се преборим с това, каквито и фискални мерки да се вземат. Важното е уязвимите групи да могат да оцелеят, каза още бившият социален министър.

Финансистът Емил Хърсев посочи, че бюджетът е като кафето без кофеин. Трябва да е ясно кой да се подпомага от бюджета, а не да се дава на калпак. Всичко друго ще доведе до хаос и инфлация, каза още финансистът.

Още: Директорът на ББР: Заради лоши кредити банката ще загуби 300 млн. лв.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Икономика

Икономист: Прогнозите са за задържане...
Любомир Каримански: Нека за 9...
НАП в мейл до 500 000 работодатели:...
Израел предлага модерни радари...
Газът за февруари се очаква да...
Защо да изберем къща от контейнери...
Експерт: Очакваната рецесия...
Животът на два ядрени реактора...
ПП: ГЕРБ оставиха битовите потребители...
ОББ и КВС Банк България намаляват...
Вижте с колко се е покачила безработицата...
eMAG: Потребителите са се възползвали...

Последни новини