"Лукойл Нефтохим" обещава да плаща данъци само в България от 1 януари

6724
"Лукойл Нефтохим" обещава да плаща данъци само в България от 1 януари
Снимка: Actualno.com

"Лукойл Нефтохим България" прехвърля цялата си икономическа дейност в България от 1 януари 2023 г. Това обяви вицепремиерът по икономическите политики Христо Алексиев след постигнато решение между служебния кабинет и ръководството на компанията. Илшат Шарафутдинов – председател на УС на „Лукойл Нефтохим Бургас“ - потвърди договорката на брифинг в Министерски съвет.

"Служебното правителство над 2 месеца работи целенасочено за овладяване на кризите в енергетиката, цените на горивата, инфлацията. Затова водим активен диалог с „Лукойл Нефтохим България“, така и с всички търговци и приозводители. Днес постигнахме много важна стъпка напред – постигнахме договореност от 1 януари 2023 г. те да прехвърлят цялата си икономическа дейност в България, т.е. цялото производство, приходи, данъци от тяхната дейност да бъдат показани и плащани в България, а не както бе досега – в Холандия или Швейцария", заяви Христо Алексиев.

"Смятаме, че това е един резултат от нашия активен диалог, от общите усилия, които предприехме заедно. Това е справедливо – след като тази рафинерия е в България, тя е един вид българска. В нея работят 1300 човека, в по-голямата си част от България. Има вече взето решение от тяхна страна. Разбира се, то трябва да бъде формализирано", добави той.

Сметка за 2-3 пъти по 25 стотинки отстъпка за бензин и дизел - прилича на маска в защита на "Лукойл"

Ако мине законовото предложение на служебното правителство за изземване на свръхпечалба от сектора на горивата, то отстъпката от 25 сто...

Разчетите показват - предвид суровия петрол „Брент“ и „Уралс“ – че след прилагане на регламента за изземване на свръхпечалбите, може да разчитаме на приходи от 100 млн. лв. от "Лукойл" в хазната тази година, обяви Алексиев. Догодина може да стигнат дори 700 млн лв. "Тези средства ще използваме за компенсиране на най-уязвимите групи в България. С тези средства, които идват с преместването на „Лукойл Нефтохим“ в България, ще направим таргетирана програма за уязвимите слоеве от обществото".

За 2021 г. "Лукойл Нефтохим" е внесла едва 3,5 млн. лв. като данък печалба, а тази година се чакат около 100 млн.", добави министърът.

Той каза, че мярката от 25 ст./л компенсация ще продължи, но че е "несправедлива – увеличава неравенствата и се компенсира една част от хората за сметка на данъците на всички нас".

На срещата участваха още министърът на икономиката Никола Стоянов, заместник-министърът на финансите Людмила Петкова и ръководството на „Лукойл България“ и „Лукойл Нефтохим Бургас“ - Илшат Шарафутдинов – председател на УС на „Лукойл Нефтохим Бургас“, Андрей Матюхов – генерален директор на „Лукойл България“, и юрисконсултът Александър Величков.

Шарафутдинов заяви: „Като се имат предвид макроикономическите показатели, както и сортовете „Брент“ и „Уралс“, ние считаме, че е справедливо да променим бизнес схемата, като приходите от тези данъци да останат в България. Искам да кажа, че заводът вече е работил по този начин до 2020 г. – центърът на финансовия резултат да е в България. В периода, когато работехме по този начин, икономическата реалност на отрицателния марж при преработката не позволяваше ефектите да генерират печалби, съответно – данъци, които да остават в България. Именно отчитайки тази реалност към онзи момент, беше взето решение да се прехвърлят всички рискове към трейдингова организация и така се премина към сегашната система. Сега вече е налице положителен марж от преработка и резултатите могат да останат при преработвателя – Република България“.

Обяснение: "Лукойл" запази "Росенец" заради правителството на Кирил Петков

"Лукойл" запази "Росенец" заради правителството на Кирил Петков. Това твърди служебният вицепремиер и министър на транспорта Христо Але...

Необходимо е и макроикономическите условия да се запазят като днешните, за да може „Лукойл“ да генерира положителни ефекти за българската хазна. Заводът трябва да е и максимално натоварен, както и да работи с оптимална суровина. Към днешна дата това е нефтът „Уралс“, каза председателят на УС на „Лукойл Нефтохим Бургас“.

„Ето защо проектът на постановление на Министерски съвет за това „Лукойл“ да е вносител на „Уралс“ до края на 2024 г., е необходимо да съществува. Следващият елемент от условията е да няма забрана за износа на продуктите, резултат от преработка на руски нефт. Причината за това е, че има директна връзка с нашата технологична схема, с производителността и натоварването“, допълни той.

ОЩЕ: ЕК: България е с изключение от санкциите срещу руския петрол, за да се снабдява, а не да препродава

ОЩЕ: Шоуто на Росен Христов: На Русия не може да се разчита, ново извъртане за "Лукойл Нефтохим"

Малко след това Алексиев каза, че "държавата не отстъпва нищо", а се възползва от дерогацията за внос на руски суров петрол до края на 2024 г. 

"Лукойл Нефтохим": Условие за милиони в хазната е да няма забрана за износа на продукти от руски нефт

Шефовете на "Лукойл Нефтохим Бургас" заявиха, че едно от условията да генерират очаквани 100 млн. лв. данъци в българската хазна, е да ...

По отношение на т.нар. "златна акция" в "Лукойл Нефтохим", той заяви, че тя е собственост на държавата и ще си остане такава.

А за "Литаско" каза: "Това, за което сме се разбрали, означава, че всички посредници по веригата вече няма да ги има".

ОЩЕ: Бизнесът на руски милиардери в България: Вагит Алекперов

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Даниел Митов се отказа да бъде външен министър (ВИДЕО)

Политолог: ПП-ДБ искат да покажат, че ГЕРБ, ДПС и Радев играят заедно, за да ги унищожат

На първо четене: Вдигат заплатите на военните с 30%

"Не е честно": Борисов не е доволен, че всички го питат за Митов (ВИДЕО)

Желязков с първи думи за исканата му оставка (ВИДЕО)

"Не съм предлагал нищо": Срещата премиер-президент приключи безславно

БСП иска оставката на Росен Желязков

Войната в Близкия Изток помага на Путин, трябва военна помощ за Украйна: Говори министърът на отбраната

Радев и Главчев обсъждат исканите смени в кабинета

Борислав Цеков: Ако внесат вот на недоверие, ще нарушат Конституцията

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com