НА ЖИВОВойната в Украйна

Лъчезар Богданов: Очакваме рационално по-чувствително намаление на цените

1438

"През юни ръстът на цените е доста по-малък отколкото беше последните няколко месеца. Това не значи, че цените падат. Като кажем инфлацията се забавя, то значи, че все пак растат, но с по-бавен темп". Това каза за БНТ икономистът Лъчезар Богданов.

"При нас разходите за храна, битово отпление и транспорт са по-високи. Цената на хляба и парното се отразява повече за разлика от други услуги, които имат по-малък дял. От 16.9% поскъпване за миналата година, около 7.5% са храни, 6.5% са енергоизточници. Много малко остава за другите стоки и услуги като облекла и развлечения", добави той. "Очакваме рационално по-чувствително намаление на цените, които плащат гражданите", каза Богданов.

"Цените зависят на първо място от политическия фактор, тоест от поведението на Русия. Тук не говорим само за войната в Украйна. Икономическата война е важен фактор за Европа, която доскоро бе зависима от руски газ", уточни икономистът.

"Правителствата също са важен фактор. Ако те се държат по-дисциплинирано, независимо че има облекчителни мерки и компенсации, все пак един от факторите за инфлацията са големите харчове от бюджета и дефицити", добави той.

"Разходите у нас доста се повишиха за бизнеса, но същевременно и търсенето на глобалните пазари е високо. Това позволява да пренесат разходите си към крайните клиенти, което реално са други европейски компании", уточни той.

Ганев: Силно намаля възможността за съставяне на правителство

Не знам от тук нататък какви ходове са възможни. От тук нататък са юристите и не знам какво ще последва, ако не можем да изберем предсе...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Икономика

БВП на България забавя растежа...
На комисия: Одобриха законопроекта...
Депутатите казаха "не" на помощ...
Заместник-министър на финансите:...
Иновативно приложение ни вкарва...
Главният изпълнителен директор...
През ноември Русия е получила...
Европейците намаляват потреблението...
Следващата зима ще е по-трудна...
Таван за руския петрол: Какво...
Левът беше самостоятелен, но...
Емигрантски парични трансфери:...

Последни новини