Мадрид и Каталуния преустановяват имунизациите, нямат ваксини срещу COVID-19

3327
Мадрид и Каталуния преустановяват имунизациите, нямат ваксини срещу COVID-19
Снимка: iStock/Guliver

Автономната област Мадрид ще прекрати поне за две седмици процеса на поставяне на първите дози от ваксина срещу COVID-19 от "Pfizer/BioNtech“ и "Moderna“ поради недостиг и намалени количества на ваксини, получени в региона. Това посочи тази сряда вицепрезидентът на Мадрид Игнасио Агуадо, цитиран от БГНЕС.

В пресконференцията след Управителния съвет Агуадо уточни подробно, че Общността ще продължи да ваксинира хората, които вече са получили първата доза със съществуващите дози, за да "не оставят хората в Мадрид без тази втора доза, която е толкова необходима, съобщава RTVE.

Испанският здравен министър си тръгва, за да преследва пост в Каталуния

Министърът на здравеопазването на Испания Салвадор Ия ще напусне поста си, за да се съсредоточи върху каталунската предизборна кампания...

"Ако не го направим, има вероятност самият вирус да мутира, да стане резистентен и ще разширим борбата срещу пандемията", обясни Агуадо, който посочи, че Мадрид ще може да направи това благодарение на "разумна“ стратегия за резервиране на ваксини. Общността на Мадрид вече обяви миналата седмица, че спира плана за ваксинация на здравни работници от първа линия, които работят в болници, поради липса на ваксини, според министъра на здравеопазването Енрике Руис Ескудеро.

Тази сряда Агуадо заяви, че е невъзможно, като се вземе предвид настоящият процент на ваксинация, да се постигне целта на правителството да достигне 70% от имунизираните граждани през юни, тъй като това би означавало да достигне до повече от 9 милиона ваксини.

При този темп, както той посочи, до 2023 г. 70% от имунизираното население няма да бъде достигнато, затова той помоли новия здравен министър Каролина Дариас да отиде в Брюксел и да поиска от ЕС повече ваксини и по-висок процент на ваксинация за Испания.

"Трябва постоянно да присъстваме в Брюксел, така че да изпращат повече дози. Нуждаем се от повече ваксини и повече тестове и всичко, което не е да фокусира усилията върху тази задача, ще бъде да разшири борбата срещу вируса", каза Агуадо.

До този вторник Автономията на Мадрид е направила 169 501 дози ваксини на „ Pfizer / BioNtech“ и „Moderna“ срещу COVID-19, 96% от получените, което го поставя като единадесета автономия в процент инжектиране, на практика средно за страната (95,9% ).

Части от Испания затягат отново мерките срещу COVID-19

Няколко испански области затегнаха мерките срещу коронавируса. До това решение се стигна след като случаите се увеличиха значително пре...

Междувременно министърът на общественото здраве на Женералитета, Хосеп Мария Аргимон, се оплака, че Каталуния ще изчерпи стратегическите запаси от ваксина в четвъртък, очаквайки пристигането на повече дози, за да продължи с плана за ваксинация.

Каталуния ще завърши поставянето на 217 000 ваксини, които е получила досега, следващия понеделник, 1 февруари, тъй като тази седмица не са получени 8500 дози, планирани от "Moderna“, и флаконите на "Pfizer“ са намалени, така че администрирането ще бъде отложено за ваксината докато не се появят нови дози, каза Аргимон. "Moderna“ се забавя, "Pfizer“ изпраща по-малко ваксини и ние не знаем нищо за "AstraZeneca“, критикува секретарят на пресконференция заедно със заместник генералния директор на Институцията на здравето на Женералитета Кармен Кабезас.

Между сряда и четвъртък ще бъдат приложени около 17 000 дози, които остават да бъдат поставени и още 30 000, които са пристигнали, ще бъдат поставени между петък и понеделник вечер, така че хладилниците, в които се съхраняват ценните ваксини, ще бъдат "празни" в това момент, в очакване на новите дози на "Pfizer“ и "Moderna“ да пристигнат.

Също поради това положение на разпространение на ваксини, отговорните за здравето не планират да авансират ваксинацията на хора над 80-годишна възраст в Каталуния, които са около 400 000, което означава, че за тях ще са необходими около 800 000 дози ваксини.

Според Аргимон достигането до 70% от каталунското население, ваксинирано до лятото, ще бъде трудно, тъй като ще са необходими около 10 милиона дози, цифра, която днес изглежда много далечна, поради намаленото предлагане, което те предложиха за Европа трите основни фармацевтични компании "Pfizer“, "Moderna“ и също "AstraZeneca“, чиято ваксина все още не е одобрена от ЕС. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Зеленски освободи посланика в Молдова, Олексий Данилов може да го замени

Литва: Нидерландия поставя Patriot по границите ни с Русия, за да ни защити

Папата каза накъде ни тласка любовта

Армения блокира предаванията на острие №1 на руската пропаганда

Нов етап: Руснаците стреляха за първи път по Харков с модифицирана авиобомба с голям разрушителен ефект (ВИДЕО)

Бежанци: Група от деца и възрастни от Белгород се спасиха в Санкт Петербург (ВИДЕО)

В отговор на Путин: Полша излезе от Договора за обикновените въоръжени сили в Европа

Ген. Сирски: Ако руснаците тръгнат пак към Харков, това ще е фатално за тях (ВИДЕО)

Алла Пугачова може да бъде обявена за чуждестранен агент

Руски сили задържаха 9 души в Таджикистан, свързани с атаката в "Крокус"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа