Магелан никога не е имал намерение да обиколи света

7998
Магелан никога не е имал намерение да обиколи света
Снимка: Ortelius / Public Domain

Много хора са чували за околосветското пътешествие на Магелан и че неговата експедиция е доказала, че Земята има сферична форма. Малко хора обаче знаят, че мореплавателят всъщност не е планирал да направи това.

През 2022 г. Испания направи всичко възможно, за да отпразнува 500-годишнината от пристигането на кораба „Виктория“ в Севиля, който достига Испания на 6 септември 1522 г., след като прави първото регистрирано околосветско плаване, пише Ancient Origins.

Но това, което много хора не знаят, е, че Фернандо Магелан никога не е имал намерение да обиколи света. Всъщност той е търсел търговски път, водещ до Молукските острови в Индонезия, известни като Островите на подправките.

Португалският изследовател плава под испански флаг поради разногласия с испанския крал Мануел I, докато Договорът от Тордесиляс ефективно разделя света между испанците, които контролират търговските пътища на запад, и португалците, които получават контрол над търговските маршрути на изток.

Това била епоха, когато подправките били изключително важна стока. Черен пипер, индийско орехче, джинджифил и карамфил били използвани в кулинарията и медицината, а някои подправки дори били ценени повече от златото. Добивът на карамфил и индийско орехче, които растат на Молукските острови, бил една от основните движещи сили на експедицията на Магелан и той реши да поведе флота си на запад около Америка, за да стигне до Островите на подправките, без да навлиза в португалски води.

Фернандо Магелан отплава от Санлукар де Барамеда през 1519 г., пресича Магелановия проток през ноември 1520 г. и достига до Гуам през март 1521 г. Въпреки че първоначалният му флот се състои от 5 кораба и приблизително 270 членове екипаж, единственият кораб, който се връща в Испания, е „Виктория“, само с 18 души на борда, водени от Хуан Себастиан Елкано, който поема командването, след като Магелан среща преждевременната си смърт.

Мъчителното пътешествие отваря нов път към Островите на подправките и те пристигат с ценен товар от подправки. Историкът Рамон Мария Серера обяснява, че експедицията на Магелан е доказала, че Земята е сферична, макар че околосветското плаване станало възможно само защото те не са знаели как да се върнат по пътя, по който са дошли.

Всичко за плаването на Фернандо Магелан можете да научите тук: "Вдигайте платната!": Историята на първото околосветско плаване

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Смяна на времето 2024: ето кога минаваме към лятно часово време

Топенето на ледниците ще скъси годината на Земята (ВИДЕО)

България е домакин на най-мащабната конференция за подобряване и управление на бизнес процеси в региона

Три кодекса на ацтеките, които описват цялата им история, са намерени в частна колекция

Невероятно откритие: Намериха останки от древен гигантски делфин на 16 милиона години (ВИДЕО)

Откритие на 1,6 милиона години променя това, което знаем за човешката еволюция

Археолози откриха римските стени на Нарбон

Учени: Хората предават два пъти повече вируси на животните, отколкото обратното

Защо спиралата на ДНК почти винаги е усукана надясно?

Проучване: Кучетата разпознават думи, свързани с определени предмети

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com