НА ЖИВОВойната в Украйна

Магелан никога не е имал намерение да обиколи света

2952

Много хора са чували за околосветското пътешествие на Магелан и че неговата експедиция е доказала, че Земята има сферична форма. Малко хора обаче знаят, че мореплавателят всъщност не е планирал да направи това.

През 2022 г. Испания направи всичко възможно, за да отпразнува 500-годишнината от пристигането на кораба „Виктория“ в Севиля, който достига Испания на 6 септември 1522 г., след като прави първото регистрирано околосветско плаване, пише Ancient Origins.

Но това, което много хора не знаят, е, че Фернандо Магелан никога не е имал намерение да обиколи света. Всъщност той е търсел търговски път, водещ до Молукските острови в Индонезия, известни като Островите на подправките.

Португалският изследовател плава под испански флаг поради разногласия с испанския крал Мануел I, докато Договорът от Тордесиляс ефективно разделя света между испанците, които контролират търговските пътища на запад, и португалците, които получават контрол над търговските маршрути на изток.

Това била епоха, когато подправките били изключително важна стока. Черен пипер, индийско орехче, джинджифил и карамфил били използвани в кулинарията и медицината, а някои подправки дори били ценени повече от златото. Добивът на карамфил и индийско орехче, които растат на Молукските острови, бил една от основните движещи сили на експедицията на Магелан и той реши да поведе флота си на запад около Америка, за да стигне до Островите на подправките, без да навлиза в португалски води.

Фернандо Магелан отплава от Санлукар де Барамеда през 1519 г., пресича Магелановия проток през ноември 1520 г. и достига до Гуам през март 1521 г. Въпреки че първоначалният му флот се състои от 5 кораба и приблизително 270 членове екипаж, единственият кораб, който се връща в Испания, е „Виктория“, само с 18 души на борда, водени от Хуан Себастиан Елкано, който поема командването, след като Магелан среща преждевременната си смърт.

Мъчителното пътешествие отваря нов път към Островите на подправките и те пристигат с ценен товар от подправки. Историкът Рамон Мария Серера обяснява, че експедицията на Магелан е доказала, че Земята е сферична, макар че околосветското плаване станало възможно само защото те не са знаели как да се върнат по пътя, по който са дошли.

Всичко за плаването на Фернандо Магелан можете да научите тук: "Вдигайте платната!": Историята на първото околосветско плаване

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Интересно

Кой е най-големият континент?...
Къде е входът към подземния свят?...
Загадъчни пипала в мозъка контролират...
Римският император, чиято съпруга...
Учени прочетоха бележки върху...
Яйце пада от Космоса и... оцелява...
Най-старото животно в света празнува...
Подводни археолози откриха набатейски...
Открито в дълбините: това ли е...
Неизвестна древна цивилизация...
Къщи на повече от 5000 години са...
Невиждани на Земята минерали...

Последни новини