Македония навлиза във финалната фаза на конституционните изменения

1601
Македония навлиза във финалната фаза на конституционните изменения
Снимка: БГНЕС

Парламентарната Комисия по конституционни въпроси следобед ще започне дебат за четирите конституционни поправки и доклада, който правителството внесе в парламента след приключването на петте публични дебати, предаде МКД.

Това е въведение в третата и последна фаза от конституционните изменения, съгласно Договора от Преспа.

Разсекретени доклади на Уикилийкс вадят скелети от гардероба в Македония

На интернет страницата на Уикилийкс бяха публикувани нови документи, доклади на посолството на САЩ в Скопие, според които тогавашният м...

В тази трета и последна фаза, партиите имаха правото да внесат промени на конституционните изменения, за които крайният срок беше до събота следобед.

След публичните дебати няма съществени промени в четирите изменения. В предложеното изменение 36 относно грижата за диаспората се засягат и общностите в съответствие с опозиционните партии на албанците.

Изменението относно промяната на името Република Македония в Република Северна Македония, както и изменение 35, остават непроменени.

Относно парламентарната сесия, на която най-накрая трябва да бъдат гласувани измененията, председателят на парламента Талат Джафери обяви, че се очаква да бъде насрочена след коледните празници, най-рано на 9 януари.

Целият процес на конституционни промени се очаква да бъде завършен в средата на януари. Конституционните изменения се приемат с мнозинство от 2/3, което се очаква да бъде постигнато в парламента. Гласовете на осемте депутати от независимата парламентарна група са обусловени от процеса на помирение.

Повече от половината македонци смятам, че страната им се движи в грешна посока

Мнозинството от гражданите на Македония са на мнение, че страната им се движи в грешна посока, сочи проучване на общественото мнение, и...

След промяната на македонската конституция задълженията по Договора от Преспа трябва да бъдат изпълнени от гръцка страна, като го ратифицират и дадат зелена светлина на влизането на страната в НАТО.

С конституционния закон за прилагане на измененията на Конституцията на Република Македония, се предвижда измененията да се прилагат с влизането в сила на Договора от Преспа и ратифициране на Протокола за присъединяване към НАТО от страна на Гърция.

По това предложения текст също се предвижда от датата на влизане в сила на изменение 33 - гражданството да бъде македонско/гражданин на Република Северна Македония, както е предвидено в Договора, а използването на прилагателното по отношение на държавата, държавните органи и обществените институции да бъде в съответствие с името на държавата или с неговото съкратено име, гласящо "на Република Северна Македония" или "на Северна Македония".

В чл. 3 се предвижда съществуващите официални документи и материали на публичната администрация за международна употреба и документите за вътрешна употреба, които могат да се използват от държавата да се съобразят с изменение 33 не по-късно от пет години от  влизането му в сила.

Привеждането в съответствие с изменение 33 на съществуващите документи и материали, предназначени единствено за вътрешна употреба ще започне с отварянето на всяка глава от съответното поле в преговорите с Европейския съюз и ще приключи не по-късно от пет години от отварянето на глава.

Започва втората фаза на конституционните промени в Македония

Започва втората фаза на процедурата за промени в Конституцията на Македония, предава скопската електронна медия „24 Инфо“, ...

Този конституционен закон за прилагане на измененията на Конституцията на Република Македония се гласува от парламента на Република Македония и влиза в сила от датата на влизане в сила на конституционните изменения.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Норвегия дари 76 превозни средства на армията на Северна Македония

Кметът на Анкара: Стъпките на ЕС към Турция не показват ясен път за бъдещето

Народът ни наказа: Ковачевски след президентските избори

Пендаровски разочарован от резултатите на президентските избори

При 80% протоколи: Гордана Силяновска е с огромна преднина пред Стево Пендаровски

Официално: Силяновска от ВМРО-ДПМНЕ води убедително пред Пендаровски

Додик видя в Путин гарант за съществуването на Република Сръбска

Приключи първият тур на президентските избори в Северна Македония

Президентски избори в Северна Македония

Си Дзинпин ще посети Сърбия през май

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com