Малки паузи за големи промени

15976
Малки паузи за големи промени
Снимка: IKEA

Светът около нас умее да ни завърта във вихрушката на динамичното и изпълнено с напрежение ежедневие. Всяка малка крачка, която правим, неусетно води до две нови и така до безкрайност, убедени, че не трябва да спираме, за да постигнем щастието.

Но понякога телата и умовете ни започват да ни напомнят, че малките крачки, с които вървим, са важни, но не от по-малко значение са и малките паузи, в които да се “скрием” и сякаш да се рестартираме, успокоявайки дишането си и влизайки в по-добър ритъм.

Тези малки паузи можем да намерим във всичко, стига да имаме правилните инструменти за “улавяне” на миговете тишина. С тази идея се материализира и новата колекция на ИКЕА - VÅRDANDE.

Вдъхновена от азиатските традиции, тя обръща внимание именно на малките ритуали за грижа за себе си, в търсене на спокойствието чрез медитация или просто почивка на ума и тялото. В името на колекцията се крие нейната цел - VÅRDANDE на шведски означава “грижа”. Създадена е съвместно с пет азиатски компании, даващи възможност за работа на уязвими социални групи. В нея са включени различни текстилни продукти като кимоно, одеяло и постелка за йога, но и плетени кошници, кашпи, свещници и други декоративни елементи и решения за съхранение. Една голяма част от тези неща са ръчно изработени или създадени по устойчив начин.

Много от използваните материали за продуктите – бананови влакна, юта и глина са добити точно от местата, където се намират компаниите, които ги произвеждат. Памукът, който се използва, е отгледан с по-малко вода, химически торове, пестициди, като по този начин увеличава маржа на печалба за производителите. Въпросните социални партньори се намират в Бангладеш, Виетнам, Тайланд, Индия и основната им мисия е създаването на равни условия за препитание на социално слабите групи сред обществата там.

Основната идея на колекцията може да бъде облечена в две думи: Взаимна подкрепа

От една страна – предприемачите от избраните компании се стремят социално неравностойните групи да имат равни цели и възможности с другите членове на обществото, а от друга – се грижат за крайния потребител, като му осигуряват инструменти, с които да намира себе си и да си взима глътка въздух в натоварените моменти през деня.

Нова картина на стената, нова ваза със свежи цветя, 5 минути йога между домакинските задължения и работните срещи пред компютъра. Това са само част от нещата, към които VÅRDANDE ни насочва. Към почивките, като истински полезните навици в ежедневието ни, благодарение на които чрез грижата за себе си, се грижим и за другите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО С ИКЕА:

Уют в дома, уют в душата - как да превърнем подреждането в медитация

Лесна есенна вечеря в уютен шведски стил

Домът е там, където е... канелената кифличка

Три лесни стъпки за по-чист въздух у дома

Моят дом, моята малка функционална вселена

Закъде без символа на годината!

Една прекрасна опаковка с хартиени кали

Подаръци, подаръци... Направете ги сами!

Готови ли сте с празничната трапеза?

Играчки за елхата в последната минута

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com