Манолова: До 16 май могат да се подават заявления за неизплатени заплати

2549
Манолова: До 16 май могат да се подават заявления за неизплатени заплати
Снимка: БГНЕС

Всички работници, които имат да получават неизплатени заплати за последните три години, т.е след 1 февруари 2015 г. имат тримесечен срок да подадат заявления в Регионалната дирекция на НОИ. Срокът е до 16 май. Трябва да заявяват, че работодателят им е фалирал, по отношение на него е започната процедура по несъстоятелност, те имат неизплатени заплати или обещетения и искат да бъдат компенсиране от Фонда за гарантиране на вземания. Това каза националният омбудсман Мая Манолова пред БНТ.

Манолова заяви, че това е голямата битка, на която е посветила десетки часове през 2017 г. Тези, срещу които не е започнала процедура по несъстоятелност, могат да подадат молба в Инспекцията по труда. Вече има подадени 1400 заявления за последния месец, месец и половина.

Манолова: Има опасност въвеждането на електронното гласуване да бъде отложено

Има опасност въвеждането на електронно дистанционно гласуване да бъде отложено. Това обяви омбудсманът Мая Манолова след обсъждане по ...

Промяна на избора на омбудсман е суверенно решение на парламента, който избира омбудсмана, каза още Манолова. По думите ѝ депутатите имат своите основания, за да бъде осигурена максимална прозрачност. "Голямото ми притеснение не е в начина на избор, колкото в критериите, които ще приложат депутатите. Много ми се ще да не използват партийни, а професионални критерии, защото институцията не е партийна. В България се прие, че е по-демократичен, ясен и прозрачен в явният избор. Всеки застава с лицето си. Не мисля, че има някаква драма в промяната на избора от таен в явен", каза още Манолова. "Това, което се опитвам с моя екип, е защита на всички права и свободи на българските граждани", отбеляза омбудсамнът .

По темата за децата сираци Манолова коментира, че със сигурност системата за закрила има нужда от преглед, защото много неща са неясни и дори абсурдни.

"Много е несправедливо сегашното състояние. Децата сираци са наказани веднъж от съдбата за това, че са без родители и втори път от държавата, институциите, защото критериите за получаване на финансова подкрепа наистина са абсурдни. Например, за да получава наследствена пенсия едно дете-сирак трябва неговият починал родител да има трудов стаж от 3-5 години. За да получи едно дете персонална пенсия, финансова подкрепа от държава, трябва неговият жив родител да не работи и доходът на член от сем. да бъде в рамките на 75 лв. Това означава двама души да имат месечен доход от 150 лв. Това е пълен абсурд", заяви Манолова.

Омбудсманът коментира още, че вече има сериозна чуваемост и разбиране в институциите. По думите ѝ 24 000 са общо децата без един или двама родители, а от тях 18 000 получават наследствена пенсия, т.е става въпрос за около 5500 деца.

Омбудсманът ще се избира с явен вот, реши парламентът

Омбудсманът ще се избира с явно, а не с тайно гласуване, и ще получи повече правомощия. Едно от тях е, че ще може да дава препоръки до ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 20 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 19 април 2024 г.

Никола Стоянов за руската историография: Кражбата на история и култура е най-страшната кражба

ДАНС не пусна ливанец в България

Клиентите на Kaufland набират средства за DMS кампании за лечение

Още поне 5 години ще ползваме "Български пощи"

МВР: Бившият шеф на ГДБОП е имал контакт с Нотариуса, но не е проверяван

Времето утре - 20 април 2024 г.

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com