Манолова сезира Конституционния съд за отнемане на права чрез промените в Изборния кодекс

1086
Манолова сезира Конституционния съд за отнемане на права чрез промените в Изборния кодекс
Снимка: БГНЕС

С моя екип вече работим по конституционна жалба, защото няма как да остана безразлична към това посегателство върху изборните права на българските граждани, заяви омбудсманът Мая Манолова във връзка с новоприетите промени в Изборния кодекс, предаде БГНЕС.

Общественият защитни поясни, че в момента на обнародването на превърналите се спорни промени, тя ще депозира и жалбата си до съда. „Това е тринадесетата поправка в Изборния кодекс и всяка следваща отнема още и още права“, категорична е Манолова.

И рано сутрин депутати от ГЕРБ и ДПС внушават как е по-добре без преференция

Не сме ограничили мажоритарният избор, преференцията не е мажоритарен вот. Тази теза вкупом защитиха депутатите от ГЕРБ и ДПС Димитър Л...

Най-голяма критика тя оправи към промяната на прага при преференциалния вот. „Отнемат правото на българите да гласуват за личности, което те поискаха ясно на референдума през 2015 г. Преференцията вече става абсолютно безсмислена. Това е все едно да имаш право да си купиш хляб, но той да струва 130 хил. лева, защото 130 хил. гласа са нужни за разместване на листата, което е ясно, че няма как да се случи“, смята омбудсманът.

Според нея с одобрените промени отново се лишават и стотици хиляди български граждани зад граница от правото им на глас, защото електронното гласуване отново се отлага. "Премахва се съдебният контрол върху всички актове на избирателните комисии. Достижение, което съществуваше в кодекса“, продължи с критиките Манолова.

Намерението на омбудсмана предизвика и политически реакции в кулоарите на парламента.

"Всичко, което говори Мая Манолова, са празни приказки, безобразието с преференциите трябва да спре. Това каза заместник-председателят на НФСБ Валентин Касабов. Попитан дали е имало сговор между ГЕРБ и ДПС за Изборния кодекс, Валентин Касабов заяви, че според него няма. „Всичко това е практики, които се наложиха през тези години. Част от практиките са даване под наем на част от партиите. Това се нарича ишлеме. Отива един бизнесмен по време на изборите, плаща си на партията, след което го вкарват в листата. Тези бизнесмени разполагат с пари, с хора, които гласуват и се вмъкват в листата на съответната партия, след което започват уж от името на партията своя собствена игра“, обясни Касабов

Окончателно: Няма да има актуализация на избирателните списъци, мъртвите души остават

След като беше отложено с 8:30 часа, в крайна сметка предложението на БСП да има публичен регистър на избирателите, актуализиран на баз...

„Мая Манолова има екип експерти, тя може да прецени какви действия ще предприеме”, бе лаконичният отговор на Спас Гърневски от ГЕРБ. „Аз искам да припомня, че България по Конституция се управлява от многопартийна система и тежестта на управлението попада върху тези партии. Те трябва много внимателно да си подбират кадрите”, посочи той по отношение на промяната в преференциалния вот, която се оказа най-силно критикуваната. Гърневски отрече ГЕРБ да е влязла в сговор с ДПС по темата, тъй като и двете партии подкрепиха промяната в пленарна зала. „Вие виждате колко техни предложения отхвърлихме вчера. Там, където има добро предложение, няма нищо лошо да се обединяваме от него“, аргументира се Гърневски.

На обратната позиция са от БСП. „Отнема се демократичното право на българския избирател. Това е безспорно. Едно от достиженията на нашата демокрация беше отнето буквално на тъмно“, коментира говорителят на групата в парламента Елена Йончева. Тя се пошегува, че оттук нататък парламентът трябва да заседава на тъмно, за да не се вижда „цялото беззаконие и срам“ на българските депутати.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Радев продължава срещите с потенциалните служебни премиери

Томислав Дончев: Възможно е да разговаряме с ПП-ДБ отново след изборите

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика