Масажът на скалпа стимулира ли растежа на косата?

2032

Масажът на скалпа е релаксиращо и отпускащо, облекчава стресът и напрежението. Но дали помагат за растежа на косата - мит или реалност е?

Въпреки че изследванията са ограничени, може да има известен положителен отговор за тази теория. Ще разгледаме по-отблизо научните доказателства за масажите на скалпа и растежа на косата.

Масаж на скалпа

Масажът на скалпа е подобен на масаж, който бихте получили за врата, гърба или тялото. Масажът на скалпа обикновено се прави малко по-нежно, може да се включи и масло по избор.

Най-добрите съвети за здрава и красива коса

Може ли масажът да помогне за растежа на косата?

Според малко проучване от 2016 г. изследователите стигат до заключението, че редовните масажи на скалпа могат да доведат до по-гъста коса. В проучването участват девет мъже, които са получавали 4-минутен масаж на скалпа всеки ден в продължение на 24 седмици. В края на проучването е установено, че те имат по-гъста коса, отколкото в началото.

Други изследвания от 2019 г. подкрепят това заключение. Положителният резултат се основава на отговорите на анкета от 340 участници, които са следвали конкретни инструкции, като са правили масажи на скалпа два пъти дневно, за да подобрят загубата на коса - 69% са потвърдили това.

Масажът на скалпа стимулира гъстотата на косата чрез разтягане на клетките на космените фоликули. Помага за разширяване на кръвоносните съдове под кожата, като по този начин насърчава растежа на косата.

Топ 5 стъпки към здрава и блестяща коса

Как да масажирате скалпа си?

Има няколко начина да масажирате скалпа си, за да стимулирате растежа на косата.

1. Традиционен масаж на скалпа

При него се използват само на върховете на пръстите. Прилага се лек до среден натиск и се правят кръгообразни движения. Продължителносттта на масажа трябва да е поне 5 минути, няколко пъти на ден.

2. Масажирайте, докато миете косата

Ако нямате време за толкова чести масажи, може да прилагате техниката, докато се къпете. С върховете на пръстите си нежно масажирайте шампоана или балсама в косата си за 5 минути. След това изплакнете, както обикновено.

Ако искате здрава и гъста коса, яжте тези храни

3. Четки и масажни инструменти

Освен да използвате пръстите си, има и специални инструменти, които можете да закупите за масаж на скалпа. Изберете метода, който да работи с вас.

Инструментите за масаж на скалпа се предлагат под формата на четки или леки ръчни гумени масажори.

4. Масаж на скалпа с етерични масла

Може да използвате етерични масла при масаж на скалпа. Проучванията върху животни показват, че маслата от доверен източник от лавандула и мента могат да помогнат за насърчаване на растежа на косата.

Смесете 1 до 2 капки лавандулово или ментово масло с 1 супена лъжица носещо масло, като масло от жожоба или разтопено кокосово масло. Нанесете директно върху скалпа и след това използвайте върховете на пръстите си или масажор за скалп, за да втриете внимателно маслата в скалпа.

Преди да приложите каквото и да е етерично масло върху скалпа си, не забравяйте първо да направите тест с пластир върху малка част от кожата си, за да сте сигурни, че не сте алергични.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Полезно

Чесънът: Кой не трябва да го яде...
Лекар разкри защо е ЗАБРАНИЛ на...
Живеете в старо жилище? Проверете...
Петльовден е! Ето какво се прави...
Колко лошо е наистина да задържате...
Тези, ОДОБРЕНИ ОТ ЛЕКАРИТЕ навици,...
5 лесни неща, които да правите...
7 фактора имат опустошителен...
Тази храна предпазва от деменция...
Убивате всички полезни съставки...
Лекар с изненадващ съвет: Спортувайте...
Жена натърка лицето си с бананова...

Последни новини