Масовото пазаруване по Коледа крие рискове за потребителите и за държавата

2154
Масовото пазаруване по Коледа крие рискове за потребителите и за държавата
Снимка: Thinkstock

Коледното пазаруване продължава да крие рискове, въпреки проверките на много органи, които следят търговците да не нарушават правилата. Мнимите намаления са един от капаните, които често се залагат преди празници. Всеки е тръгнал с голям списък за покупки и бърза да го изпълни. Възможно ли е да бъдем подведени и това да помрачи шопингът, който освен всичко друго трябва да е развлечение? Специалисти съветват да не се правят импулсивни покупки, да се проверява каква е била цената на избраната от нас стока преди обявените намаления. Това може да стане лесно чрез сайтовете на различните магазини. Особено много трябва да се внимава при покупката на електроуреди, мебели и други стоки, които изискват влагането на повече средства и връщането им обратно в магазина е трудно.

Пазаруването по празниците може да налее пари и в сивата икономика. От НАП Бургас призовават потребителите да станат техни сътрудници. Actualno.com разговаря с Христо Узунов, който е говорител на приходната агенция: "Огромни са приходите, които влизат в хазната по време на голямото празнично пазаруване. Винаги искайте касова бележка, това е нашето послание! Ние правим проверки не са само по празниците, работим в модерно време и имаме дистанционна връзка, наблюдаваме оборотите. Но е ясно, че по празниците продажбите се повишават. За нас е важно хората да осъзнаят, че искайки касовата си бележка, те всъщност правят така, че тяхната покупка да излезе на светло".

Най-добрите пожелания за Коледа

Коледа, на този ден всички православни вярващи се радват на раждането на Спасителя Исус Христос. За да може да поздравите близки и дале...

От приходната агенция обясняват, че над 150 хиляди човека всеки ден действат като "данъчни инспектори". Това става като проверяват касовите си бонове, използвайки мобилното приложение на НАП. Така се проследява пътят на касова бележка до агенцията. „Този граждански контрол, който всеки може да осъществи сам отнема само минута-две след големия празничен пазар, но е от голяма важност. Можеш да видиш дали тази бележка е предадена в НАП. Това се отнася за бележките, които са с QR код. След първи януари 2020 година всички касови бележки вече ще бъдат с този код.

Всеки, който желае да работи в полза на светлата икономика може да изтегли приложението на агенцията".

От НАП напомнят още, че освен всичко друго, касовата бележка е гаранция за потребителя.Само притежателят на такава бележка може да върне или замени закупената от него стока.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

След поредния протест: Започва ремонт на водопровода на село Брестовица

Прогноза за времето - 18 април 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 17 април 2024 г.

Искат почти двойно поскъпване на таксата за личните карти

Адвокатът на Живко Коцев: Ще докажем, че е невинен (ВИДЕО)

Д-р Николай Василев: Нужна е промяна в структурата на обществото (ВИДЕО)

50% по-изгоден пазар за Великден до 21 април

4 салона за красота в София за перфектна визия

Времето утре - 18 април 2024 г.

BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com