НА ЖИВОВойната в Украйна

Медицински хеликоптери няма, но фирмата за полети с тях вече е факт

3981

Преди два дни (на 2-ри август) е вписано дружеството „България Хели Мед Сървиз“ ЕАД, чиято задача е да извършва полети за спешна медицинска помощ по въздух. То е с капитал 3 млн. лв. и принципал Министерството на транспорта и съобщенията. За директор до провеждане на конкурс е назначен Георги Гвоздейков – доскоро народен представител от „Продължаваме промяната“ (водещата снимка).

Членове на Съвета на директорите са Бранимир Радуилов и Георги Клисурски. Първоначалното наименование на държавното дружество, според разпореждането на МС от 21-ви юли, бе „Хели Мед Сървиз“,  но осем дни по-късно е променено.

Предметът му на дейност е полети за осигуряване на въздушен транспорт за нуждите на спешната медицинска помощ, организирана от държавата с цел бързо транспортиране чрез превозване на медицински персонал или медицински доставки (оборудване, кръв, органи, лекарства) или болни, или ранени лица и други пряко свързани лица.

Това е част от мерките за изграждане на система за оказване на спешна медицинска помощ по въздух, заложени в Националния план за възстановяване и устойчивост на Република България.

Сертифицирането на всички процеси по създаването на „Система за медицинско обслужване по въздух"  или Helicopter Emergency Medical Services  (HEMS) е под надзора на Главна дирекция „Гражданска въздухоплавателна администрация". България е единствената в Европейския съюз, която не осигурява спешна медицинска помощ по въздух.   

Припомняме, че здравното министерство обяви обществена поръчка за доставка на 6 медицински хеликоптера с прогнозна стойност 162 711 735 лв. с ДДС, като се допуска и доставка на още два допълнителни.

Очаква се шестте хеликоптера да бъдат доставени до 30.04.2026 г., като първият от тях ще бъде получен до 1 декември 2023 г. Частично финансиране на стойност 19,8 млн. лв. с ДДС е осигурено чрез проект "Осигуряване на въздушни превозни средства за реакция при спешни медицински състояния" по Оперативна програма "Региони в растеж". Тоест, за покупката на един хеликоптер. Останалите средства трябва да постъпят по Плана за възстановяване и устойчивост.

По процедурата вече са поискани и получени четири разяснения. Вчера по нея са направени промени, като е удължен крайният срок срокът за получаване на оферти с един месец – на 30 септември, вместо на 1-ви септември. Заявленията за участие пък ще се отварят на 3-ти октомври вместо на 2-ри септември. Направени са и промени в документацията за обществената поръчка.

Създават специално дружество за полети с медицински хеликоптери

Ново държавно дружество с наименование „Хели Мед Сървис“ ЕАД предстои да бъде създадено, което ще извършва полети за спешна...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Общество

Експерт: Ако държавата забрани...
Как да разпознаваме фалшивите...
Докато ВСС се накани, кандидатка...
Започва изплащането на пенсиите...
Най-важното за деня, 6 декември...
Започва изплащането на пенсиите...
Прогноза за времето - 7 декември...
Япония дава 1 милион долара за...
Списъците за социално слаби и...
Поляци купиха близо сто декара...
Диана Димитрова: Не желая нито...
Най-старият парен локомотив...

Последни новини