НА ЖИВОВойната в Украйна

Международен форум за противоречивото наследство в европейските градове се провежда в Димитровград

1051

Двудневен Международен форум по проект FARO бе открит от кмета на община Димитровград Иво Димов днес. В рамките на два дни участници от общо шест държави - Словения, Италия, Албания, Румъния, Полша и Сърбия, представени от седем общини-партньори ще обсъждат "Пр отиворечивото наследство в европейските градове - създаване на европейски разказ за оспорвани идентичности чрез участието на гражданите". В събитието участват новоизбраният Президент на Асоциация АТРИУМ – Професор Улисе Трамонти и доскоршният такъв – Професор Патрик Лийч, заместник-кметът и вицепрезидент на Асоциация АТРИУМ Яшо Минков, председателя на Общински съвет Гергана Кръстева и експерти от п артньорските градове Форли (Италия), Карбония (Италия), Лузада (Португалия), Щей (Румъния), Шкодра (Албания), Нова Горица (Словения), Пьотрков Трибуналски (Полша). Община Димитровград е водещ партньор по проекта. Кметът на Димитровград приветства участниците в работната среща и подчерта ключовата роля на културния маршрут АТРИУМ, като постоянна мрежа, в която общините генерират идеи за нови дейности, получавайки подкрепа за подобряване на местните дейности, свързани с култура и управление на противоречивото наследство. Иво Димов бе категоричен, че проекта FARO дава възможност да се обсъждат и сравняват местните политически практики в международен аспект.

"Това наследство не е лесно за управление, особено на местно ниво. Материално наследство, включващо политически чувствителни въпроси, изисква внимателен анализ за това как то да се тълкува или отъждествява. Съществува постоянен риск то да бъде неразбрано или просто облечено в исторически реваншизъм. Противоречивата културно-историческа памет е болезнена за съвременното европейско наследство и е всичко, върху, което е изграден Европейския съюз. Тя не може да бъде скрита, унищожена, манипулирана или чествана. Като местна администрация ние се опитваме да насърчим нашите граждани да участват активно в правилното й тълкуване, управление и популяризиране, въпреки, че това не е лека задача. Ето защо проекти като FARO са отлична възможност за споделяне на идеи, виждания и добри практики.", каза пред участниците във форума кмета на Димитровград.

В програмата на събитието е предвидено участниците ще разгледат Централната градска част на Димитровград, която е част от културен маршрут към Съвета на Европа, Историческия музей, където ще се запознаят с фонда на единствения в страната музей на бригадирското движение и Ретро апартамента, който пресъздава живота на първите жители на града от средата на XX век.h

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Хасково

Заловиха мъж, превозващ нелегални...
Жена и дете загинаха в катастрофа...
Дядо Коледа ще светне елхата в...
Коледен базар с благотворителна...
Баща нападна възпитател в детска...
Община Ивайловград се подготвя...
Община Ивайловград почете една...
След конкурс млади архитекти...
Община Ивайловград организира...
Повече медицински направления...
Екоентусиасти откриха първия...
Започна ремонтът на парк "Марица"...

Последни новини