Международната агенция по енергетика: Русия цели пълно спиране на газа, Европа да се готви за зимата

4968
Международната агенция по енергетика: Русия цели пълно спиране на газа, Европа да се готви за зимата
Снимка: iStock

Европа трябва незабавно да се подготви за спиране на износа на газ от Русия за региона през идната зима. Това заяви ръководителят на Международната агенция по енергетика (МАЕ) Фатих Бирол, който призова правителствата да работят за намаляване на търсенето и за запазване на ядрените електроцентрали.

Бирол заяви, че намаляването на доставките през последните седмици - което Кремъл обясни с ремонтни дейности - всъщност може да е началото на по-широки съкращения. Според него те целят да предотвратят запълването на хранилищата при подготовката за зимата, тъй като Русия се стреми да придобие влияние върху региона.

Франция вече не получава руски газ по единствения тръбопровод

Франция не получава руски газ от 15 юни насам поради "прекъсване на физическия поток между Франция и Германия". Това съобщи в петък опе...

"Европа трябва да е готова, в случай че руският газ бъде напълно спрян", каза той в интервю за Financial Times. "Колкото повече наближава зимата, толкова повече разбираме какви са намеренията на Русия“.

Припомняме, че Москва намали сериозно подаваните количества от „Газпром“ по „Северен поток-1“. Германия определи случващото се като „атака, целяща хаос на европейския енергиен пазар“. В края на април Русия спря газа за България и Полша, а след това за Финландия, Нидерландия и Дания. В последните седмици Словакия, Италия и Франция също пострадаха от рязкото намаляване на количествата, а държави като Гърция са със спрени доставки заради едноседмичен ремонт по "Турски поток".

"Смятам, че съкращенията са насочени към това да се избегне запълването на складовете в Европа и да се увеличи влиянието на Русия през зимните месеци“, заяви Бирол.

Страните от ЕС се надпреварват да запълват хранилищата, като Германия се надява да достигне 90% от капацитета си до ноември. Нейните складове са пълни само наполовина. Държавите членки също така работят за намаляване на зависимостта си от руските изкопаеми горива. Надпреварата за постепенно спиране на руския нефт и газ ще означава да се изгарят повече въглища и да се запазят ядрените централи, предупреждават редица експерти.

Шолц отказа пълна национализация на "Газпром Германия", но отпуска солиден заем

Германският канцлер Олаф Шолц е отказал предложението на министъра на икономиката Роберт Хабек за пълна национализация на дружеството &...

Бирол заяви, че спешните мерки, предприети от европейските правителства за намаляване на търсенето на енергия, вероятно не са били достатъчни, и призова страните да работят за запазване на енергийните доставки. Той допълни, че може да се наложи да се ограничат доставките на газ, ако Русия продължи да намалява износа на синьото гориво.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

Цените на петрола: Накъде поеха след отчетения рязък спад?

Курсът на еврото смени посоката спрямо долара

Швейцария отново отказа да проследява парите на руски олигарси

Колониална зависимост: Китай е най-големият вносител за Русия, а Москва дори не е сред значимите му партньори

Обединение на пазара за телекомуникации, реформи в енергетиката и отбраната: Бъдещето на ЕС

Обрат с цената на природния газ в Европа

Окончателно: Затварят едно от най-големите газови находища в Европа

След обрата вчера, цената на петрола - на кръстопът

Четири големи китайски банки отказаха плащания от Русия

Какво се случва с еврото след рязката промяна в последните дни?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com