Меркел уреди нов пост за бившия шеф на разузнаването, за да запази коалицията

716
Меркел уреди нов пост за бившия шеф на разузнаването, за да запази коалицията
Снимка: Getty Images/Guliver

Канцлерът на Германия Ангела Меркел и другите два коалиционни партньора в правителството в неделя постигнаха споразумение за кризата около ръководителя на немското разузнаване, която заплашваше стабилността на правителството.

Съгласно постигнатите договорености 55-годишният Ханс-Георг Маасен, който напуска поста на ръководител на вътрешното разузнаване, ще бъде назначен за специален представител за вътрешната сигурност.

Най-важният момент е, че новата работа на Маасен няма да му донесе по-висока заплата. Предишното предложение той да заеме по-високоплатен държавен пост предизвика остра обществена реакция.

Кризата със съдебната реформа в Полша изисква незабавни действия

Франция и Германия предупредиха във вторник, че кризата поради спорните съдебни реформи в Полша изисква незабавни действия. Париж и Бер...

Кризата беше предизвикана от коментари на Маасен, с които той подцени опасността от действията на протестиращите миналия месец крайнодесни в Кемниц, Саксония.

Младшият партньор в коалицията Социалдемократическата партия (СДП) излезе с остро изявление, в което поиска оставката на Маасен. Другият партньор на Меркел, лидерът на баварския Християнсоциален съюз и вътрешен министър Хорс Зеехофер, обаче защити Маасен и го определи като изключително компетентен.

Във вторник Маасен бе преназначен на поста държавен секретар в Министерството на вътрешните работи, което обаче се явява повишение и предизвика остра обществена реакция.

Повишаването на градуса на напрежението в коалицията принуди Меркел в неделя да организира среща на лидерите на трите партии, на която да се намери необходимото решение.

Германия попълва липсата на медицинските кадри за сметка на Балканите

Германия попълва липсата на медицински персонал с попълнения от Източна Европа. А това е фатално за пациентите в България, Румъния и си...

Мнозина коментатори определиха скандала, който разклати правителството на най-голямата икономика в Европейския съюз, като политически фарс, който за пореден път демонстрира слабостта на Меркел като лидер на т.нар. "Голяма коалиция".

Социологическите проучвания сочат антиимигрантската извънсистемна партия Алтернатива за Германия (АзГ), която обяви Меркел за "предател", като единствен победител от скандала.

Според последните данни, на едни предстоящи парламентарни избори, АзГ има потенциал да получи 16% от гласовете на немците.

Коалицията между ХДС и ХСС ще получи вота на 28%, а партньорите им от СДП имат 17%. Общият резултат на "Голямата коалиция" от 45% е най-ниският откакто са правени подобни изследвания на общественото мнение.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа