Местните власти и в Европа се оплакаха от фалшиви новини, реч на омразата, тормоз

1803
Местните власти и в Европа се оплакаха от фалшиви новини, реч на омразата, тормоз
Снимка: НСОРБ

Местните власти и в Европа се оплакаха, че са жертва на фалшиви новини, реч на омразата, физически и психически тормоз. Това стана ясно по време на заседанието на политическия комитет на Съвета на европейските общини и региони (СЕОР).

Форумът, на който бе избрано ново ръководство на Съвета, се проведе на 5-ти и 6-ти декември в Париж, съобщават от Националното сдружение на общините в Република България.   

Българските местни власти бяха представлявани от кметовете на Пещера – Йордан Младенов, на Златоград – Мирослав Янчев, председателя на Общинския съвет на Търговище - Емине Якубова, и изпълнителния директор на НСОРБ Силвия Георгиева, съобщиха от Националното сдружение на общините.

За президент е избрана Гун Марит Хелгесен – съветник в окръг Вестфолд и Телемарк, председател на Норвежка асоциация на местните и регионалните власти. Тя ще ръководи СЕОР до края на 2025 г.

Двамата съпрезиденти пък са Кристоф Шнаудигел – председател на окръг Карлсруе, Германия, и Филип Лоран – кмет на Со, президент на Френската асоциация на CEОР.

През първия ден на събитието се проведе дебат за ролята на местните и регионалните власти за насърчаване на социалното сближаване в периода на нестабилност и поляризацията в обществото.

Говорителите от Великобритания, Белгия и Франция споделиха своя опит в контекста на множеството геополитически и икономически кризи неравенствата, изменението на климата и др. Сложната роля да бъдат обединители и да създават чувство за общност сред гражданите ги поставя често в обсега на гнева и речта на омразата, става ясно от докладите им.

Все повече изборни представители на администрацията са обект на психически или физически тормоз, което прави тези длъжности непривлекателни и води до намаляване на кандидатурите или до оттегляне от заеманите позиции. Всички говорители споделят, че усилията им са насочени към активен и конструктивен диалог с гражданите, за активното им въвличане във взимането на решения.

Здравната криза и войната в Украйна пък довели до увеличено използване на социалните медии, до разпространение на речта на омразата и фалшивите новини.

С особена острота този проблем се наблюдава в рамките на предизборни кампании, като политически опоненти използват социалните мрежи за сплашване, тормоз и разпространение на клевети, сочат още анализите на тримата говорители.

Техните препоръки за справяне с феномена са по-добро информиране на гражданите за глобалните предизвикателства и развиване на тяхното критично мислене, гражданско образование, укрепване на социалната солидарност и сдружаване, съвместно разработване на политики и планове за действие на местно ниво, създаване на инструменти, вкл. правни, за защита на работещите в местните публични администрации и изборните представители, както и обмен на добри практики.

Проруската пропаганда у нас: Едни и същи хора споделят противоречащи си кремълски наративи

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Десетки арестувани по целия свят: Полицията разби голям сайт за онлайн измами

Готвели военен саботаж от името на Русия: Германия арестува двама мъже

Щетите по руската военна база в Джанкой: Украинското разузнаване с данни (ВИДЕО)

Буданов: Това е планът ни оттук нататък

Ракети и дронове засипаха Русия, взривове в Украйна след руска атака

Русия е много опасна, но помощта за Украйна остава предимно на думи (ВИДЕО)

Беларус също реши да тръгне по пътя на войната: Излиза от ключов договор

Популярна обида срещу Путин ехти в Грузия заради закон по руски модел (ВИДЕО)

Без мнозинство: Консерваторите в Хърватия спечелиха изборите

"Луфтханза" все още няма да лети до Иран и Ливан

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com