Meta е изправена пред рекордни глоби от ЕС

1124
Meta е изправена пред рекордни глоби от ЕС
Снимка: Meta

Тази Коледа със сигурност ще бъде скъпа за американския технологичен гигант Meta. Компанията изглежда скоро ще бъде изправена пред огромна регулаторна сметка за трите си социални мрежи - Facebook, WhatsApp и Instagram. Очаква се европейският регулаторен орган за защита на личните данни да издаде решения, насочени към трите платформи. След което водещият регулатор на Meta в Ирландия ще издаде окончателно решение в рамките на един месец.

Подробностите и евентуалната стойност на паричната санкция ще останат в тайна дотогава, но тройката глоби може да достигне над 2 млрд. евро, сочат финансовите отчети на Meta - поставяйки нов рекорд за най-високите глоби по силата на страховития "Общ регламент за защита на данните" (GDPR) на Европейския съюз, получени от една компания наведнъж.

Според отчетите в Ирландия Meta е заделила 3 млрд. евро за глоби от ЕС за защита на личните данни през 2022 г. и 2023 г. Платформата ѝ Instagram вече получи глоба от 405 млн. евро през септември за нарушаване на неприкосновеността на личния живот на децата, а Facebook досега е натрупал 282 млн. евро под формата на санкции за нарушаване на сигурността на данните, както и 60 млн. евро от французите. Това означава, че фирмата е заделила над 2 млрд. евро за регулаторни действия.

Meta призова британското правителство да преосмисли плановете си за промяна на законите на ЕС

През септември правителството на Обединеното кралство представи законодателство за изменение, отмяна или замяна на всички закони на ЕС,...

Това е значителен удар за Meta, която миналия месец обяви, че съкращава 11 000 служители в световен мащаб на фона на по-ниските продажби и големите разходи, свързани с преориентирането на фирмата към "метапространството".

Освен че ще засегнат джоба на Meta, трите глоби, които се очакват в рамките на няколко седмици, могат да подкопаят и по-широкия ѝ бизнес модел. Решенията произтичат от жалби, подадени от австрийския активист Макс Шремс, в които компанията се обвинява, че не е имала подходящо правно основание да обработва данните на милиони европейци. Ако окончателните решения отхвърлят аргумента на Meta, че обработва данни като част от договор с потребителите, компанията ще трябва да потърси друго правно основание за своя модел за таргетиране на реклами, базиран на лични данни, пише БГНЕС.

Делата разкриха и дълбоки различия между европейските органи за защита на данните.

Ирландската комисия за защита на данните до голяма степен подкрепи аргумента на Meta, че може да твърди, че се нуждае от данни, за да изпълни "договор" с потребителите си за предоставяне на персонализирани реклами, в проекторешението си, публикувано преди година. Но тази аргументация отдавна поставя Ирландия в малцинство сред колегите си. Норвежкият орган за защита на данните заяви, че ирландското тълкуване би направило европейското законодателство за защита на данните "безсмислено", според документ, получен от Politico миналата година. Ирландският регулаторен орган също така беше единствен в гласуването срещу насоките на ЕС, които забраняват на компаниите да използват договорното правно основание за използване на данни за насочване на реклами.

Зукърбърг съкращава 11 000 служители на Meta

Meta - компанията, която е собственик на социалните мрежи Facebook и Instagram - ще уволни 11 000 служители, или около 13% от глоб...

Трите решения вероятно ще подкрепят първоначалната позиция на ирландския регулатор и (което е по-притеснително за Meta) ще засилят натиска върху компанията да търси нови законни начини за събиране и обработване на данни за европейците.

Освен това Meta все още е изправена пред продължаващо разследване на високо ниво за прехвърлянето на данни на европейци от компанията към САЩ.

Meta отказа да коментира. Тя все още може да обжалва глобите, произтичащи от предстоящите решения. 

ОЩЕ: Пак удар по Зукърбърг: Ирландия глоби Meta с 265 млн. евро

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Песков като панаирджийска мечка: Весели жената на нарочен за най-корумпиран в Русия (СНИМКА)

Арести в Англия заради смъртта на мигранти

В Русия погребаха Зеленски и Байдън, Скабеева говори с гробовен глас за ракетите ATACMS (ВИДЕО и СНИМКА)

Политическа криза: Испанският премиер мисли за оставка

Украйна конфискува активи на назначения от Русия губернатор на Запорожка област

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 25.04 - Байдън подписа военната помощ, първата пратка вече е на път

Лукашенко: С Путин решаваме за ядрените оръжия - как и кога

Десетки хиляди полети имали проблеми с навигацията, подозират руска намеса

За създаване на "терористично общество": Русия арестува задочно Гари Каспаров

"Спрете лодките": Лондон с крайни мерки срещу мигрантите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа