НА ЖИВОВойната в Украйна

Meta призова британското правителство да преосмисли плановете си за промяна на законите на ЕС

1240

През септември правителството на Обединеното кралство представи законодателство за изменение, отмяна или замяна на всички закони на ЕС, които автоматично се запазват след Брекзит до края на следващата година.

"Законопроектът за свободите при Брекзит ще даде възможност на правителството на Обединеното кралство да премахне години наред обременяваща регулация на ЕС в полза на по-гъвкав, домашен регулаторен подход, който е от полза за хората и предприятията в Обединеното кралство", заяви тогава то, цитирано от БГНЕС.

В новоразкрито писмо до комисията от депутати, която разглежда законопроекта, американският технологичен гигант заяви, че иска да привлече "вниманието към една ключова област от запазеното законодателство на ЕС, която, според нас, може да бъде засегната".

Базираната в Калифорния компания, която има във Великобритания около 4000 служители на пълен работен ден, отбеляза, че разпоредбите за електронна търговия от 2002 г., основани на директива на ЕС, ограничават отговорността на онлайн платформите, "които действат само като канал". "Тази рамка... е от решаващо значение за поддържането на онлайн среда, която позволява процъфтяването на разнообразен технологичен сектор в Обединеното кралство", заяви Мета.

Тя предупреди, че без нея "е по-малко вероятно платформите и уебсайтовете да искат да работят в Обединеното кралство и може да се отдръпнат от превръщането на Обединеното кралство в център за иновативни нови продукти и услуги по начина, по който правителството предвижда".

Мета твърди, че разпоредбите трябва "или да бъдат изрично запазени на друго място, или да се препоръча регламентите за електронна търговия да бъдат извадени от обхвата на законопроекта за отмяна". В момента проектозаконът е в процес на разглеждане в парламента. Той предизвика отзвук във Великобритания, като много обществени и частни групи и организации, представляващи интереси, обвиниха правителството, че се движи твърде далеч и твърде бързо.

Профсъюзите са сред противниците на законопроекта, като една от водещите организации предупреждава в поредното си писмо до комисията, че той "представлява значителна заплаха за правата на работниците и трябва да бъде отхвърлен от депутатите". "Поразително е, че министрите все още не са обяснили кои закони възнамеряват да запазят, да изменят или да оставят да изтекат", заяви Конгресът на профсъюзите. "Всъщност дори остава несигурно дали правителството знае кои закони са засегнати", добави той, като заяви, че "крайната цел е дерегулация".

Междувременно TheCityUK, една от водещите лобистки групи в Лондон, заяви, че има "редица резерви относно целесъобразността на този законопроект при сегашните обстоятелства". Организацията се позова на "цялостната необходимост от него, алтернативните разходи, риска от влошаване на отношенията с ЕС и потенциала за увеличаване на тежестите върху бизнеса". "Като минимум следва да се предвиди много по-дълъг период на затихване на изпълнението", добави тя.

Politico: ЕС готви удар срещу Facebook за злоупотреба с господстващо положение

Антитръстовите органи на ЕС се готвят да изпратят на Facebook списък с обвинения за злоупотреби в нарушаване на конкуренцията. Става въ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Unlimited Tech Guide

Vivacom пусна предварителни...
Vivacom ще излъчва мачовете от...
Vivacom вече предлага новите...
Vivacom и Samsung със страхотно...
Vivacom дари интерактивно оборудване...
Рекорден брой проекти в надпреварата...
Vivacom е най-бързо развиващата...
От днес може да вземете винетки...
Край на анкетата на Мъск: Над 57%...
Twitter блокира акаунта, следящ...
Коледен подарък от Vivacom: Свободен...
Неограничени футболни емоции...

Последни новини