НА ЖИВОВойната в Украйна

"Мета" разбила мащабна руска пропагандна мрежа, насочена към Европа

1605

Широкомащабна мрежа за дезинформация, оперираща от Русия, се е опитала да използва стотици фалшиви акаунти в социалните мрежи и десетки мними новинарски сайтове, за да разпространява гледната точка на Кремъл за руската инвазия в Украйна. Това съобщиха днес от компанията "Мета", цитирани от Асошиейтед прес.

"Мета", която притежава Фейсбук и Инстаграм, каза, че е разкрила и осуетила операцията преди тя да достигне до широка аудитория. Фейсбук каза обаче, че това е била най-голямата и най-сложна руска пропагандна операция, която е разкрила от началото на руската инвазия, предава БТА.

Тя е включвала повече от 60 сайта, създадени да копират истински новинарски сайтове, включително на британския вестник "Гардиън" и на германското списание "Шпигел" Вместо истинските новини, разпространявани от тези сайтове, фалшивите сайтове са съдържали линкове към руска пропаганда и дезинформация за Украйна. Повече от 1600 фалшиви акаунти във Фейсбук са били използвани за разпространяване на пропаганда в обществото в Германия, Италия, Франция, Великобритания и Украйна.

Разкритията подчертават както ангажимента на социалните медии да наблюдават своите сайтове, така и рисковете, които продължават да произтичат от дезинформацията.

Една от фалшивите новини гласи: "Видео: Фалшивата постановка в Буча е разкрита!", като се опитва да хвърли вината за избиването на стотици украинци в окупирания от руснаците град върху Украйна.

Фалшивите акаунти в социалните мрежи са били използвани за разпространяване на линкове към фалшиви новини и други проруски постове и видеа във Фейсбук и Инстаграм, както и в платформи, включващи Телеграм и Туитър. Мрежата е била активна през цялото лято.

Още за случващото се в Украйна – четете тук

Тези действия в мрежата за първи път са били забелязани от разследващи журналисти в Германия. Когато "Мета" започнала разследването си, то е установило, че много от фалшивите акаунти вече са били премахнати от автоматичните системи на Фейсбук. Хиляди хора обаче са ползвали тези фалшиви страници във Фейсбук преди да бъдат деактивирани по-рано тази година.

Изследователи казват, че не могат директно да свържат тази мрежа с руското правителство, но директорът на "Мета" по предотвратяване на заплахите Дейвид Агранович отбеляза ролята, която са изиграли руски дипломати и каза, че операцията е разчитала на усъвършенствани тактики, включително използване на много езици и щателно изработени фалшиви сайтове.

Изследователи от "Мета" са разкрили също много по-малка дезинформационна мрежа, оперирана от Китай, която се опитвала да разпространява разделящо обществото политическо съдържание в САЩ. Операцията е достигнала до съвсем незначителна американска аудитория, като някои постове са били толкова аматьорски направени, че си е проличавало, че не са американски, включително с правописни грешки на английски.

Заради бунт на учители Кремъл премахва "спецоперацията" от учебния план

Министерството на образованието на Русия се принуди да премахне от методиката на учителите всички раздели за т.нар. "специална военна о...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Unlimited Tech Guide

САЩ оттеглиха обвиненията срещу...
Европейският съюз заплаши Twitter...
Руските атаки повишиха цените...
Google и YouTube отпускат 13,2...
Какво държи Илон Мъск на нощното...
Пак удар по Зукърбърг: Ирландия...
Meta призова британското правителство...
От следващата седмица започва...
Мъск предлага "обща амнистия"...
Disney и Apple са пред сливане?...
ЕС: Twitter и Facebook да спазват...
Мъск възстановява забранени...

Последни новини