Метеоролозите спират протестите, но остават в стачна готовност

887
Метеоролозите спират протестите, но остават в стачна готовност
Снимка: БГНЕС

Министерството на образованието и науката (МОН) и Българската академия на науките (БАН) ще търсят варианти да покрият недостига в бюджета на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ), метеоролозите ще спрат протестите, но остават в стачна готовност. Това стана ясно след среща между НИМХ, БАН и МОН, съобщи "Фокус". 

Образователният министър Красимир Вълчев заяви, че ще потърсят възможности с БАН да подпомогнем конкретни разходи на НИМХ за тази година. По думите му Институтът има специфично място в структурата на БАН и е едно от трите й звена или може би най-важното, което има постоянно възложени функции - за метеорологично обслужване на обществото и на редица сектори в него. По думите му методика на БАН е била съгласувана с МОН, но тя не отчита спецификата на НИМХ. „Готови сме да съгласуваме и променена методика, ако такава бъде предложена. По-скоро ще търсим други варианти, предвид, че средствата вече са разпределени. Имаме споразумение за догодина бюджетната субсидия за БАН да бъде утвърдена по дейности, като една от тях ще бъде хидрометеорологичното обслужване на държавата и обществото. Ще търсим възможности с БАН да подпомогнем конкретни разходи за тази година. Основният проблем е, че трябва дългосрочно да съхраним хората в НИМХ и да подобрим условията за работа. Много ми се иска и ОС на БАН да отчита по-голямата специфика на НИМХ“, обясни той и уточни, че е поел ангажимент да имат разговори с ОС на БАН.

Частично е подновена работата на метеорологичната станция на БАН на Мусала

Частично е възстановена дейността на високопланинската метеорологична станция на връх Мусала, съобщава пресцентърът на БАН. Ще бъде ос...

Според него работата на НИМХ е най-видима и ежедневно сме зависими от нея. Вълчев подчерта, че от страна на МОН служителите на НИМХ имат тяхното разбиране. Той уточни, че е много радостен, че точно от страна на БАН в началото на годината е било предложено бюджетът да се разпределя по дейности. „Ние го приехме и заложихме в споразумението. Ключово е да проведем този разговор и с този за важността на НИМХ и с ОС на БАН. Днес тук можем само частично да гарантираме и обещаем нещо, необходима е и промяна в Закона за БАН, за да утвърждаваме тази субсидия и по дейности. Ще предложим заедно със Закона за държавния бюджет такава промяна в Закона за БАН. Надяваме се, че като имаме съгласие всички страни, ще бъде приета“, каза още Красимир Вълчев.

Председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски обясни, че са обещали на първо време 160 000 лв. за НИМХ и вече са превели 43 000 лв. и ще търсят поетапно решения. По думтите му създалата се ситуация е заради дългогодишното недофинансиране. Ревалски посочи, че за да се реши проблемът, дейността на НИМХ трябва да се извади на отделен ред.

Директорът на НИМХ проф. Христомир Брънзов коментира, че се надява, че такива протести като този пред сградата на БАН, няма да има. Той подчерта, че първата им задача е да запазят хората, защото ако напуснат и си тръгнат, то тогава вече проблемът няма да може да се реши с никакви финанси. Той обясни, че прекратяването на дейностите на НИМХ на 9 юли е било, ако не получат никакви средства. „Сега министърът ще осигури поне за още един месец дейностите, акад. Ревалски каза, че вече са ни преведени 43 000 лв. и чакаме следващи етапи. Очевидно до края на годината ще получаваме месец за месец необходимите средства“, каза още директорът на НИМХ.

Орлин Георгиев – ръководител на отдел „Специализирани метеорологични измервания и хидрометеорологични методики“ към НИМХ допълни, че ангажиментите, които са поели БАН и МОН донякъде ги удовлетворяват. „Предвид ангажимента на министъра и на председателя на БАН, може би ще останем в някаква готовност, засега нямаме такива намерения“, коментира Георгиев. Той уточни, че остават в някакъв вид готовност, но ако не бъдат осигурени разходите, няма как да продължат работа, колкото и да искат.

Китай изпрати бойна ракета в окото на ураган

На 3 октомври 2015 година жесток тропически циклон, бушуващ над южните провинции на КНР, бил подложен на ракетна атака. Но тази операц...

Точно в 9.00 часа в четвъртък десетки служители на Института се събраха с настояване ръководните органи на БАН да предоставят на НИМХ недостигащите 1 145 000 лв. за осигуряване на дейността му като Национална хидрометеорологична служба. Служителите на НИМХ поискаха от Народното събрание спешни изменения в Закона на БАН, за да е невъзможно в бъдеще средствата от Държавния бюджет предназначени за НИМХ да се преразпределят от ръководни органи на БАН. От НИМХ предупредиха, че ако до 9 юли не бъдат изпълнени исканията им, Институтът ще преустанови изпълнението на националните си и международни задължения като Национална хидрометеорологична служба поради изчерпване на предоставените средства за тях.

Протестиращите издигнаха лозунгите „Решението на Общото събрание на БАН убива НИМХ”, „Спрете да ни използвате като рекетьори на държавата", „НИМХ е необходим за обществото”, „Държавата дава - БАН не дава”, „Искаме достойно заплащане”, „Тамън се научи да не яде и взе, че умря”, „Търсим отговорност за съсипването на българската хидрометеорологична служба”, „БАН - майка за едни, мащеха за други”, „Гордеят се с нас, вземат за тях”, „Време е да помислите за времето! Без нас... и потоп...”, „Публикации или прогнози”, „КИХ=манипулация” др. Те скандираха „Осъзнайте се!” и „Уволнение”.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Никола Стоянов за руската историография: Кражбата на история и култура е най-страшната кражба

ДАНС не пусна ливанец в България

Клиентите на Kaufland набират средства за DMS кампании за лечение

Още поне 5 години ще ползваме "Български пощи"

МВР: Бившият шеф на ГДБОП е имал контакт с Нотариуса, но не е проверяван

Времето утре - 20 април 2024 г.

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

В Пампорово отчетоха минусови температури

"Луковитският тенекеджия": Агресивен щъркел пак атакува коли

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com