Microsoft придобива създателите на Starcraft и Warcraft за близо 70 млрд. долара

3366
Microsoft придобива създателите на Starcraft и Warcraft за близо 70 млрд. долара
Снимка: iStock

Microsoft обяви планове за придобиването на разработчика на видеоигри Activision Blizzard в грандиозна сделка на стойност близо 70 млрд. долара. Това е една от най-големите сделки в технологичната индустрия за последните няколко години, която ще засили позициите на Microsoft в света на дигиталните развлечения.

Придобиването ще бъде изцяло с пари в брой, като точната сума възлиза на 68.7 млрд. долара. По този начин Microsoft ще стане третата най-голяма гейминг компания в света по размер на приходите, като пред тях ще останат единствено китайската Tencent и японската Sony, предава CNN.

Споразумението за придобиване подлежи на преглед от страна на регулаторите, като ще се изисква и одобрение от страна на акционерите на Activision Blizzard. Очаква се сделката да бъде финализирана през 2023 година.

Компаниите ще продължат да оперират като отделни юридически лица до окончателното приключване на сделката.

Партньорство между SEGA и Microsoft развълнува инвеститорите

Sega Sammy Holding проучва възможностите за стратегическо партньорство с Microsoft за разработката на високобюджетни игри на база облач...

Акциите на Activision Blizzard скочиха с над 30% преди старта на търговската сесия във вторник, докато книжата на Microsoft отчетоха лек спад от около 1.5%.

Индустрията за видеоигри се превърна в един от основните фокуси на Microsoft през последните години, особено на фона на пандемията, която принуди хората да седят по домовете си, което се отрази позитивно на гейминг бизнеса.

През януари 2021 година, благодарение на силното търсене на игралните конзоли Xbox Series X и Series S, гейминг приходите на Microsoft надхвърлиха 5 млрд. долара за първи път в историята.

Придобиването ще засили позициите на Microsoft в света на видеоигрите, добавяйки в каталога си игрите на Activision Blizzard, сред които легендарни заглавия като StarCraft и поредицата игри в света на Warcraft, и техните близо 400 млн. активни потребители месечно.

Microsoft ще придобие още и гейм студиата по света на Activision, където работят близо 10 000 души.

Microsoft инвестира 50 млн. долара в компания, произвеждаща гориво за самолети от алкохол

Microsoft инвестира 50 млн. долара в съоръжение на LanzaJet, намиращо се в американския щат Джорджия, което ще произвежда самолетно гор...

Плановете на Microsoft за игри в облака ще получат допълнително рамо благодарение на сделката, като компанията се надява да провокира геймърите да започнат да играят все по-често чрез устройства като телефони, таблети, лаптопи и други.

Освен всичко друго, популярни заглавия на Activision като Candy Crush ще подобрят позициите на Microsoft при мобилните видеоигри.

„Придобиването на Activision ще помогне за бързото стартиране на по-широките гейминг начинания на Microsoft и в крайна сметка за преминаването към игрите в метавселената, първата част за монетизацията на метавселената, според нас“, казва анализаторът нот Wedbush Дан Айвс в изявление.

Метавселената се сочи като следващото голямо нещо в света на технологиите, въпреки, че все още има дълъг път до създаването на виртуален свят, който да конкурира реалността. Видеоигрите се смятат като нещо, което ще играе централна роля в развитието на новата концепция.

„Игрите са най-динамичната и вълнуваща категория в забавленията при всички платформи в наши дни и ще играят ключова роля в развитието на метавселена платформите“, казва главният изпълнителен директор на Microsoft Сатя Надела в изявление.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

Малкият остров в наша съседка, любим на трафикантите на хора

Гърция е шампион по ръст на БВП в Европа

Икономиката на САЩ нарасна повече от очакваното в края на 2023 г.

САЩ отпускат 1,5 млрд. долара за повторно пускане на атомна централа

Санкциите удрят здраво: Русия вече разчита на Габон за резервни части за самолетите си

Путин опря до Лукашенко за бензин, Беларус предпочита Запада

Цената на петрола се определя от оценката на инвеститорите на данните за запасите в САЩ

Ефектът на санкциите: Масово руските микрочипове са дефектни

ЕК въвежда обща европейска диплома за образование

Ще повиши ли цената прекратяването на преноса на руски газ през Украйна?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com