Милиарди за второто саниране, то е един от приоритетите за възстановяване от коронакризата

2319
Милиарди за второто саниране, то е един от приоритетите за възстановяване от коронакризата
Снимка: БГНЕС

Малко над 2,5 млрд. лв. са заделените в Националния план за възстановяване и устойчивост средства за подобряване на енергийната ефективност в сградния фонд в страната, разделен на три компонента – жилищни, публични и промишлени сгради. Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова по време на публична дискусия, посветена на втория стълб от плана – "Зелена България".

Регионалният министър обясни, че най-голяма част от ресурса – 1,728 млрд. лв., са предназначени за финансиране на енергоспестяващи мерки в многофамилни и еднофамилни жилища. Всички общини в страната ще могат да се включат, като стремежът е подкрепата да бъде балансирано разпределена на територията и да се създаде синхрон с регионалната политика и инструментите за нейното изпълнение. Ще бъде разработена методология, която да отчита спецификите и да приоритизира нуждите, като ще се определят сградите с най-голяма необходимост от финансиране. Ще се започне с тези, които са били одобрени по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради и Оперативна програма "Региони в растеж", но не са били финансирани до момента.

Президентът иска чрез технологии да направи работата на правителството по-прозрачна

Докато не установим ясни механизми за прозрачност на работата на правителството, няма да успеем. За прозрачно, отчетно и ефективно упра...

Вторият компонент включва финансиране на мерки за енергийна ефективност на публични сгради – държавни и общински, които са предназначени за административни дейности и за спортни или културни мероприятия. Над 417 млн. лв. са предвидените за целта средства, като финансирането ще бъде както грантово, така и комбинирано с финансови инструменти. Допустими ще са общините в партньорство със собствениците на сградите. Тук също ще се изготви методология за приоритизирането на сградите за енергийно обновяване, коментира още Аврамова.

Допустими за интервенция по третия компонент ще са малки, средни и големи предприятия на територията на страната. Финансирането за повишаване на енергийната ефективност в тях ще бъде около 282 млн. лв., като ще бъде комбинация от безвъзмездна помощ и финансови инструменти.

Бяха проведени консултации със заинтересовани страни във връзка с подготовката на програмата, каза още Аврамова. И подчерта, че интересът към нея е изключително голям, като участниците в обсъжданията са изразили подкрепа за нуждата от неотложни мерки и подобряване на енергийната ефективност на сградите.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Нови 13 търговски аташета избра икономическото министерство

На комисия: Депутатите с нови мерки за попълване на дефицита в енергетиката

Сериозен проблем при либерализацията на цените на тока: Тревоги в бранша

Ходим повече в чужбина: Статистика

EVN предлага поскъпване на парното в Пловдив

Коя страна смята да бъде двигател за възстановяването на световната икономика?

"Булгаргаз" иска поскъпване на природния газ от април. Ето с колко

Атанас Пеканов: През юни вероятно ще получим отрицателен доклад за еврозоната

TotalEnergies се отказва от проучванията в блок "Хан Аспарух"

Държавата губи до 1 млрд. лв. годишно от неефективно използване на горските ресурси

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика