Минчо Минчев е новият изпълнителен директор на ЧПГДН СофтУни Светлина

5223
Минчо Минчев е новият изпълнителен директор на ЧПГДН СофтУни Светлина
Снимка: СофтУни Светлина

ЧПГДН СофтУни Светлина е първата частна гимназия за IT и дигитални умения в България, която обучава своите ученици в 3 направления – програмиране, предприемачество и дизайн. Училището е проект в сътрудничество на две образователни структури – СофтУни и Образователна група „Светлина“.

През учебната 2022/2023 година гимназията откри нова база и прие два нови випуска в база Дружба и в представителната сграда на СофтУни в ж.к. Младост в София, а от скоро има и нов изпълнителен директор – Минчо Минчев.

Качественото образование е основна кауза на СофтУни Светлина

Минчо Минчев завършва Софийски университет „Св. Климент Охридски“, с два бакалавъра – българска и чешка филология, както и с магистратура по антропология. Притежава богат професионален опит, като ръководител на екипи както в бизнес организации, така и в неправителствения сектор. Общото на тези два сектора с традиционното образование открива в непрестанното учене и усъвършенстване, което той самият се стреми да предаде като ценност на учениците:

„И в трите сектора – бизнес, НПО, образователна сфера има много учене и възможности за учене, затова бих казал, че не съм излизал от образователния сектор. Това е и моят фокус като изпълнителен директор на гимназия ЧПГДН „СофтУни Светлина“ – да предам нагласата, че с гимназията и след това с университета ученето не свършва - то тогава започва. С колегите ще работим усилено, за да подготвим учениците си за истинския живот -  освен добри професионалисти, да станат и добри хора, които ще развиват себе си постоянно.“, споделя новият изпълнителен директор на СофтУни Светлина.

Учителите трябва да бъдат и ментори

Все по-трудно е за преподавателите да задържат вниманието на учениците в гимназиална възраст, което може да се отдаде както на разсейващите фактори в информационната ера, така и на времената на несигурност и непредвидимост, в които живеем. „Да учиш само на теория е вече невъзможна задача, докато да загубиш мотивация и смисъл става все по-лесно.“, отбелязва Минчо Минчев.

"СофтУни Светлина" - нова възможност за дигитално знание

Първата в България частна гимназия за IT и дигитални умения ще отвори врати за предстоящата учебна 2018/2019 година. Тя се казва "СофтУ...

„Като добавим към тези глобални фактори и спецификите на възрастта, в която търсиш себе си, търсиш своето призвание и място, разширяваш мирогледа си и тестваш границите си за учителят става все по важно да бъде освен учител и ментор, и наставник, и мотиватор. Вече не е достатъчно учителят да разкаже урок, той трябва и да покаже, да приложи, да докаже това, което преподава, да ангажира всички в обучителната зала в процес на учене чрез правене.“, добавя той.

Това е причината СофтУни Светлина да се стреми да залага на подход, който използва по-малко теория и проектно-базирано обучение, стажове, лабове и инструменти за учене, които да мотивират учениците да идват с желание на училище и да учат чрез практика. 

Специалностите на бъдещето

Учениците на СофтУни Светлина могат да се включат в едно от шест професионални направления: Приложен програмист; Киберсигурност; Графичен дизайн и мултимедия; Анимация, видео и дигитални изкуства; Дигитален маркетинг и предприемачество; Дигитален бизнес и електронна търговия, като съдържанието на специалностите се разработва и непрекъснато актуализира в зависимост от нуждите и тенденциите на пазара на труда.

Обучението в гимназията е холистично и се стреми към развитието на всички аспекти на личността на учениците и разполага с различна система за оценяване от тази на традиционните гимназии. Преподавателите използват практически опит и преподават чрез практически казуси от реална бизнес среда.

СофтУни – 9 години лидер в технологичното образование

През ноември отбелязваме 9 години от създаването на СофтУни – първата по рода си инициатива за практическо и съвременно образован...

„Уверени сме, че пред възпитаниците на нашата гимназия именно в тези професионални направления има огромно поле за лична изява и приложимост на уменията и знанията, които придобиват при нас не само в България, но и навсякъде по света. Доказателства за това вече имаме – няколко изявени ученика спечелили стипендии, които ще продължат образованието си в чужбина. И това още преди да сме изпратили първия випуск, което ще се случи през май, 2023.  Имаме и ученици, които вече имат собствен малък бизнес или работят почасово или по проект по специалността си.“, споделя Минчо Минчев

Какво предстои?

За поредна година СофтУни Светлина постига растеж от над 40%, а съвсем наскоро премина и през първата щателна инспекция на частните училища в България, където след повече от месец проверка на учебния процес и учебната среда гимназията получи много високи оценки от страна на държавата.

Плановете за следващата учебна година са с фокус върху устойчивостта и подобряването на вътрешните процеси, съдържанието на учебните програми, разширяването на партньорската мрежа, както и подобряването на стажантската и менторската програма и привличането на хора, които споделят същите ценности и са избрали учителската професия за свое призвание.

„Наши ученици редовно печелят олимпиади, състезания по дебати, по програмиране, имаме и изявени спортисти. В плановете ни влиза да умножим тези ученици и тези успехи, като създадем възможно най-благоприятната среда това да се случи.“, заявява изпълнителният директор на гимназията.

Приемът в гимназията след 7 клас е отворен и може да се кандидатства тук.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com