НА ЖИВОВойната в Украйна

Министерството на здравеопазването прекрати обществената поръчка за медицинските хеликоптери

1759

Министерството на здравеопазването (МЗ) е прекратила обществената поръчка за покупката на 6 медицински хеликоптера. Причината е, че единственият фирма, която е кандидатствала е италианската компания "Леонардо", но е е дала по-висока оферта от допустимата, съобщават Mediapool.

Компанията "Леонардо" е предложила обща цена от 123 363 956 лв. без ДДС, докато определената от МЗ максимална цена е 102 589 827 лв. без ДДС. 

ОЩЕ: Христо Иванов: Бойко, купи медицински хеликоптери с парите за Доган

Комисията по обществената поръчка от своя страна предлагат на ръководството на министерството обществената поръчка да бъде прекратена. На 23 ноември с решение, подписано от зам.-министъра на здравеопазването Тома Томов, поръчката е прекратена на основание описаните от комисията мотиви, а именно: че единственият кандидат е предложил по-висока от максимално допустимата цена.

От информацията става ясно, че тази ситуация не е прецедент. Често поръчки за специално оборудване се провалят заради объркани финансови разчети и нереалистични технически изисквания.

ОЩЕ: Асен Меджидиев: Няма задържане на лекарства в складовете на едро

От Actualno.com припомняме, че обществената поръчка за покупката на медицинските хеликоптери беше обявена през юли тази година при редовното правителство на Кирил Петков.

"Въпросът е решен - изготвени са проектните фишове и цялостната оценка, програмата е разработена и се внася за финансиране в Плана за възстановяване и устойчивост". Това съобщи през юли т.г здравният миистър Стойчо Кацаров.

Кацаров посочи още тогава, че е планирано закупуването на 6 хеликоптера, както и изграждането на площадки за кацане на хеликоптерите в 15-20 лечебни заведения.

Първоначално се предвиждаше до 01.09.2023 г. да бъде доставено общото оборудване за всички хеликоптери, а до 01.12.2023 г. да бъде извършена доставката на първия хеликоптер.

България е единствената страна в Европейския съюз, която няма медицински хеликоптери. Хеликоптерите са необходими при ситуации, изискващи бърз транспорт на пострадали и медицински екипи от и до трудно достъпни районни или медицински доставки на кръв, органи, лекарства и т.н. Към този момент се ползват военни самолети и хеликоптери, които не са приспособени специално за медицински цели.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Здравеопазване

По-малко от 100 са новите случаи...
Удължиха епидемичната обстановка...
В коя област има най-много заболели...
Здравният министър не прие оставката...
Подкрепа и от парламента за повишаване...
ООН: Тропическите болести, които...
Служителите на УМБАЛ „Св. Иван...
Коронавирусът в България: Няма...
Седмицата на коронавируса: Ковид...
Директорът на болница "Свети...
Коронавирусът в България: Едва...
Доц. Ангел Кунчев: Комбинираните...

Последни новини