Министър Меджидиев: Няма аз да правя големите реформи в здравеопазването

5276
Министър Меджидиев: Няма аз да правя големите реформи в здравеопазването
Снимка: БГНЕС

Служебният министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиев представи своя екип и приоритетите в работата на ръководеното от него ведомство:

"Поех тази отговорност с ясната идея, че с опита си мога да помогна с някои неща. Със сигурност няма да правя големите реформи в системата, защото хоризонта е кратък, а и това не е целта на служебния кабинет", обяви Меджидиев и декларира приемственост и спокойно провеждане на политика, за разлика от част от колегите си в кабинета "Донев".

Министерски съвет прие актуализирания Национален оперативен план за COVID-19

Със свое решение от 14 юли Министерският съвет прие актуализирания Национален оперативен план за справяне с пандемията от COVID-19...

"Много от практиките от предишния кабинет ще бъдат надградени и продължени. Тъй като нямаме парламент, нещата, които изискват законодателна инициатива, ще останат за тези след нас", подчерта служебния здравен министър и напомни, че най-важната цел и на този екип остава подготовката на здравната система за ковид ситуацията, ако се наложи да поеме такава:

"Още първите дни подсигурихме достатъчни легла при евентуална тежка ситуация. Отпуснахме безплатни антигенни тестове. Подсигурихме заплащането на хората, които правят ваксинацията. Обсъждаме активно и въпроса с намаляване на срока на карантината", коментира здравният министър, но отказа да посочи конкретно на колко време:

„Предстои това да се обсъди с експертите във вторник. Смятам, че тя трябва да бъде намалена. Ще се опитаме ваксинираните да получат по-кратък период за изолация”, добави той.

Доктор Меджидиев допълни още, че новият екип на министерството е въвел корекции в Националния план за справяне с пандемията в частта с въвеждането и отмяната на заповеди за различните мерки. Новият момент е свързан с отпадането на автоматичното въвеждане на ограничения при достигане до определени стойности, като това вече ще се прави след допълнителна преценка на конкретната ситуация в дадената област. Затова всяка седмица ще има експертен съвет относно ситуацията с Ковид, в който ще участват националния здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, вирусологът проф. Радка Аргирова и ръководителят на столичната РЗИ д-р Данчо Пенчев.

Управляващите се съгласиха какво да се прави по закон при болести като Ковид

Промените в Закона за здравето, инспирирани от Ковид пандемията, в крайна сметка не доведоха до нов разлом в управляващата коалиция. В ...

Като основен акцент от работата си служебният здравен министър обяви още и механизма за остойностяване на лекарския и сестринския труд.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Проф. Ива Христова: Грипът доминира над ковид

Ръст в броя на новите случаи на Ковид у нас за денонощие

Ин витро процедурите в България: Проблеми и решения (ВИДЕО)

България приема около 50 хил. медицински туристи годишно

Коронавирусът отключва заболяване при един от петима души

Забраняват създаването на нови болници до гласуване на новата здравна карта на България

Сблъсъци: Работещи в детското и училищното здравеопазване в София протестират (СНИМКИ)

Болница в Пловдив спечели дело срещу НЗОК

Евростат: България е с най-висока смъртност от COVID-19 в ЕС

Коронавирусът в България: За четвърто поредно денонощие няма отчетен смъртен случай

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com