Министър Пулев: Показах червен картон на ББР, трябва да изчистим гнилите ябълки

1746
Министър Пулев: Показах червен картон на ББР, трябва да изчистим гнилите ябълки
Снимка: Министерство на иновациите

„Понякога, за да надградим, трябва да изчистим гнилите ябълки“. Това заяви служебният министър на иновациите и растежа Александър Пулев пред журналисти в Русе. Думите му са по повод решението му от снощи да освободи двама души от Надзорния съвет на Българската банка за развитие (ББР) - Васил Щонов и Валентин Михов.

„Дадох им един жълт картон, но промяна нямаше. Стигнахме до едно нелепо състояние, в което Надзорът вкарва за гласуване едно доста спорно решение, което целеше да подпиша една сметка за 1 млн. лв., направени консултантски разходи по емисия, която е обречена от самото начало“, коментира Пулев.

ПП писаха двойка на служебния кабинет в борбата с корупцията

"Продължаваме промяната" писаха двойка на служебното правителство в борбата с корупцията. Това стана ясно от думите на народния предста...

Както стана ясно от официално съобщение на ведомството му, министърът освободи двамата членове заради неизпълнената емисия от 1 млрд. лв., която ББР бяха обявили, че ще емитират. Първи в атака скочиха от ГЕРБ, като добавиха, че за това били виновни Кирил Петков, Даниел Лорер и Даниела Везиева. Освен това намесиха името на Лена Бориславова заради сключени договори за консултантски и адвокатски услуги, с които държавата била ощетена с 1 млн. лв.

Заради уволнението на Щонов и Михов бившият премиер Кирил Петков атакува президента Румен Радев, а Александър Пулев запази реториката на ГЕРБ по темата с ББР. Той каза, че членовете на Надзорния съвет на ББР на своя глава са решили да рефинансират 1 млрд. лв. от общия й държавен капитал от 1,5 млрд. лв. По думите му, в процеса на работата си те харчат 1 млн. лв. за консултантски и адвокатски услуги.

„Нито г-жа Везиева, нито г-н Лорер са дали такова решение за емитиране на облигационната емисия, т.е. няма решение дадено от нито един от тогавашните ресорни министри. Те са интелигентни хора“, категоричен бе Пулев. „Питайте тях защо не са имали смелостта или желанието да валидират една такава емисия. Питайте тях защо хората, които назначи г-н Кирил Петков, са тръгнали през главата на държавата да харчат средства“, посочи министърът.

Само че преди ден ръководството на банката обясни официално, че не е нужно решение на принципала съгласно българското законодателство.

Кирил Петков: Срам, г-н президент! Служебното правителство е механизъм за връщане на статуквото

Българската банка за развитие - това беше първата битка спечелена срещу задкулисието, което през нея ограбваше публични средства. Осем ...

Пулев заяви още, че не е имал никаква друга позиция, освен да даде червен картон на старите членове на Надзора и да ги освободи. Каза също, че на база на информацията, с която разполага, ще прецени дали да сезира прокуратурата, съобщиха от пресцентъра на Министерството на иновациите и растежа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Томислав Дончев: Възможно е да разговаряме с ПП-ДБ отново след изборите

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика