НА ЖИВОВойната в Украйна

Министър Заков: Армията ни е пред колапс

6064

"Армията не трябва да се използва за политически цели." Това заяви министърът на отбраната в оставка Драгомир Заков.

По думите му причините за тази ситуация се коренят в това, че в миналото армията е била употребявана за политически цели, системно е недофинансирана, и са били вземани погрешни решения, което е довело до натрупване, трудно преодолимо в рамките на няколко месеца.

„Закупуването на изтребители е част от цялостната модернизация на въоръжените сили. Това е просто един от проектите, но е много ключов. Той е първият по-голям такъв с по-високотехнологични въоръжения, които ще вкарат и ВВС, но и цялата армия в 21 век”, каза Заков.

Той уточни, че парите за тях до края на тази година са предвидени в бюджета на Министерството на отбраната. „Те не могат да бъдат ползвани за други цели. Парите за отбрана и модернизация са предвидени предварително във всеки един бюджет”, посочи Драгомир Заков.

Запитан с какво тогава е било свързано изтеглянето на министрите на Нинова от заседанието на Министерския съвет в четвъртък, той отговори:

„Предполагам, че това е свързано с предстоящите избори. Не виждам друга логика, тъй като няма как да има сигурност, без да има армия и няма как да има повишаване на доходите и силна икономика, ако няма сигурност”.

Припомняме, че през уикенда Заков излезе с призив именно към Корнелия Нинова с думите "Долу ръцете от българската армия!"

„Не малко пъти сме следвали тази логика – че не е необходимо да се дават пари за „железа”, за армията и сме се докарали до ситуация, в която тя е буквално пред колапс”, коментира министърът на отбраната в оставка.

„Имахме голямото желание да успеем с проекта за инвестиционен разход да минем през МС, евентуално през НС. Вече е ясно, че няма време, но това беше политическата воля. Преди тя да се случи обаче, трябва мнение да дадат експертите”, каза още той.

Относно отношенията между България и Русия министърът в оставка коментира, че за да има положително развитие на нашите двустранни отношения, Москва трябва да вземе решение да смени посланика си у нас.

„Здравият разум казва, че ако искаш да поддържаш добри отношения с една държава, посланикът, който те представлява, трябва да е добре приет. Очевидно посланик Митрофанова не е добре приета в България“, добави Заков

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Политика

Назначиха нов зам.-министър...
СДС черпи в парламента за 33-ия...
Христо Даскалов за "Евролаб":...
Донев: Изслушването ми за Шенген...
Мирчев: Държавен контрол върху...
За шарлатанството, лъжците и...
Демерджиев: "Капитан Андреево“...
Станислав Балабанов: Истинското...
Бивш зам.-вътрешен министър:...
Контрол върху работата на Гешев:...
Борисов за сеченето на евромонети...
Александър Николов по казуса...

Последни новини