Министър Зарков за Шенген: Имаме последно препятствие – позицията на Нидерландия

2971
Министър Зарков за Шенген: Имаме последно препятствие – позицията на Нидерландия
Снимка: БГНЕС

Решението за присъединяването ни към Шенген ще бъде взето на 8 декември, а България има всички шансове да постигне резултат - да се признае правото на страната ни да бъде в Шенгенското пространство. Това заяви служебният правосъден министър Крум Зарков.

Той допълни, че през последните месеци страната ни е успяла да привлече подкрепата по въпроса от страна на евроинституциите на най-високо ниво. Извършени са и няколко проверки на границата ни - всички със заключението, че изпълняваме изискванията за Шенген.

"Имаме последно препятствие – позицията на Нидерландия. Вярвам, че Нидерландия ще застане на правилната позиция, защото няма практически аргументи да се противопостави. Предприехме един фронтален и честен подход, поставяйки всичко на масата и показвайки какво се прави. Всички инциденти на границата, включително и трагични, трябва да са сигнал за европейските ни партньори, включително и за Нидерландия, че България дава жертви за тяхната сигурност и че влизането в Шенген подобрява сигурността, а не обратното. Когато границите с Гърция и Румъния станат по-проходими, ние ще можем да концентрираме допълнителни усилия и да укрепим охраната на българската граница. Не може страната ни да изпълнява всичките ни задължения, а гражданите ни да не ползват произтичащите от това права", коментира Зарков пред БНТ.

МВнР очаква и втората мисия на европейски експерти у нас да потвърди готовността ни за Шенген

Министерството на външните работи очаква Европейската комисия да потвърди готовността ни за Шенген и след втората мисия, която екс...

Според служебния министър на правосъдието Народното събрание не е трябвало да отваря дебата за Изборния кодекс и е грешка, че БСП се превърна в основен флагман на тази тема. Според него авторите на твърденията, че изминалите избори са били фалшифицирани, трябва да носят отговорност за думите си.

Крум Зарков защити изцяло машинното гласуване и коментира, че каквото и да решат депутатите оттук нататък, то ще навреди на доверието в изборния процес заради всичко, изречено до момента.

"Методът на гласуване не определя резултата от изборите. Той може да спомогне на тези, които мамят. БСП не е от тези партии, никога не е била и се надявам никога да не бъде. Затова не методът на гласуване ще помогне на БСП да привлече гласове", изтъкна той.

Зарков коментира и призивите на лидера на БСП Корнелия Нинова към бившите ѝ съпартийци да се завърнат в редиците на партията. Според него обединение в ляво може да се получи едва след като БСП претърпи обновление, което задължително включва и смяна на председателя на партията.

Не бива Вежди Рашидов да е основен посланик за Шенген - говори Милен Керемедчиев (ВИДЕО)

"България и Румъния не са дорасли за Шенген", заяви австрийският канцлер. Така държавите, които не са съгласни с нашето членство в Шенг...

"Напрежението в БСП нараства – прилича на херметическа тенджера. Все по-изолираното ръководство натиска капака и клапанът започва да изпуска. Обновлението на БСП е първата крачка преди обединението на левицата. Дали обединението е възможно, зависи от обновлението на БСП. Докато херметическата тенджера е в тази ситуация, аз лично няма да помагам да нейното експлодиране", уточни Зарков.

Той изрази надежда 48-ия парламент да си свърши работата като приеме необходимите закони и състави мнозинство. Призова партиите да бъдат открити.

"Това хипотетично говорене за трети мандат, обвито в мъгли и сенки, не внася яснота. Колкото по-честно бъде казано, толкова е по-вероятно да бъде прието", коментира Крум Зарков.

Демерджиев: Австрия и Швеция нямат категорична позиция за Шенген

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Удар по Асен Василев: ГЕРБ, ДПС и опозицията задължиха БЕХ да не разпределя дивидент

20 г. България в НАТО: Тагарев награди военни и цивилни (СНИМКИ)

"Правят глупост": Гроздан Караджов за спешните промени за служебните премиери (ВИДЕО)

Мария Габриел благодари на държавниците, тласнали България към НАТО

Депутатите приеха спешни промени за служебните премиери

Подуправителят на БНБ каза би ли приел да е служебен премиер

И бившият депутат от ДПС Петър Чобанов не иска да е служебен премиер

Омбудсманът: Не мога да съм служебен премиер, ще подам оставка

“В грешка сте”: Атанасов обясни, че няма да има двойни депутатски заплати (ВИДЕО)

Денков за 20 г. България в НАТО: Съюзната сила е най-мощното послание за агресорите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика