Министърът на икономиката си размени "удари" с уволнената шефка на Патентното ведомство

5802
Министърът на икономиката си размени "удари" с уволнената шефка на Патентното ведомство
Снимка: БГНЕС

След встъпването в длъжност на служебното правителство, дни наред председателят на Патентното ведомство Таня Найденова не е посещавала работното си място, като пред колегите си е заявила, че е в чужбина. Справка от Министерството на икономиката и индустрията показва, че в този период тя не е имала нито подписано разрешение за използване на платен годишен отпуск, нито е била в командировка.

Това на практика означава, че тя еднолично е взела решение да не се явява на служебното си място, с което е блокирала дейността на Патентното ведомство, съобщиха от пресцентъра на ръководеното от Никола Стоянов министерство.

Служебният министър на икономиката: Нинова си е позволявала да не спазва закона

Вчера разбрах от директорът на ДКК, че ДАНС са в Кинтекс. Сигналът не е от мен и винаги, когато службите влизат в предприятие е притесн...

Припомняме, че на 10 август Таня Найденова беше освободена от поста си и на нейно място служебният кабинет върна проф. Владя Борисова, заемала позицията до юни тази година.

Днес Таня Найденова даде пресконференция в БТА, на която определи уволнението си като „незаконосъобразно, некоректно и неморално“. Според нея правителството на Гълъб Донев действало реваншистки, като я сменило с проф. Владя Борисова.

Новият председател на Патентното ведомство е възложила анализ на състоянието на институцията. Към момента той показва, че за 2 месеца управление на Таня Найденова общият брой на дните ѝ в командировка е 16 - или близо един календарен месец, ако се сметнат съботите и неделите. Общата стойност на тези командировки възлиза на 11 394 лв. "Председателят на Патентното ведомство е надвишила полагащите ѝ се разходи за командировки с близо 7 хил. лв. за този кратък период на управление (най-вероятно, за да се ползва най-висока класа на самолетни билети и хотелско настаняване)", съобщават от Министерството на икономиката и индустрията.

"Във Ведомството е назначено лице, което е било освободено в миналото поради компроментирана експертиза, на което е възложено да ръководи дирекцията, занимаваща се с обществените поръчки. Една от първите подписани заповеди от Таня Найденова като председател на Патентното ведомство е била за освобождаване на главния секретар на институцията. Друга кадрова промяна е понижаването в длъжност на директор с над 10 години стаж като държавен служител във Ведомството", добавят от министерството на Никола Стоянов.

Министър Стоянов: ДКК и КЗП явно имат политически принципал, саботират всички процеси

Трети ден продължават престрелките между новият служебен министър на икономиката и индустрията Никола Стоянов и ръководствата на Държав...

Той определя Владя Борисова като "един от най-младите професори в България", експерт към Световната организация за интелектуална собственост и вицепрезидент към работните органи на организацията. Има дългосрочни специализации по интелектуална собственост в Queen Mary Intellectual Property Research Institute of London и във Университета в Лил, Франция. Консултант е на Международната търговска камара. Била е ръководител на катедра в УНСС, директор на Института по право, икономика и интелектуална собственост към СУ и преподава в Софийския университет „Свети Климент Охридски“.

"През 2021 г., е назначена за председател на Патентното ведомство. За около година и половина тя успява да покаже редица успехи в своята работа. Българското Патентно ведомство става първото Ведомство, подписало споразумение за сътрудничество с European Communities Trade Mark Association (ECTA), изразяващо се с обмен на информация и добри практики. В резултат на добрата си работа, Патентно ведомство бе поканено и се присъедини към мрежата на Службата на ЕС за интелектуална собственост (СЕСИС) на национални ведомства за обмен на информация и услуги в полза на бизнеса", добавят от Министерството на икономиката.

Допълват, че и България е станала една от петте държави в света, които получават възможността да са домакин, заедно с Европейската комисия, на срещата на високо равнище „IP Enforcement in 2023“. Досега срещите са провеждани само в Берлин, Париж, Лондон и Люксембург.

"Внедрени са водещите европейски и световни практики в работата на Патентно ведомство, като се установи активно сътрудничество със Световната организация за интелектуална собственост (СОИС); затвърди и разшири сътрудничеството си със Службата на ЕС за интелектуална собственост (СЕСИС) и Европейското патентно ведомство. Договорени са множество съвместни инициативи с международните организации от полза за бизнеса на малките и средни предприятия, индустриите, научноизследователските организации и другите заинтересовани страни. Ведомството обедини регистрите си с тези на АССГ за свързване в единна мрежа за обмен на решения на ПВ и  съдебни решения в рамките на Европейската мрежа, изградена от СЕСИС- EUIPO IP case law search и много други", добавят от ведомството на Никола Стоянов в подкрепа на проф. Борисова и в отговор на тезата на Таня Найденова.

И ДКК се оплака от политически натиск от наследника на Нинова

"Със своето поведение министър Никола Стоянов спира процесите, оказва политически натиск, дестабилизира Държавната консолидационна комп...

"Въпреки всички тези резултати, проф. Борисова е била освободена от поста преди 2 месеца. В периода на своето управление на институцията тя нито веднъж не е била викана от предходния министър на икономиката и индустрията за обсъждане на приоритетите в работата на Патентното ведомство на Република България. Сменена е без предизвестие и мотиви, като на нейно място е била назначена Таня Найденова – която до този момент е била член на Съвета на директорите на Държавната консолидационна компания. С цел приемственост и надграждане на добрите резултати проф. Борисова отново поема ръководството на Патентното ведомство. Връщайки се в институцията, тя е амбицирана да надгради добрите инициативи и да работи за разширяване на международното сътрудничество", завършва позицията на министерството на Никола Стоянов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Докладът на временната комисия за "Митниците" отива в прокуратурата

Винаги двама, винаги: ГЕРБ вече говори за Пеевски и Борисов като за едно

Главчев пред близки на отвлечени български моряци: Работим активно да се приберат скоро

БСП ще поиска отлагане на либерализацията с три години (ВИДЕО)

Забраната за реклама на хазарта мина на комисия, но едва ли ще стане факт

Петков: Пеевски и Борисов не притежават тази държава (ВИДЕО)

ПП-ДБ, БСП, "Възраждане" и ИТН свалиха председателя на парламента (ВИДЕО)

Пеевски за обединението срещу Желязков: Видяхте неограничения кеш на коалицията на пудела (ВИДЕО)

Борисов: Честито на новата сглобка, ние се отървахме от ПП (ВИДЕО)

Проблем с кворума в парламента, ГЕРБ и ДПС опитват да спасят Росен Желязков

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com