НА ЖИВОВойната в Украйна

Министърът на отбраната: Пети октомври 1912 г. ни учи, че сме силни, когато сме заедно

919

„Датата пети октомври 1912 г. носи национална гордост и е урок за нашето и следващите поколения. Пример за това, че когато сме заедно и обединени, сме силни“. С тези думи министърът на отбраната Димитър Стоянов се обърна към граждани и гости на Свиленград на тържествената проверка-заря по повод 110 години от началото на Балканската война (1912 - 1913) и освобождението на Свиленград днес, 5 октомври.

По думите му бойните подвизи на Българската армия по време на Балканската Освободителна война стават факт, тъй като са дело на хора, повярвали в свещената правота на своя национален идеал. „Българската армия беше непобедима, защото хората в нея бяха най-напред българи, преди да бъдат командири и войници. С името на България на уста, те бяха готови да умрат“, подчерта той.

„110 години по-късно ние не бива да забравяме, че свободата бе платена с кръвта на хиляди български офицери и войници. Затова сме длъжни преди всичко да се преклоним пред подвига на смелите и достойни мъже и жени, отдали живота си, за да може тази съкровена част от България да се присъедини към свободното ни Отечество. На героите, пожертвали себе си за освобождението на Одринска Тракия и Македония, дължим националното си достойнство“, подчерта министърът на отбраната.

Тържествената проверка (заря) на площад „Пети октомври“ пред сградата на Община Свиленград събра граждани и гости, представители на държавната и местната власт, на българското духовенство, които отдадоха почит на загиналите за освобождението и обединението на българските земи. Министърът на отбраната Димитър Стоянов прие тържествения строй, съставен от представителни военни формирования от гарнизон Хасково и ученици от свиленградските училища. Командващ ритуала беше подполковник Светослав Годинов, командир на 31-и механизиран батальон – Хасково. Венци и цветя на паметника на героите от Община Свиленград, загинали във войните бяха поднесени от вицепрезидента на Република България Илияна Йотова, също гост на тържествата, министъра на отбраната Димитър Стоянов, от името на началника на отбраната, институции и признателни граждани.

По-рано през деня министър Стоянов проведе среща с кмета на Община Свиленград Анастас Карчев и го отличи с почетен плакет на Министерството на отбраната за неговата активна родолюбива дейност.

В Свиленград отбелязват 110 години от Балканската война

Министърът на отбраната Димитър Стоянов ще участва в Свиленград в тържественото отбелязване на 110-ата годишнина от Балканската война (...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Общество

Най-старият парен локомотив...
Демерджиев: Агерсията на мигрантите...
Времето утре - 7 декември 2022...
Полски коледни песни ще звучат...
Yettel прави Коледа вълшебна...
ЕК с очакване към България да разследва...
Директорът на Народния театър...
Омбудсманът възрази срещу драстичния...
Бащата на Пеевски измисли как...
Агентите в ДАНС и ДАТО ще могат...
Kaufland е първият ритейлър с...
По-евтин роуминг между ЕС и Западните...

Последни новини